Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı ve Beyaz Önlük Giyme Töreni, akademisyenler, öğrenciler ve davetlilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda düzenlenen programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Eğri, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Kılıç, Üniversite Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Eyüp Çağatay Zengin, Artova Belediye Başkanı Ali Güner, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve aileleri katıldı.
Dekan Kılıç: “Hekimlik Kutsal Bir Görevdir”
Törenin açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Kılıç, hekimliğin toplumsal önemi ve sağlık çalışanlarının üstlendiği büyük sorumluluklara dikkat çekti. Hekimliğin yalnızca bir meslek olmadığını vurgulayan Kılıç, “Bu meslek; bilgi, vicdan, sabır ve özverinin bir araya geldiği kutsal bir görevdir.” dedi.
Beyaz önlük giyecek olan öğrencilere seslenen Dekan Kılıç, bu günün onlar için uzun ve zorlu ama bir o kadar da onurlu bir yolculuğun başlangıcını simgelediğini belirterek, beyaz önlüğün temizlik, dürüstlük, bilimsellik ve insanlığa hizmet sorumluluğunu temsil ettiğini ifade etti.
“Beyaz Önlüğün Onurlu Tarihi” Konferansı
Program kapsamında Doç. Dr. Selçuk Çetin tarafından “Beyaz Önlüğün Onurlu Tarihi: 14 Mart Tıp Bayramı” başlıklı bir konferans verildi. Konferansta, 14 Mart Tıp Bayramı’nın tarihsel gelişimi kronolojik bir perspektifle ele alındı. Sunumda özellikle Çanakkale Savaşı sırasında hekimlerin cephede ve cephe gerisinde üstlendiği kritik görevler ile sağlık çalışanlarının fedakârlıklarını ortaya koyan çeşitli anekdotlara yer verildi.
Ayrıca, Milli Mücadele döneminde hekimlerin hem sağlık hizmetleri hem de toplumsal mücadele içindeki aktif rolleri üzerinde duruldu. Konferansın devamında beyaz önlüğün hekimlik mesleği açısından taşıdığı etik ve sembolik anlamlara değinilerek, bu simgenin sadece bir kıyafet olmadığı; bilimselliği, sorumluluğu ve insan hayatına duyulan saygıyı temsil ettiği vurgulandı.
Müzik Dinletisi ve Ödül Töreni
Etkinlik, katılımcılara duygu dolu anlar yaşatan müzik dinletisi ile devam etti. Kanunda Ercan Öztürk, kermanda Ali Salman ve solist olarak Esin Işıldak’ın sahne aldığı dinletinin ardından, 14 Mart Tıp Bayramı haftası dolayısıyla düzenlenen geleneksel sportif etkinliklerde dereceye giren takım ve sporculara ödülleri takdim edildi.
Beyaz Önlük Heyecanı
Programın en anlamlı ve coşkulu anı ise Beyaz Önlük Giyme Töreni oldu. Tıp Fakültesine yeni başlayan öğrenciler, akademisyenlerin refakatinde beyaz önlüklerini giyerek hekimlik meslek yolculuklarının ilk adımını attı. Bu anlamlı anda öğrenciler, hekimlik mesleğinin etik değerlerine bağlı kalacaklarına ve insan sağlığı için özveriyle çalışacaklarına söz verdi.


Tören, hatıra fotoğraflarının çekilmesi ve katılımcıların yeni hekim adaylarına yönelik iyi dilekleriyle sona erdi.





