Erbaalı Şair Yazar Remzi Özkan : “Yazarak bu sorumluluğunuzu yerine getirirken, elbette ki en iyiyi, en doğruyu yazmak zorundasınız.”

Turan YALÇIN

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Remzi ÖZKAN

1969 yılı Temmuz ayında Erbaa’da dünyaya gelmişim. Evliyim ve iki oğlum var.  Uzun yıllardır bir şeyler karalama gayretinde olan biriyim. Kimi şair diyor adıma kimi senarist kimisi de şarkı sözü yazarı olarak anımsıyor adımı duyan. Ben; kendime göre ne yazarım ne şair ne senarist ve ne de söz yazarıyım. Bu vasıfları kazanmak için çok uzun yollardan gelmek gerekiyor.  Sadece yüce Mevlâ’nın bana bahşetmiş olduğu bir birikimi paylaşıyorum insanlarla ve insanları çok seviyorum.

Turan YALÇIN

2023 yılında iki kitap birden çıkarttınız.  Piyasaya çıkan toplam kaç kitabınız oldu?

Remzi ÖZKAN-

Çok sayıda kitap çıkartmak değil asıl amacım. Kaliteli, gerçekten büyük emek harcanmış ve dolayısıyla bu esere değer verip alan okurun hakkını teslim edebilmek çabasıdır idealim. Minyatür Şiirler- Mavi Adam Yeşil Kız (şiir) Karınca Fabrikası (Hikâye)- Şeytanın Türediği Ülke (Araştırma)- Minik İtfaiyeci (Öykü)- Gelin (Roman) adlı kitaplarım okuyucusuyla buluşan kitaplarım.

Turan YALÇIN

Yazmak; sanırım size hayat sevinci aşılıyor. Özellikle çocuklar üzerine yazdığınız zaman sizi daha bir heyecan içinde görüyoruz. Ne dersiniz?

REMZİ ÖZKAN- Yazmak, kendinizi ifade edebilmenin en etkili yoludur. Yazarken birçok şeyi kendi iç dünyanızda yaşarsınız. Kitabınızı yazdıktan sonra da  iç dünyanızın kapılarını, okuyucunuza açarsınız. Her  yazdığınız da mutlaka yeni bir heyecan, yeni bir yolculuk içinde olursunuz.  Bu yolculuğun sonunda okuyucunuzun sizi sevgiyle kucakladığını görmek; işte bu tarifi olmayan bir mutluluk, pozitif bir enerji. Böyle bir mutluluğun ve pozitif enerjinin bir araya gelmesi elbette ki ister istemez insanda yaşama dair huzur ve sevinç yaratıyor.

Çocuklar için yazmak konusuna gelince; o bambaşka bir dünya. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımız için eser üretmek çok ayrı bir heyecan.  Çünkü yeniden çocuk oluyorsunuz. Bir çocuğun duygularını, heyecanını en güzel başka bir çocuk anlatabilir. Onlar için faydalı olacak, onların gelişimine katkı sunacak bir eser üretmek gerçekten çok ayrı bir duygu. Bunun tarifi çok zor. Allah, bizi doğru ve faydalı bilgiler yazmaktan ayırmasın. Çünkü henüz işlenmeye başlanmış bir dimağa, bizler de faydalı olacağına inandığımız bilgiler aktarmaya çalışıyoruz.

Turan YALÇIN

Yazmanın psikolojiye katkısı nedir sizce?

Remzi ÖZKAN

Yazmak; her şeyden önce Allah’ın bazı kullarına bahşettiği bir yetenek. Bu yeteneği size bahşeden Mevla, elbette ki size çeşitli sorumluluklar da yüklüyor. Yazarak bu sorumluluğunuzu yerine getirirken, elbette ki en iyiyi, en doğruyu yazmak zorundasınız. En iyiyi, en doğruyu arama yolculuğunda elbette ki insan olarak hem bedensel hem de psikolojik sıkıntılarla karşılaşabiliyorsunuz. Örnek verecek olursam; anlatmak istediğim bir şeyi, yazımda istediğim şekilde anlatamadığımı fark ettiğimde bu ben de ciddi bir stres yapıyor. O eserin o haliyle çıkmaması için onlarca kez revize ediyorum bazen. Ne zaman ki o yazı, istediğim kıvama ulaşmışsa işte o zaman dünyanın tüm yükü sanki omuzlarımdan kalkıyor. Yazarak, içinizde ve hayal dünyanızda biriktirmiş olduğunuz tonlarca ağırlığı dışarı atmış ve hafiflemiş oluyorsunuz. İşte bu hafiflik, psikolojik rahatlamayı beraberinde getiriyor.

