Raylı Sistem

Çağımızın en güvenilir taşıtlarından raylı sistem yüzyıllar boyu gelişmiş ülkelerde kullanıldı. Yük ve yolcu taşımasıyla insanların işlerini kolaylaştırmıştır. Lastikli araçların yaptığı işin yüzlerce katını bir seferde ekonomik bir şekilde raylı sistemle yapılmıştır. 
İlk başlarda zor ve maliyetlidir. Sonraki yıllarda raylı sistem bir ülkenin kalkınmasında güneş rolü oynamaktadır. 
Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında ülkemizin birçok şehirlerinden yüksek hızlı tren geçmektedir. Yüksek Hızlı Tren (YHT) geçtiği her ilin sosyal, kültürel ekonomik olarak kaderini değiştirmektedir. 
Tokat Orta Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Karadeniz ile İç Anadolu bölgesinin geçiş noktasındadır. Hava Limanının yeniden ulaşıma açılmasıyla canlanan Tokat’ta istenilen hedeflere ulaşıldığı söylenemez. 
YHT’nin Tokat’a mutlaka uğraması gerekmektedir. 2-3 saatte Ankara, 5-6 saatte İstanbul’a ulaşan YHT, Tokat’ın kalkınması gelişmesi demektir. Yıllarca göç vermiş ilimizin gelişmesi ile birlikte Tokatlıların memleketlerine geri döneceğine inananlardanım. Ürünlerinin en kısa yoldan büyük şehirlere ulaşması yerli ürünlerimizin gelişmesi, ülke insanının sağlıklı beslenmesi demektir. 
Dokuz yüz adımda dokuz yüz eseri göreceğiniz tek şehir Tokat’tır. Günü birlik birkaç günlük geziye gelecek insanlarla turizm gelişecek kalkınacaktır. Tokat’ı tanımayanlar tanıyacak, gelişim ve kalkınması oldukça hızlı olacaktır. Tokat’ımızda üç partinin beş milletvekili vardır. Bunların bir araya gelerek Tokat YHT için el sıkışıp birlikte hareket etmeleri en akılcı yol ve yöntemdir. 
YHT’in Tokat, Turhal, Zile’den sonra Sorhun’a bağlanması 160 km’lik bir mesafedir. Bu mesafedeki bir yolu devletimiz kısa bir zaman diliminde yapar. Sonraki yıllarda Tokat, Niksar, Akkuş, Ünye arasını faaliyete geçirmeleri içten bile değildir. Bu mesafede yaklaşık olarak 150 km’dir. 
Tarihiyle, iklimiyle, ovalarıyla, sularıyla, çalışkan ve üretken insanlarıyla sen-ben demeden birlikte Tokat’ımıza YHT’in getirilme müjdesinin Tokat halkına verilmesini beklemekteyiz. 
Cumhuriyetimizin Yüzüncü yılında bir örnek davranış olarak birlik beraberlik içinde bu çalışmayı bir vatandaş olarak yürekten istiyor, destekliyorum. 
Vatandaşlarımız seyahat etme, çalışma, üretme, barınma ve insanca yaşama hürriyetine sahiptir. Yapılacak bu başarı her bir Tokatlının başarısı olacaktır.    
Süleyman Erkan 09.11.2023
Tokat