Dünya dediğimiz hayat yolculuğunda insanların ‘empati’ duygusuyla hareket etmeleri, zorlukların aşılmasında önemlidir. İnsanlar, kendilerine yapılmasını istemedikleri şeyleri başkalarına yapmasa ve karşısındakini kendi yerine koyarak hareket etse dünya daha da güzelleşir.

Şeyh Edebali bunu “insanı yaşat ki devlet yaşasın” diyerek bir adım öteye taşımış. Yurttaşlarını önemseyen, taleplerine kulak tıkamayan, çözüm noktasında milletin çıkarını düşünen ve vatandaşın her türlü sıkıntısında yanında olan devlet anlayışının temelinde işte bu bakış açısı olduğu sürece aşılmayacak engel de kalmaz aslında. İnsanlar mutlu yaşadıkça devlet de güçlü yaşar çünkü.

Birlik - beraberlik, insan yaşamının kalitesinin yüksekliği ve sosyo-ekonomik şartların iyi olması devletin gücüne güç katar. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diyen anlayış da bunu amaçlar: Devlet, birlik ve beraberlik içerisinde insanların hayat standartlarını yükseltir ve sosyo-ekonomik şartları iyileştirir. Bunun sonucu olarak devlet gücüne güç katar.

Son yıllarda Tokat öznelinde yaşadığımız olaylar bu realiteyi belleklerimize yeniden kazıdı. Bürokrasideki adil ve hakkaniyet içerisindeki tutum ve davranışlar, vatandaşların devlete olan bağını daha da güçlendirdi. Makam sahiplerinin adaletle hükmettiği kurumlar, yurttaşların gönlünde derin izler bıraktı, bırakıyor da.

Sağlık İl Müdürü Dr. Öner Nergiz bu anlattıklarıma verebileceğim en güzel örnek olur. Göreve başlamasıyla Tokat’a kazandırdığı doktor sayısındaki müthiş artışı, mesai dışı açılan poliklinik sayılarını, sağlık kurumlarına alınan modern ekipmanları bir kenara koyarak yazalım. Zaten bu konularda başlı başına bir başarı hikâyesi var. Ve bu ayrı bir köşe yazısı konusu olacak ileride…

Dr. Öner Nergiz’in en büyük başarısı başta kendi kurumlarında çalışan sağlık emekçileri olmak üzere, vatandaşların gönüllerine dokunmasındaki başarısıdır. Sağlık İl Müdürümüz, helal ve meşru olan her talebe devletin imkânları ölçüsünde yanıt vermeye çalışan, garibanın, fakirin fukaranın çaresizliğine derman olan, elindeki olanakları milletin emrine amade eden görev anlayışıyla Tokat’ta bir çığır açtı. Sağlık hizmetlerindeki farkı algılayan herkesin ortak görüşü bu.

Tokat’ta göreve başladığı ilk günlerde kendisiyle ilgili kamuoyunun beklentilerini kaleme almış ve “Yalnız sağlık personellerinin değil, çarşı-pazardaki insanların, sokaktaki yurttaşların, kısaca bu şehirde yaşayan herkesin, ‘İl Sağlık Müdürü’ olacağına yürekten inanıyoruz. ‘Bir umut, bir doktor, bir müdür’ olmakla birlikte, ‘sevecen, merhametli ve adaletli bir Dr. Öner Nergiz’e ihtiyacımız var çünkü.” demiştim. Geldiğimiz noktada bu dileğimizin gerçekleşmiş olduğunu görmek, ziyadesiyle mutlu ediyor bizleri.

Dolayısıyla “İl Sağlık Müdürü ne yapıyor böyle?” sorusuna keyifle ve mutlulukla verdiğimiz cevaplar, Dr. Öner Nergiz’in kalbinde İnşirah ferahlığı olsun, müdürümüzün ayağına taş değmesin…