Sevgili dostum,

Tokat’IN Kabatepe(Madas) köyünden çıkarak küçük yaşta  Tokat’ta hafızlığını tamamlayan ve  İlahiyat konusunda  İstanbul’da ve Mekke’de  akademik Kariyer yaparak, uzun yıllar boyunca Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde  hocalık yapan ve yaş haddinden emekli olan Prof.Dr Hasan Elik Hoca, meal tefsirlerinin yanında vaazlarını da kitap haline getirmişti. Şimdi  bunları 10 kitaplık bir set halinde yeniden yayınlıyor.Her yıl bir tanesini yayınladığı kitaplar 3 e ulaştı.

Sevgili dostum,

10 kitaplık serinin hikayesi ise şöyle:  Kalebodur’un kurucusu İbrahim Bodur, Hasan Elik Hocanın yakın dostudur. Kalebodur’un istanbul merkezinde ve   fabrikalarında  Hasan Elik  Hoca’dan Cuma günleri ve özel günlerde vaaz ve hutbe vermesini ister. Bunları da  daha sonra kitap haline getirerek Kalebodur çalışanlarına ve okurların hizmetine sunarlar. Bu güzel hizmet ilgi görür.Aradan seneler geçtikten sonra bile talep edilir.

Sevgili dostum,

Bu güzel hizmet yıllar sonra Mrmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları tarafından yeniden yayınlanmaya başlar. İlk 2 i kitap “İçimizdeki Allah” ve “Denge” kitabını  okumuş ve tanıtmıştık. Elimize  aylar öncesine geçmesine rağmen serinin 3. Kitabı “İbadet” i  okumak yeni nasip  oldu. Bu kitabı bize ulaştıran İbrahim Mermertürk’e ayrıca teşekkür ederim.

Sevgili dostum,

Güzel anlatıma sahip olan  “İbadet” kitabı İslamın 5 şartına açıklık getiren ve  sonrasında  Namaz, Oruç.. Zekat ve Hac ile Kurban konusunda geniş açıklamalarda  bulunan  bir kitap.

Sevgili dostum,

Kelimei Şahadet’in öneminden başlayan kitap Namazın önemine  geçtikten sonra, namazaın  neden önemli olduğunu genişçe anlatıp, Cuma namazının hikayesinden  bahsederek namazın  farz kılınmasının  hikmetinden  bahsettikten sonra  peygamberin uygulamalarını, sünnetleri neden evinde kıldığından bahsederek  açıklamalarda bulunuyor.Namaz hakkında kısa bir risAle sunuyor. (Risale küçük kitap  demek)

Sevgili dostum,

Orucun önemi, uygulanması ve  fıtırdan bahsettikten sonra, orucu bozan ve bozmayan şeylerden kısaca bahsederek  farz kılınmasının hikmetlerinden , orucun amaçlarından genişçe bahsediyor.Orucun insnaın beden ve ruhuna verdiği  hazzı anlatıyor.

Sevgili dostum,

Zekatın mneminden bahsederken alt sınırının yüzde 2.5 olmasına rağmen üst sınırının olmadığından bahsederken bu ibadetin tam yapılması halinde  fakir insanın kalmayabileceğine de vurgu yapıyor. Bu ibadeti  hali vakti yerinde olanların iyi anlamasına da  parmak basılıyor.

Sevgili dostum,

Hac ibadetinden ve  hac sırasında kesilen Kurbanların geçmiş zamanda ne kadar isrraf edildiğinden günümüzde teknolojinin gelişmesi ile  fakir ülkelere uçakla nakledilmesinin  öneminden bahsediyor. Hocanın  14 yıl  Arabistan  Hicaz bölgesinde akademik kariyer yaparak  Peygamberin yaşadığı  o mekanlardan aldığı feyze okurken şahit oluyoruz. Farklı bakış açısı  ile  izah ediyor. Bu arada  zamanın Tokat Müftüsü Abdulgafur  Karaosmanoğlu’nun kendisine hafızlık konusundaki desteklerine de şahit oluyoruz. Abdulgafur Hocanın disiplinini ve  bunun  eğitimdeki önemini de anlamış oluyoruz. 

Sevgili dostum,

Farklı bakış açısından dolayı Hocanın anlattıklarını benimsemeyen olsa da farklılıklara saygılı  olmamız  gerektiğine inanan bir insan olarak  okuduklarımızı  bir süzgeçten geçirerek okuduğumuz zaman  yazılan  her şeyin insanlara faydalı olduğunu  anlıyoruz.

Sevgili dostum,

Din konusunda eser ortaya koymak gerçekten zor.  Her konuda eksik bulmaya çalışan insanlara, farklılıkları, farklı görüşleri anlatmak daha zor. Hoca bunu göze alarak farklı görüşlerini dili döndüğü kalemi yettiği kadar anlatmaya çalışmış İnsnaların  ibadetler konusunda düşünmeye davet etmiş. İbadetin  amacına ulaşması için yapmamız gerekenleri izah etmiş.

Sevgili dostum,

Her okuduğpumuz kitap içindeki bilgileri çoğu zmaan biliyıor olska da  farklı bakış açılarından , farklı kalemlerden yeniden okumak genel kültürümüzün pekişmesine, okuduklarımızın bizlere yeni hazlar vermesine sebep oluyor. O yüzden bize gönderilen kitapları özetle okumaya  paylaşmaya, kütüphanelerden ödünç alarak okuduığumuz kitapları da tanıtmaya gayret ediyoruz. Okuyanlarda  kitabın bir özetini  farklı bir bakış açısından okuyunca  bilgi tazelemiş oluyorlar inancımız  bizi mutlu eden yönü. Sen de zaten öyle dememiş miydin. “mektubunu okurken adeta bir kitap daha  okumuş gibi oluyorum” demiştin. Bir mektubumuzun  bir dostumuzu daha  bilgilendirmesinden daha güzel ne olabilir ki ?

Sevgili dostum,

“Kitapla dostluk”  bence dostlukların en güzeli. Ne sataşma var, ne alınma, ne de  boş konuşması var kitabın. Ne eli var   boş hareketler yapan ne de dili var  boş konuşan.  Bir çiçek gibi kokan yaprakları var kitabın.  Kitap açarsan bilgi sunuyor ve susuyor. Bu da insana başka haz veriyor. “Allah’ım bana kita dolu  bir ev  ve çiçek dolu  bir bahçe ver” diyen ne güzel dua etmiş.

Sevgili dostum,

Bu duayı sende her zmaan yaparsın. Bu duan her zmaan kabul olur ve sna agelince güzel bahçen ile  güzel kitaplığınla karşılaşınca  “iyi ki senin gibi dostum var” derim. Bu şükür de bana  lzeet verir. Boş konuşan  insandan kaçarken sana koşarak gelirim ve  kitaplarından bilgi çiçeklerinden güzel rayihalar ile  dolar  vücüdum ve ruhum. O zaman  yaşamanın hazzını  duyarım.

Başka güzel kitap tanıtan mektuplarda buluşmak üzere. Kitabı yazan Hasan Elik Hocaya ve  bize ulaştıran İbrahim Mermertürk Hocaya teşekkür ederiz . Marifet iltifata ve teşekküre tabidir demişler.