Tokat'ta tarihi Sulusokak Çarşısı`nda Osmanlı döneminde 1600`lü yıllarda yaptırılan, tarihi mekandan esinlenerek kitap yazdı.

Osmanlı döneminde 1600`lü yıllarda yaptırılan, o dönem çevre esnafının kullandığı tek tuvalet olarak bilinen ve halk arasında `Sık dişini helası` olarak bilinen yapının turizme kazandırılması amacıyla Tokat Belediyesi tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Başlatılan çalışmaları çıkan haberlerde takip eden Şeyda Asyalı, araştırmaları sonucunda 'Sık Dişini Helası' ile ilgili bir kitap yazdı. Şeyda Asyalı, Kendine has üslubuyla bir Osmanlı polisiyesi kaleme aldı. Seri yapılması planlanan bu polisiye roman serisinin ilk kitabı Sık Dişini Helası Cinayeti Genç Nesil Yayınları arasından kültür dünyasına kazandırıldı.

Kitabın içeriği hakkında bilgiler veren Şeyda Asyalı, "Sultan Ahmed'in yaptırdığı Sık Dişini Helası'ndan kötü kokular geliyordu. Bu koku ahalinin canını ziyadesiyle sıkıyordu. Bu pis koku üzerine Tokat'ın hanımları İstanbul'da yayınlanan ilk kadın dergisi olan Şükufezar'a bir mektup gönderiyor. Bu mektuptan sonra olaylar gelişmeye başlıyor. Öncetadan kaybolan Rıfkı Efendi bir müddet sonra Sık Dişini Helası'nda ölü bulunuyor. İstanbul'dan olayı tetkik etmesi için Şinasi Kunduz gönderiliyve heyecan verici bir dedektiflik hikayesi başlıyor" dedi.

Şüphe, merak, kuşku duygularının ön planda olduğu 'Sık Dişini Helası Cinayeti' okurlarına keyifli bir polisiye roman okuma imkanı sunuyor. Asyalı gazetemize yaptığı açıklamada, şayet davet edilirse Tokat'a gelmekten büyük bir mutluluk duyacağını da belirtti.

(Helasından roman çıkan Tokat'ın Kalesinden herhalde Ansiklopedi çıkar)