Emekli Polis, Yazar ve Sunucu Naci Bayburt:"Yaşanmış hikayelerin okuyuculara kendilerini koruma anlamında rehber olduğunu düşünüyorum. Konfiçiyus der ki; Anlatılan unutulur. Gösterilen hatırlanır,Yapılan iş öğrenilir. Biz işimizi yaptık ve öğrendik."

Turan YALÇIN

KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ ?

Nacİ BAYBURT

Amasya`nın Gümüşhacıköy İlçesinde doğdum.İlk,Orta,Lise tahsilimi Gümüşhacıköy`de,tamamladım 1987 Yılında ,Aydın Nazilli`de Polis okulunu bitirdim.Sonrasında Anadolu Üniversitesinde ön lisansımı , Bahçeşehir Üniversitesinde ise Hükümet Liderlik ve Siyaset Okulunu bitirdim. 2017 Yılında Üsküdar Ünüversitesi Adli Bilimler Enstitüsünde Olay Yeri İnceleme Kriminalistik dersi verdim.2018 Yılında TRT Belgesel Televizyonun da Yönetmenliğini Hakan Kerim KARADEMİR in yaptığı SUÇ DOSYASI Dizisin de Proje danışmanı olarak çalıştım....Mesleğimin bi ryılını Şişli Ekipler Amirliğinde diğer 29 yılını Olaya Yeri İnceme Şubesinde tamamaladım. Kriminal alanda çok sayıda kurs aldım.

Turan YALÇIN

BAŞTA BİR ÇOK KİTAPEVİ SİZİN KİTABINIZI BASMAZKEN KİTABINIZ 10. BASKIYI YAPTI BU KONUDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ.?

Nacİ BAYBURT

Yayınevleri ticari sektörler dolayısıyla kendini kanıtlamış bir sanatçı, bilindik popüler bir kimliğiniz yoksa bu anlamda tabi ki zorlanıyorsunuz. İlk kitabımın olmasına rağmen çok kıymetli kitap okurları benim kitabımla alakadar oldular, fazlası ile ilgi gösterdiler. Ağır pandemi koşullarına rağmen ilk kitabım 10. baskısını yaptı. İkinci kitabımda 2. baskıyı gördü. Sosyal medya üzerinden sevgili okuyucularla hasbehal ediyoruz lakin kitap fuarları buluşmalarımızı özlüyoruz.

Turan YALÇIN

KİTABINIZ OLDUKÇA İLGİ GÖRDÜ POLİSLER KİTABINIZDA NE BULDU?

Nacİ BAYBURT

Evet. İlk kitabım olmasına rağmen bu kadar alakayı bende beklemiyordum. Gösterilen ilgi beni çok mutlu etti. Daha da motive oldum. Bir kitap derken ikincisi geldi. Kısmet üçüncüsüne. Karalamaya devam ediyorum.

Kitaplarıma meslektaşlarımdan daha çok sivil vatandaşlar ilgi gösteriyor. Bilmedikleri ve merak ettikleri konular onları çekiyor. Yeni göreve başlayan meslektaşlarım tecrübe edindiklerini, mesleki alanda yol katetmiş arkadaşlarım ise kendi başlarından geçen olayları hatırlattığı için heyecan duyduklarını zaman zaman yapmış olduğumuz söyleşilerde dile getirdiler.

Pandemi öncesi Isparta Kitap Fuarında, eşi ve üç çoğu ile fuarı gezmeye gelen bir meslektaşım Polis olduğumu öğrenmiş yanıma geldi, ayaküstyü sohbet etmeye başladık, bu esnada 14 yaşında olduğunu öğrendiğim büyük kızının bizi ilgiyle dinlediğini farkedince ona dönerek babanın hangi şartlarda çalıştığını biliymusun diye sordum O da bana: Evet biliyorum, bazen gündüz çalışıybazen de gece nöbete gidiy,tatillerde bile çalışıyor. Diye cevap verdi. 2. Kitabımın 55. sayfasını açtım BABA GİTME DİYORSUN TELEFONDA SEN yazımı okumasını istedim. Kitabı alıp bir köşeye çekildi. 10-15 dakika sonra ağlamaklı bir halde yanımıza geldiğinde yazıdan çok etkilendiği her halinden belliydi.

Turan YALÇIN

YENİ KİTAP ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?

