Geçtiğimiz günlerde basın mensuplarına canlı yayında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir sürece gelindiğini söyledi.

Kaledibi’ndeki kentsel dönüşümün Erenler, Camii Kebir, Kâbe-i Mescid, Kaleardı ve Semerkant mahallerini de ilgilendirdiğini ifade eden Eroğlu, toplamda 476 parsel ve 850 haneyi etkileyen bir projeden bahsetti.

            Başkan Eroğlu konuya ilişkin bilgi verirken, “Buralar bir-iki katlı evlerden oluşuyor. 850 hane yaşıyor ve bazıları gecekondu… Tapuları bulunmayan haneler de var. Buradaki vatandaşlarımızı taşımak üzere rezerv alanlar belirledik ve dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz.  Erenler Mahallemizin 500 metre ilerisinde Sivas Yolu üzerinde tapuda Ankara Mahallesi olarak geçen, Erenler Mezarlığının hemen karşısında 420 bin metrekarelik alanda imar çalışmalarımızı tamamladık. Buradaki vatandaşlarımızın bir kısmını da Vali Konağı yokuşunu çıkarken yolun sağında bulunan arsalarımıza taşımak istiyoruz.” dedi.

Eyüp Başkan ayrıca, kentsel dönüşüm yapılacak mahalledeki yurttaşlarla görüşmelerin devam ettiğini de belirterek, Kaledibinde bulunan vatandaşların tamamını buralara taşımayı amaçladıklarını kaydetti.

Kaledibi’nde yaşayan vatandaşların kaleden kaya parçaları ve taşlar düşmesi sebebiyle can ve mal güvenliklerinin tehdit altında olduğuna vurgu yapan Eyüp Eroğlu, kentsel dönüşümün tamamlanmasından sonra bu alanları yeşil alan olarak değerlendireceklerini de açıkladı.

Eroğlu, “Bu bölge bizim tarihi akslarımızın hemen arkasındaki bir bölge olması hasebiyle gerekli peyzaj çalışmalarını yaparak güvenli noktalarda tek katlı yeme-içme mekânları oluşturup Tokat turizmine kazandırmak istiyoruz. Ayrıca buraya 20 metre genişliğinde bir yol açıp çevre yoluna da bağlayarak Gazi Osman Paşa Bulvarına bir alternatif yol oluşturmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yıllardır beklenen kentsel dönüşümün işaret fişeğinin Kaledibi’nde başlatılması da büyük bir strateji örneği. En riskli yerlerin başında gelen bu bölgede gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm, sonrasında yapılacak çalışmalar için de emsal teşkil edecek.

Tokat’ın gerçek anlamda estetik dokusunun da güzelleşeceği kentsel dönüşüm çalışmalarıyla depreme dayanıklı konutlar da vatandaşların hizmetine sunulacak.

Başkan Eroğlu’nun açıklamalarında yer alan ve söz konusu yerde 20 metre genişliğinde bir yol açılması hedefi ise ayrı bir önem arz ediyor. Artık ihtiyaçları tek başına karşılayamayan GOP Bulvarı’na alternatif bir bulvarın hizmete girmesi, başlı başına bir “devrim” olacak.

Yine Başkan Eyüp Eroğlu’ndan öğrendiğimiz bilgilere göre, 5 milyar Türk Lirasına mal olacak Kaledibi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ilk olarak 76 konut inşa edilerek birinci etap tamamlanacak.

Eyüp Başkan, Kaledibi’nde yaşayan vatandaşların kendilerinden kentsel dönüşümü ilk sırada talep ettiklerine işaret ederek, onların bu isteklerini yerine getireceklerini deklare etti.

Eroğlu “Kaledibi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarımızın tamamını beş yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Bu bölgede yaşayan hemşerilerimizle kat karşılığı, kamulaştırma, satın alma gibi yöntemlerle anlaşmalar sağlayarak yeni yerlerine taşınmalarını amaçlıyoruz. Çalışmamız tamamlandığında vatandaşlarımız artık huzur içerisinde yaşamlarını sürdürecekleri konutlara kavuşmuş olacaklar” derken, bir büyük değişimin ayak seslerini duyurdu adeta.

Bu değişim ve dönüşümün görkemi, yeni “Tokat vizyonu”nun da habercisi.

Anladığımız kadarıyla Tokat’ın daha modern bir kent olması adına yeni ve büyük hamleleri göreceğimiz yeni bir döneme giriyoruz.

Ve elbette bu yeni dönemin baş aktörü de marka şehir Tokat’ın, markalaşmış ismi Eyüp Eroğlu olacak…