Bitki yetiştirmek için çok büyük bir bahçeye ihtiyacımız olmadığı gibi kompost yapmak içinde büyük bir alana gerek yok. Bunun için ağzı kapaklı basit bir kova kullanabiliriz. Çocuklarımızla birlikte evde kompost yapmayı deneyerek ekolojik ve doğal bir süreci gözlemleyerek, doğal bitkiler yetiştirebiliriz. Çocuklarımızla bu tür etkinlikler yapmamız doğal dengeyi anlamaları ve temiz bir gelecek sağlamamız anlamında büyük önem taşımaktadır.

Yaptığımız işi şöyle özetleyebiliriz: yeşil ve kahverengi malzemeler olarak ayırdığımız atıklarımızı üst üste yerleştirerek, doğru şekilde çürümelerini sağlıyoruz.

  •  Yeşil malzemeler (N) sebze, meyve atıkları, yeşil yapraklar, çay atıkları, yumurta kabukları, ekmek, kahve artıkları ve filtreleri…                               
  • Kahverengi malzemeler (C) kuru yaprak, sap, dal ve ağaç kabukları, kuruyemiş kabukları, talaş, solmuş çiçekler (sokakta, evimizin önünde kolaylıkla bulabileceğimiz kuru atıklar)
    *pamuk, peçete, gazete, dergi, saç, tırnak, hayvan kılı gibi diğer organik atıkları unutmayın.
  • Kaçınılması gereken atıklar: narenciye kabukları (asit oranı yüksek olduğu için az kullanılmalı), artık et, tavuk, balık, kemikler, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri (kötü kokular üretir ve başka mikrorganizmalara ev sahipliği yapar), atık yağlar, kızartma yağlar, metal, kumaş, hayvan kumu. 

 

Kovamızı kompost yapacağımız yere yerleştiriyoruz. Kovanın hava alması için birkaç yerinden deliyoruz. Atıklarımızı olabildiğince küçük parçalara ayırıyoruz. Böylece kompost gerçekleşme hızı artacaktır. İlk katmanına biraz toprak ve kahverengi atıklardan koyuyoruz. Üstüne yeşil atıklardan koyup, kahverengi atıklarla kapatıyoruz. Atıklarımız biriktikçe, bu katmanları sırasıyla tekrarlıyor ve her katmanın 10cm’i geçmemesine ve eşit oranda olmalarına özen gösteriyoruz.

Kompostumuzu her atık eklediğimizde güzelce karıştırıyoruz. Böylece mikroorganizmaların gelişmesi için havalandırma işlemini yapmış oluyoruz. Nem ve hava dengesini sağlamamız gerekiyor. Herzaman en üst katman kahverengi atıklarla kaplı olmalıdır. Böylece haşere oluşumunu engellemiş olacağız. Kompostumuz nemli bir sünger gibi olmalı. Kuruduğu zaman biraz su verebilir ya da yeşil malzeme ekleyebiliriz. Tam tersine çok ıslak ise, kahverengi atıklar ekleyebiliriz. Kompostumuzun içine yağmur sularının girmemesi için üstünün kapalı olmasına özen göstermeliyiz. Tüm bu aşamaları tekrarladığımızda birkaç haftaya kompostumuz hazır hale gelecektir. Elde atiğimiz bu doğal toprağı kurutup, eleyerek çiçeklerin veya sebzelerin toprağına karıştırabiliriz.

Kompost yaparak doğaya daha az atık çıkarabilirsiniz. Kendiniz için küçük, doğa için büyük bir adım atmış olacaksınız. Sıfır atıkla daha temiz bir gelecek mümkün!