Vali Ozan Balcı’nın “Tarım Tokat”, “Orman Tokat” projeleri ile koyun ve keçi desteklemelerinin uygulanmasında çok önemli bir görevi ifa eden Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bugün gelinen noktada elde edilen başarının simge kurumu olarak önümüzde duruyor. Müdür Orhan Şahin ve kurum çalışanlarının özverileriyle ortaya çıkan eserler hepimizi sevindirirken, Tokat köylüsünün hayatını kolaylaştıran adımların atılmasında gösterilen azim de herkese örnek teşkil ediyor.

 

Tarım ürünlerinden zirai mücadele alet ve makinelerini satan işyerlerine varana kadar işletmeleri denetleyen müdürlük; çiftçilere ödenen tarımsal destekler, gübre ve sertifikalı tohum kullanım destekleri, doğal afetlerden zarar gören çiftçilere gübre dağıtımları, kırsal kalkınma desteklemeleri, göletlerdeki balıklandırma çalışmaları ve fidan üretimleri ile “ceviz hasadı”, “bağ bozumu”, “tarla günü” gibi etkinlikler düzenleyerek, sürekli ve sistematik bir çalışmanın içerisinde… İşte bu çalışmaların da doğal olarak hitap ettikleri kesimi, yani çiftçilerimizi son derece memnun ettiğini söylememiz gerek.

 

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün öyle çalışmaları var ki duyduğumuzda ayağımız yerden kesiliyor. Örneğin yürütülen “seracılık” faaliyetleri… Müdür Orhan Şahin’in verdiği bilgilere göre, seracılığın ülkemizdeki en önemli illerinden Antalya’da toplamda 8 ay üretim yapılabilirken, ilimizdeki seralarda 12 ay üretim yapılıyor. Yine Antalya’da dönemsel ürün verimi 15-20 tonda iken ilimizde aynı ürünler için 35-40 ton verim alınıyor. Anlayacağınız, Tokat olarak seracılıkta Antalya’yı geçmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

 

Şunu özellikle vurgulamalıyız: Tokat’ta uygulanan projeler ve sonuçları son derece dikkat çekici. Tarımsal ve tarım dışı birçok marka ürünü ile tanınan ilimizin, özellikle son 4 yılda ülkemiz tarım sektöründe örnek olan projelerle marka değeri daha da yükseldi. İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin de buna işaret ederek, Vali Ozan Balcı’nın yönlendirme, yüreklendirme ve kaynak tahsisleri ile ülke çapında karşılığı olan projeler uygulandığını vurguluyor.

 

Yine Vali Ozan Balcı’nın ülke genelinde büyük yankı uyandıran ve birçok ilde de uygulanmaya başlanan “Köyümde yaşamak için ‘Bir Sürü’ nedenim var” projesiyle köylülerimize dağıtılan binlerce koyun, Tokat’ın kaderini değiştirecek işlerin başında geliyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları tarafından ikizlik, etçi karakter ve gelişim kabiliyeti verim yönü özelliklerine göre seçilmiş koçların dağıtılan sayısı şu anda 80 bini geçti. 100 bin hedefine ise çok az kaldı.

 

Yalnız koyun dağıtmakla yetinilmiyor; aynı zamanda koyunculuğun önemli problemi olan mera ve yaylalar için koyun sulukları da dağıtılıyor, hayvanların aşılamaları da ihmal edilmiyor. Yapılan bütün bu işlerin formülü, Vali Ozan Balcı’nın “Tokat, tarım ve hayvancılık şehri. Tokat'ımız, devletimizce yapılan yatırımlarla birlikte tarım ve hayvancılıkta daha da gelişecek ve ilerleyecek. Tarımın, çiftçinin, üreticinin dostu olarak çiftçimize, üreticimize destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerinde yer alıyor.

 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün çalışmalarının tamamını bu köşeye almamız imkânsız. Ne bir köşe yazısı formatına, ne de gazetemizin tamamına sığmaz yapılan işler. Sürekli çalışan ve üreten bir kurum burası. Projelerin titizlikle uygulandığı, sahada takip edildiği, personellerinin mesai mevhumu gözetmeden çiftçilerimizin, üreticilerimizin ve köylülerimizin yanında olduğu ve kelimenin tam anlamıyla “muhteşem” işlerin gerçekleştiği bir müdürlük…

 

Özetle Tokat’ta güzel işler yapılmaya devam ediyor, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin ve ekibi de bu güzel işlere renk katmayı sürdürüyor…