Turan YALÇIN

Biliyoruz ki çok yönlü çalışmalarınız var.  Günümüz şarkılarından bazılarının altında söz yazarı olarak imzanız var. Senaryo çalışmalarınız var. Şairlik, yazarlık, araştırmacı yazarlık ve bir de bunun yanına çocuk edebiyatını koydunuz. Yaptığınız çalışmalardaki geri dönüşler sizi duygulandırıyor mu?

Remzi ÖZKAN

Duygulandırmaz olur mu? Hiç tanımadığınız insanların sizi araması, sizin eserlerinizi okuması ve sizi sevgiyle kucaklaması anlatılmaz bir duygu. İnsanın, insanı sevmesi okuyucusu veya dinleyicisi tarafından karşılıksız sevildiğini hissetmesi kadar güzel bir duygu olabilir mi? Okuyucularım, bu hissi fazlasıyla yaşatıyorlar ve ben onlara müteşekkirim. Hepsinden Allah razı olsun.

Turan YALÇIN

Yeni çalısmalarınız var mı? Varsa neler?

Remzi ÖZKAN

“Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış” diye öğüt veren bir dinin mensuplarıyız. Bu sebeple son nefesimize kadar faydalı şeyler üretmek zorundayız. 

Yeni projelerim arasında ağırlıklı olarak yine çocuk edebiyatı ve sinemaya yönelik senaryo çalışmalarım var. Her iki alanda da yarım bıraktığım o kadar çok çalışma var ki. Nasip olursa öncelikle yarım kalmış bu projeleri tamamlamak niyetindeyim. Yine bu iki alanda beş yıllık bir dönemin sonunda geriye baktığımda, sinema filmi için hazır durumda on adet senaryo mevcut olduğunu görüyorum. Çocuk edebiyatı konusunda ise özellikle değerler eğitimi kapsamında eğitici, öğretici farklı seri kitap çalışmalarım hazır. Bunun sayısı da otuz kitap civarında ve yazımları tamamlanmış durumda. Ayrıca devam etmekte olan iki yeni romanım var.

Turan YALÇIN

Maşallah. Bunca yoğunlukla nasıl baş ediyorsunuz?

Remzi ÖZKAN

      Her şeyden önce bana bu gücü veren, yazmam konusunda benden lütfunu esirgemeyen

biri var. Kendisine sonsuz şükürler olsun. Plânlı ve her gün en az üç saat çalışırım. Özel hayatımdan birçok fedakârlıklarda bulunarak bunu kendime emrivaki eyledim. Gevşeklik gösterdiğim an, yarım kalan projelere devam etmek çok zor olacak. Olduğu yerde kalacaklar. Bunu daha önce bizzat kendimde gözlemledim. Benim yürümem gereken bir yol var ve oturarak bu yolun bitmeyeceğini biliyorum. Çalışmalarımda meselâ senaryo yazıyorsam ve artık konuyu bir yere bağlayabilecek gücüm kalmamışsa alan değiştiririm. Şiir yazarım mesela. Bu davranış; tarladaki işi bırakıp, ofiste sizi bekleyen başka bir işinizi halletmek gibi bir şey. Doping etkisi yapıyor. Belki bitirmek istediğiniz asıl işi bitiremiyorsunuz ama öte yandan sizi bekleyen başka bir işi sürdürüyorsunuz.

Turan YALÇIN

Yazdığınız eserler arasında en yorucu ve en çok zaman ayırmak zorunda kaldığınız eser hangisiydi? Neden?

