Gaziosmanpaşa Üniversitesi  İkitisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  Maliye bölümü öğrencilerinin  “Değerler Eğitimi” dersine konuk olmuş ve   gelişim, değerler, soru sormanın eğitimde önemi, yazmak, engellilik  ve  şehrin değerlerinden faydalanmak başlıklarında  bir sunum yapmıştık. Sunum sonrasında güzel soru soranlara kalemler, defterler hediye etmiştik.

Güzel soru soran öğrencilere buradan “söz uçar yazı kalır” misali yeniden cevap verelim de tarihe not düşelim. Güzel soru soranları da  motive etmiş olalım dedim. Onlarda sordukları sorular ile bizi motive ettiler .

SORU- İkisinden birini seçmek zorunda olsaydınız   köşe yazarlığını mı kitap yazarlığını mı  tercih ederiniz?   (Melike Bilge)

CEVAP-İkisini de yıllardır yapıyoruz. Köşe yazarlığını 15 yaşından  (1982) bu yana, kitap yayınlamayı da 2006 yılından bu yana yani 39 yaşından itibaren  yapıyoruz. İkisinin de artı ve eksileri olmasına rağmen ikisi de insanlara faydalı oluyor.

Köşe yazarlığı yayınlanması kolay olan ve  daha az kitleye ulaşan ve genellikle ömrü 1 gün olan  bir çalışma. İnternetin olduğu çağımızda bu ömür biraz daha uzadı ama  gene de  köşe yazılarının ömrü kısa. Köşe yazılarını tekrar yayınlayarak  bu ömrü uzatmak da mümkün. Günümüzde köşe yazarları yazı yazamayınca  güncel eski yazılarını yayınlıyorlar. Ben de  ne zaman yayınlansa yayınlansın güncelliğini kaybetmeyen yazılar  yazmaya gayret ediyorum. Bu da zevk veren bir çaba.

Kitap yayınlamak ise daha zor ve daha geniş kitlelere ulaşan ve sınırı olmayan, yüzyıl sonra bile okunacak  eserler. Ama tanınmayan ve  çok okunmayan bir yazarın da baskı maliyetini karşılaması zor. Bu yüzden köşe yazarlığına  kitap yazmayı tercih ederim. Hem yayınlaması zor olan, hem de  daha çok kitleye ulaşacağna inandığımdan.  Ama imkan olduğu müddetçe her ikisini de  yapmaya devam edeceğim. Amaç “İnsanların iyisi insanlara faydalı olandır” hadisini severek uygulamaya çalışmamız.

SORU- Yazmayı bırakmak istediğiniz zor  bir zamanınız oldu mu? (Dilan Oral-Kars)

CEVAP- Şu an biriken  kitaplarımız var basılmayan. O yüzden su  pandemi zamanı ve sonrasında kitap yazma işini dondurdum. Köşe yazıları ve okul söyleşileri ile devam ediyoruz. Kitap yayınlama maliyetleri  çok olduğundan okurun da azaldığı ortamda  kitap yayınlamak  yerine davet olunca  konuşmalar yapmak, gazetede yazmak ve bol okumak daha mantıklı. Maddi imkanı kısıtlı  olan insanlar için kitap yayınlamak zor iş. İstekli öğrenciler ile  Tokat Hürsöz gazetesindeki röportajlarımzıa da devam ediyor, yeni kitap çıkaran yazar dostlarım ile de röportajlar yapıyoruz tabii ki.

Ama  yayın imkanı olursa  5 yıl aradan sonra bir kitap daha yayınlamak  isterim. Bu da maliyeti karşılamak ile alakalı. Sponspr bulmak ile alakalı.  Biz yazalım imkan olunca , nasipse yayınlanır bir gün. Ummadığımız zamanda  ummadığımız insanların desteği ile kitap yayınladığımız zaman oldu . Mesela  Ahmet  Rifat Sağlam Hocamızın desteği ile  hiç planda yokken  “ Sen de Kafadan engellisin” kitabımızı yayınlayarak  yüzlerce binlerce insanın engellilere bakışını olumlu yöne yöneltmiştik.

Kendisi de Recep Yazıcıoğlu hayranı olan Vali Dr. Ozan Balcı desteği ile  “Recep Yazıcıoğlu’nun Liderlik sırları” kitabımızı yayınlamış ve yüzlerce  yöneticiye  sunarak onlara  Recep Yazıcıoğlu’nu anlatmanın sevincini yaşamıştık.

