Sevgili dostum,

“Her Şey Bir Merhaba İle Başlar”  adı ile Gaziosmanpaşa Üniversitesi  Türkçe Öğretim Merkezi , Yabancı Öğrencilerin Türkçe öğrenmesine yardımcı olması için bir dergi yayınlamaya başladı. Merekzin Müdür Yardımcısı  ve Derginin Koordinatörü Merve Yılmaz aracılığı ile bize ulaşan dergiyi genişçe inceleme  ve bazı ksıımlarını okuma fırsatımız oldu.

Sevgili dostum,

Dergi çıkarmanın ne kadar zor olduğunu bildiğimden bir kurum dergisi olarak beğendim. Hem görsel hem  kolay  kelimelerle  Türkçe çıkarılan dergi olarak  öğrencilere faydalı buldum.

Sevgili dostum,

“Neden Merhaba”  sorusunu cevaplayarak başlayan dergi, Senegal’den gelen  Ahmet Tidiany “ Havalanına indiğimden beri duyduğum en sıcak kelime” diye açıklıyor. Ülkemiz insanının yeni tanıştığı  insanlara ilk hitabı genelde “Merhaba” veya “Selamün aleyküm” oluyor.  Bu isimde  gerçekten samimi ve sıcak   olmuş ve  okura  içten bir “Merhaba” diyor.

Sevgili dostum,

“Onur Demircan” imzası ile “Hocalarımız “ yazısını  çok eğlenceli buldum. Güldüren ve düşündüren bu bölümde tam 3 sayfa hocaları mizaha alan bir tanıtım olmuş. Merkezin Müdür Yardımcısı Merve Yılmaz bu yazıda  şöyle tanıtılmış.

“Rengarenk Merve. Kişiliğini  tahmin etmeniz için  sadece kıyafetlerine bakmanız yeterli. Oğlum, Evladım şeklindeki hitaplarına aldanmayın. Her an size terlik fırlatarak onu geri getirmenizi isteyebilir. Derslerden geçmenizin tek şartı ona kaçak çay getirmenizdir. Öğrencilerinin tek kusuru ise erkek olmalarıdır” 

Bu  güzel mizahla tanıtılan  Merve Hanım aslında  öğrencilerini evladı gibi seven ve misafirlerine ne ikram edeceğini şaşıran güzel iletişim kuran ve  öğrencilerini gelişen, onlara faydalı olan insanlarla tanıştıran bir Türkçe sevdalısı ve  kitap kurdu.

Sevgili dostum,

Öğrencilerin  Merhaba Türkiye, Türkçe , başlıklı yazıları ile devam eden  dergide gençler duygularını anlatmışlar.”Hayat Dil Demektir” ve “At çiftliği Gezimiz” yazılarından sonra  öğrencilerin çektiği Tokat manzaraları  fotoğrafları da  gerçekten takdiri hak ediyor.

Sevgili dostum,

Nesibe Han, hocanın 2 yabancı  öğrenci ile yaptığı Tokat hakkındaki röportaj gerçekten samimi olmuş. Röportaj yapılan Pathe  tam kitap kurdu ve güleryüzlü kütüphane aşığı bir genç. 

Sevgili dostum,

“Anılar Defterinde Gül Yaprağı”  yazısı   ile Çiçek Demirci de takdiri hak ediyor. Yazının ortasına konan Gül fotoğrafları da yazıya samimiyet katıyor.

Sevgili dostum,

Rouame Serce  Bekanty,  “ben ve Türkçe” yazısını  “ Türkçe güzel bir dil ve  ben fakülte derslerimi  daha iyi takip edebilmek için  Türkçe öğrenmeye devam ediyorum”  diye tamamlamış. Biz de  sohbetlerimizde  öğrencilere “Türkçe’yi ne kadar iyi öğrenirseniz fakülte de dersleri o kadar iyi anlayarak başarılı olursunuz” tavsiyemizi  yapıyoruz.  Türkçe’yi gerçekten öğrenmek isteyene   her Tokatlı Türkçe sevdalısı yardım eder sanıyorum.

Sevgili dostum,

Aynur Genç Nevruz Bayramını   kültürel Etkinlikler  bağlamında değerlendirmiş.

Elifnur Yavuz,  öğrencilere  Türkçe öğrenmelerine yardıcı olacak filimler, kitaplar öneren bir yazı yazmış. Mahalle Kahvesi Faik Sait,  Küçük Prens, kitapları , Mahalleden Arkadaşlar  filimleri bunlardan bazıları.

Sevgili dostum,

Öğrencilerin Türkçe’yi öğrenmeleri ve  diyaloğlarının  daha güzel olması için münazara da yapılıyor. Bu dergide de münazaralardan örnekler sunuluyor. Öğrencilerin Türkçe yazdıkları şiirler bulmacalar  ile dergi  sona eriyor.

Sevgili dostum,

Öğrenme  ve  Öğretmek amacı ile yayınlanan dergileri her zaman gönülden desteklemişimdir. Yabancı Öğrencilerin sadece  dergilerde değil, yerek gazetelerde de  Türkçe öğrenme çabalarının yer almasından yanayım ve  röportajlar ile gençlerin kendilerini ifade etmesi için istekli öğrencilerle röportaj yapıyoruz. Tabii ki kendini ifade etme isteği de cesaret istediğinden herkes  “bende  röportaj  isterim benimle de yap” diyemiyor. “Söz söylemek cesaret ister” ne de olsa. Lafı herkes söyler.

Sevgili dostum,

Güzel dergiler de dostlara anlatılmalı, hediye edilmeli, tavsiye edilmeli,  desteklenmeli ki  dergiler güçlenerek uzun ömürlü olsunlar.

Sevgili dostum,

Dergiler isimleri, niyetleri ve içerikleri, görselleri  ve okurun iyi anlamaları  ile de önem kazanırlar. Bu yüzden “ Merhaba “dergisi ilgimi çekerek  bu mektubu sana yazmama sebep oldu. Yeni sayılarda eksikler  tamamlanarak daha doyurucu yazılar ile  ortaya çöıkar Merhaba  der  okurlarına.

Sevgili dostum,

Bu  derginin yayınlanması  için çaba harcayan  Tömer Müdürü  Ahmet Akgül ile  Müdür Yardımcısı Merve Yılmaz  güzel bir dergi çıkarmalarından dolayı tebriki hak ediyor. Tabii ki dl bilimci olan Rektör Fatih Yılmazı da   bu derginin yayınına onay verdiği için de   tebrik etmek gerekiyor.

Derginin yeni saysıın ı merakla bekliyoruz...

Merhaba dergisi yazımızı   yeni sayıda Merhaba demek umudu ile tamamlıyoruz.