Remzi ÖZKAN

    Araştırma kitapları başı çekiyor. Çünkü doğru bilgiye, doğru belge veya kişilere ulaşmak uzun zaman alıyor. Elde ettiğiniz bilginin doğruluğunu teyit etmek için farklı bir uğraşı veriyorsunuz. Konu araştırma olunca çok fazla risk alıyorsunuz. Bile bile kendinizi ateş çemberinin içine atıyorsunuz. Ama araştırmak lazım.  Doğru olanı, düşüncelerimizle birleştirip harmanlayarak aktarmak lazım.   Herkes düz yoldan giderse tali yollar kime hizmet edecek. Herkes, etliye sütlüye bulaşmayayım, bildiğim yolda düz ilerleyeyim derse diğer yollarda birikmiş  onca sıkıntılı konuyu kim anlatacak? İnsanların yaşamla ilgili gerçekleri bilmeye hakkı var.  O yüzden araştırma kitapları çok uzun yıllardan, çok uzun gözlemlerden ve çok uzun çalışmalardan sonra vücut buluyor. Bu nedenle bir araştırma kitabı olan “Şeytanın Türediği Ülke-1)” ve basım aşamasında olan “Şeytanın Türediği Ülke-2 -İnsanlığın Sonu)” eserlerim benim için en yorucu ve üzerinde uzun yıllar emek harcadığım eserlerdir.

Turan YALÇIN

Yeni çıkan kitaplarınız Minik İtfaiyeci ve Gelin adlı romanınızdan kısaca bahseder misiniz?

Remzi ÖZKAN

MİNİK İTFAİYECİ; oldukça eğlenceli, renkli resimli ve birinci sınıf kağıda basılmış olan bir çocuk öykü kitabı. Biliyorsunuz çocuklar,  itfaiye konusunda daha bir meraklılar.   İtfaiye ile ilgili merak ettikleri bazı sorulara cevap bulabilecekleri ve aynı zamanda kendilerini eğlendirebilecekleri bir öykü kitabı.

GELİN; roman kitabıdır. İçindeki kahraman sayısının çokluğuyla dikkat çekiyor. Kahramanları gerçek kişiler.  Bunca insan, hikâyenin akışı içinde ya kendi karakterleriyle ya da kendi karakterlerine yakın kişilikleriyle  yer alıyorlar.  Basit anlatımı ve sürükleyici macerası ile dikkat çekti ve beğenildi. Özellikle bazı kişilerin kitabı okurken birden bire hikâye içinde kendisinin de yer aldığını görmesi, onlara hem büyük bir mutluluk veriyor hem de unutulmaz bir sürpriz oluyor.

Turan YALÇIN

Siz okuyucunuza sürprizler yapmayı seven bir yazarsınız. Size sevgi besleyen böyle bir kitleye sizin de vefa duygusuyla yaklaştığınızı biliyoruz . Peki size başkalarının sürprizler yapmasını sever misiniz?

Remzi ÖZKAN

Elbette ki severim.

Turan YALÇIN

O zaman bizim de size bir sürprizimiz var.  Biz de boş durmadık ve hakkınızda biraz araştırma yaptık.  Şu ana kadar sizden duymadığımız bir bilgiye ulaştık.  Öğrendik ki 2023 yılı hayli bereketli gelmiş size.  Basım aşamasında olan üç yeni eseriniz daha yakında okuyucusuyla buluşacakmış. Çıkacak olan bu kitapları da konuşalım mı?

Remzi ÖZKAN

Pes ettim. Çok tehlikelisiniz.  Ama öğrenmişsiniz madem açıklamak zorundayım. Evet bu bilgi doğru. Ancak henüz basım aşamasında olduğu için bu bilgiyi paylaşmak istemedim. Çünkü insan yaşamında akşamdan sabaha çok şey değişebiliyor. Bir aksilik çıkar ve bu proje yetişmezse, diye aslında bu konuya girmek istemedim.

    Yeni çıkacak kitaplar: Kuş Yuvasından Çorba- Şeytanın Türediği Ülke-2 (İnsanlığın Sonu)- Vız Vız ile Bız Bız.

Turan YALÇIN

Son olarak, söyleşimize eklemek istediğiniz farklı bir şey var mı?

Remzi ÖZKAN

Bir imam, cemaati kalabalık gördüğünde, bizlerin de  kendisine bir soru sorulduğunda ya da kendisine mikrofon uzatıldığında  anlatacakları kolay kolay bitmez.  Anlatacak, konuşacak, dertleşecek o kadar çok konu var ki söyleşimizi takip edenleri sıkmamak adına;  lütfedip bize zaman ayıran herkese  teşekkür ediyorum. Yarınları, bugünden güzel olsun.  Her zaman okuyan, aydınlanan ve aydınlatan tarafta olsunlar.  Hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.