Türkiye’deki illerde olduğu gibi ilimizdeki kenar yerleşim yerleri üvey evlat gibi hizmet beklemektedir.

Belediye başkanları bulunduğu seçim çevrelerindeki halkın oylarıyla beş yıllığına seçilirler. O beldeye ekibiyle hizmet ederler. Her başkan yaptığı hizmet yılı içinde yaşadığı topraklara iz bırakarak gider. Kimileri belli belirsiz, kimilerinin izleri yüz yıl ve daha fazla iz bırakır. Bazı başkanlar kendilerini resimlerle tanıtır, bazıları da yaşayan insanların kalbine iz bırakırlar.

Belediye hizmetlerini yönetenler, bulunduğu bölgenin insanlarını, canlılarını koruyup sağlıklı bir yaşam sürmesi için hizmet eder. Çevresindeki akarsuların kirlenmesini, yeşilliğin korunmasını, verimli tarım alanlarının yapılaşmaması için yasalar çerçevesinde elinden gelen hizmetleri yapar. Hizmet edenler bilir ki kendileri de o beldede yaşarlar, sonraki nesilleri de yaşayacaklardır. Halkın vergileriyle geçimlerini sağlarlar, halkın mutluluğu için alın teri dökerler. İz bırakmak, bilgi, beceri ve yeteneklerine kalmıştır.

Belediye başkanının görevleri kanunlarla sınırlanmıştır. Başka görevleri de bulunduğu bölgeyi Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtmaktır. Tabiatı doğayı, yaşayan insanları koruyup bilgi, sanat, spor alanlarında geliştirmektir. Tarihi yerleri koruyup kollamakla tanıtımını yapmalıdır. Bölgeye özel ürünlerin gelişimini sağlayıp, üreticilere rehber olmalıdır. Bulunduğu bölgedeki ozanları, şairleri, yazarları, sanatçıları, araştırmacıları, bilim adamlarını koruyup kollamalıdırlar. Şehircilik planına uygun binalar, yollar, parklar, yeşil alanlar yapılmasına geniş yer vermelidirler.

Tokat Orta Anadolu’nun nadide bir ilidir. Ne yazık ki coğrafi yapı bakımından deprem bölgesinde yer almaktadır. Dağların arasına yerleşmiş olan şehir, tarihte birkaç defa sele uğramış, onlarca can mal kaybına neden olmuştur. Bundan sonra da sel felaketi olmayacak diye düşünmek yanlış olur. Eski insanların dağın yamaçlarına yaptıkları kerpiçten ve taştan evler yüz yılın üzerinde zaman aşımını aşmıştır. Bu alanları yeniden imara açıp, sağlıklı insan onuruna yaraşır konutlar yapmak, beldeyi yönetenlerce iz bırakacaklardır. Halkın bütçesiyle halkına hizmet edenler gönüllerde de iz bırakmış olacaklardır.

Belediye başkanları seçilene kadar bir partinin adayıdır. Seçildikten sonra o beldenin tamamının adayıdır. Seçildikten sonra parti taraftarlığı yaptığı zaman o beldeye ayrımcılık yapmış olur. Bu davranış gönülleri incitir. Belediye hizmetleri günümüzde yaşayan canlıları yaşatmakla, bizden sonraki nesillere sağlıklı yaşam alanları bırakanlar iz bırakmış olurlar.

Türkiye’deki illerde olduğu gibi ilimizdeki kenar yerleşim yerleri üvey evlat gibi hizmet beklemektedir. Şimdi şehrin merkezinde kalan, can çekiştiren mahalleler var. Örtmeliönü, Oğulbeyi, Sulusokak, Kaleardı v.b. mahalleleri için acilen toplu konut yerleri geç kalmadan planlanıp yapılmalıdır. Ali mezarlığı şehrin ortasında, düzenli bir ağaçlandırma yapılmalıdır. Şehirler de insanlar gibidir. Yaşarken bakıma, onarılmaya, sevgiye, ilgiye ihtiyaç vardır. Bu görev şehircilik bakanlığının planıyla belediyenin hizmetlerine bağlıdır. Her kim ki şehrine bir eser bırakırsa, o şehirde ve yaşayanların kalbinde iz bırakırlar.

Sağlıklı bireyler, sağlıklı şehirlerde yaşarlar. Sağlıklı mahalleler, cadde ve sokaklar, yollar, parklar, yeşil alanlarla şehre nefes aldırır. Dünya insanı da bu belde de geçmişten günümüze yaşamış insanları tanımak için akın ederler.

Tüm çalışan, üreten insanlara selam olsun.

Süleyman Erkan Tokat 25-09-2023 Pazartesi Bedestenlioğlu.