Özellikle cesur yapımları ve ilk Türk kadın yönetmenlerden olması ile tanınan Birsen Kaya'nın hayatı ve kariyeri araştırılıyor. Peki, Birsen Kaya kimdir, kaç yaşındaydı, asıl mesleği neydi, öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi? İşte detaylar...

Birsen Kaya kimdir, kaç yaşındaydı, nereli?

Türk sinema dünyasının önemli isimlerinden Birsen Kaya, 1943 yılında İstanbul'da doğdu. Birsen Kaya 81 yaşında vefat etti. 

Birsen Kaya ve sinema kariyeri

Bilge Olgaç ve Cahide Sonku gibi usta isimlerle birlikte Türkiye'nin ilk kadın yönetmenlerinden biri olarak tanındı. Sinema kariyerine 1963 yılında Artist dergisi için setlerde röportajlar yaparak adım atan Kaya, daha sonra Halit Refiğ'in asistanlığını üstlendi. Refiğ'in "Gurbet Kuşları" filmiyle sektöre resmi olarak giriş yaptı ve bu süreçte yaklaşık 200 filmde asistanlık görevini üstlendi.

Nazmi Özer'in sağlık sorunları nedeniyle çekimleri yarıda kalan "Kanlı Kader" filmini tamamlayarak yönetmenlik kariyerine adım atan Birsen Kaya, senaryolarının çoğunu da kendi kalemiyle yazdı. Cesur yapımları, özellikle "Genelevde Kirli Evler" adlı filmiyle dikkat çekti ancak bu film nedeniyle hukuki sorunlarla karşılaştı. Ayrıca, çizgi roman uyarlamaları arasında yer alan "Killing" gibi projelere imza attı.

Birsen Kaya kaç film yaptı?

Toplamda 15 filmi yöneten ve bunlardan 11'inin senaryosunu yazan Kaya, 1970'li yıllarda televizyonun popülerleşmesiyle sinema sektöründe bir gerileme dönemi yaşadıktan sonra evlendi ve Adana'ya yerleşti. Yönettiği filmlerin 4'ünün yapımcılığını da üstlendi.

Almus, Çevreli, Kınık Sohbet Sofrası’nda konuşuldu Almus, Çevreli, Kınık Sohbet Sofrası’nda konuşuldu

Birsen Kaya neden öldü, hastalığı neydi?

Birsen Kaya, Türkiye'nin ilk kadın yönetmenlerinden biri olarak sinema dünyasına iz bırakan bir isimdi. Göğüs kanserini yenen Birsen Kaya beyin tümörü, kansızlık ve guatr hastalığıyla mücadele ediyordu. 30 Ocak 2024'te 81 yaşında hayata veda etti. Meslektaşı Biket İlhan tarafından duyurulan ölüm haberi, sinema camiasında derin bir üzüntü yarattı. Biket İlhan, Kaya'nın sinema sektörüne kattığı değeri ve iz bıraktığı mirası vurgulayarak, değerli meslektaşının huzur içinde olmasını diledi.