Gönül isterdi ki, biz yazlarım  maddi imkanı olanlar ise  alıp  okumak isteyen gençlere hediye edelim. Kitap hediye etmenin önemini henüz kavramamış toplum olarak  bu güzel bir davranışı toplumun geniş kesimlerine yayarsak çocuklarımızda  siz değerli gençlerimiz de okurken hem kitap okuma sevgisi edinecek hem de sizlere imkanı olanların, değer verdiğini düşünerek  kitap hediye edenleri asla unutmayacak, çocuklarınıza hatta torunlarınıza anlatacak ve onları anarak yaşatacaksınız. İnşallah bunu  anlayan çoğalır el ele gençlere ve çocuklara kitap hediye eden toplum oluruz.

SORU- En sevdiğiniz yazar kim?  (Tuğçe Öztürk)

CEVAP- Bir yazar olarak faydalı olduğuna inandığım kitaplar yazan yazarları severim.  Ama bazı yazarlar var ki hemen hemen tüm kitaplarını okumuşumdur. Mümin Sekman, Muhammed Bozdağ, Ahmet Ümit, Bülent Gardiyanoğlu,  Doğan Cüceloğlu ,  bunlardan önde gelenleri. Hatta bu yazarların sevdiğim  kitaplarını ikinci üçüncü kere de okumuşluğum var. Bu yazarların kitaplarını zaman zaman gittiğim konuşmalarda en güzel soru soran gençlere hediye ederek  okumalarını sağlamışlığımda çok olmuştur.

En sevdiğim kişisel Gelişim kitabı ise  “ Her Şey Seninle Başlar” Mümmin Sekman kitabı.  Bu kiitabı defalarca okumanın yanında  çok kişiye de hediye etmişliğim var. Genelde beni ziyartete iş yerimizde evimizde  mizafir ettiğimiz akraba ve  arkadaşlarıma kalemler defterler de hediye ederek onlara hediyeleşmenin önemini ve  faydasını anlatmaya çalışıyorum. Bu yüzden  akraba çocukları bizleri sever ve sayarlar. 

SORU- “Kendimi geliştirirken, kitap okurken, kendimi dünyanın en mutlu insanı hissediyorum.”  Dedeniz. İnsanlar bu duygudan neden kaçarlar.?

Kendini geliştirmekten, kitap okumaktan,  insanlarla iletişime geçmekten  neden kaçınırlar? (Perihan Önlü)

CEVAP- Daha öncede dediğim gibi insanların yüzde 75 veya 80 kadarı olumsuz düşünen ve dedikodu eden insanlar. Çoğunluğa  uyma diye toplumsal bir hastalığımız var.   Aman beni dışlamasınlar, aman beni ayıplamasınlar diye toplumumuz olumsuz düşünen topluluklara daha çok  bir araya geliyor ve olumsuzluğu  tetikliyorlar. Ben bile başta  olumsuzluklardan etkilenen insan iken şu an olumsuz insanlardan uzak durduğumda daha verimli olduğumu, daha çok okumaya  fırsat bulduğumu görerek mutlu oluyorum.  Bunu da anlatıyorum.  Sizlerde olumsuz düşünen ve  faydasız şeyler konuşan  insanlardan uzak kalarak genelde sizi motive eden ve destekleyen insanlar ile   iletişim geliştirin. Böyle insanlarla tanışma  fırsatı yaratın. İyiyi ve kötüyü ayıracak  aklınız var.

“Allah’ım  değiştireceğim şeyler için bana güç, değiştiremeyeceği şeyler için sabır, bu ikisi arasındaki farkı bilebilmem için bana akıl ver “ Bu duayı  yaparım sık sık ve bu konuşmada da üç kere tekrarladım.

SORU- Okuduğunuz kitaplar arasında sizi en çok etkileyen hangisi ?

Yayınlanan ilk kitabınzıı kim aldı hatırlıyor musunuz ?  (Züleyha Kertil- AMASYA)

Cevap- Yukarda belirttiğim gibi Mümin Sekman’ın “Her şey Seninle Başlar” kitabını okudum ve  çevreme tavsiye ve hediye ediyorum.

İlk Kitabım “Sessisz Dünyadan Esintiler” i Diyanet Vakfı ücretsiz basınca hediye etmiştik.  Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e de yollamış ve tebrik ve teşekkür mektubu almıştım. Hatta kitabı torununa miras bırakanları duyunca da şaşırmıştım. Kitabı miras bırakan adamın kızı meğer lisede  kızımın sınıf arkadaşı imiş. Bu güzel tevafuklar bizi daha güzel eserler yazmaya sevk etti.