Hali hazırda basıma hazır yok ama yazmaya çalıştığım üzerinde vakit geçirdiğim bir şeyler var. Kısmet diyelim. Zaten ilk kitabı yazmaktaki gayem az veya çok elde edilecek geliri Polis ve Asker Şehitleri Vakfına bağışlamaktı. Bunu gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. İkinci kitabı da birinci kitabımı okuyan kıymetli okurların yoğun talebi ısrarı üzerine kaleme aldım. İyi ki de onları dinlemişim. Yazmak bana da iyi geliyor. Onca yaşanmış olayı içimde tutmanın beni ne kadar yorduğunu üzdüğünü farkettim oysa ki kağıda dökmek bir çok kıymetli dostla paylaşmak benim ruhsal durumuma da çok iyi geldi. Ayrıca yaşanmış hikayelerin okuyuculara kendilerini koruma anlamında rehber olduğunu düşünüyorum. Konfiçiyus der ki ; Anlatılan unutulur. Gösterilen hatırlanır,Yapılan iş öğrenilir. Biz işimizi yaptık ve öğrendik.

Turan YALÇIN

GENELDE POLİSLERİN GÜZEL ANILARI OLDUĞU HALDE YAZMIYORLAR .SİZCE NEDEN ?

Naci BAYBURT.

Polislik Mesleği zmeşakkatli bir meslektir. Gecesi, gündüzü,hafta sonu tatili, Milli, Dini Bayram tatili,Yılbaşı tatili yoktur. Hayatının büyük dilimi görevde geçer, çok yorucudur. Bazen öyle olaylar olur ki iki gün üç gün bir hafta,bir ay evine gidemezsin. Ben de yazma fırsatını emekli olunca buldum. Yazar olan Emniyet Müdürlerimiz ve Polis arkadaşlarımız var. Yeterli zamanı bulmakla alakalı olduğunu düşünüyorum.

Turan YALÇIN

HER MESLEK İNSANI EMEKLİ OLUNCA ANILARINI YAZMALI MI ?

Nacİ BAYBURT

Tercih meselesi. Ben yazılması taraftarıyım. Ancak yazmak eylemi yazayım deyince yapılabilecek birşey değil. Söyleşilerde, fuarlarda karşılaştığım bazı arkadaşlar hatta yakın çevremde görüştüğüm kişiler bizimde yazacak çok hikayelerimiz var diye başlıyorlar ama sonunu getirene henüz rastlamadım. Ben yazsınlar isterim. Söz uçar yazı kalır. Çünkü kitaplar gelecek kuşaklara bırakılabilen en büyük mirastır. Kütüphanelerimizin raflarında halen canlılığını koruyan asırlık kitapları görünce daha çok yazma isteği doğuyiçimde. Özetle; kuşaklar arasında değişim ve kıyaslama yönünden her emekli, yıllarını vermiş olduğu meslekte edinmiş olduğu tecrübelerini gelecek kuşaklara aktarmalı diye düşünüyorum.

Turan YALÇIN

SİZ YAZMADAN ÖNCE POLİSİYE OKUDUNUZ MU?

Nacİ BAYBURT

Tabi ki ilgiyle takip ettiğim polisiye yazarlarımız var. Lakin benim gibi gerçek polisiye dramlarla karşılaşan biri için kurgu polisiyelerin ilgimi çektiğini söyleyemem. Bu tamamen mesleğimden kaynaklı bir durum. Katıldığım fuarlar ve söyleşilerde okur kitlesinin her türlü polisiye romana ilgi duyduğu gözlemledim. Kendi kitaplarımı göz önünde bulunduracak olursam okuyucuların gerçek hikayelerden daha çok etkilendikleri yönünde geri dönüşler alıyorum.

Turan YALÇIN

BAŞKA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ ?.

Nacİ BAYBURT

Kitaplar el emeği ile yazılmış göz nuru ile sulanmış kuşaktan kuşağa aktarılan ölümsüz eserlerdir.

Gerçek, kurgu, fantastik, dram, komedi... bilgi ve bilime dayanan her kitap karanlıklara işık tutan yol gösteren meşalelerdir.

OKUDUĞUNUZ KİRTAPLAR

SİZİNLE KONUŞUR

SORDUĞUNUZ SORULARA CEVAP VERİR

SİZİ GÜLDÜRÜR

SİZİ AĞLATIR

GÖZYAŞLARINIZI SİLER

RUHEN VE PSİKOLOJİK OLARAK

SİZİ TEDAVİ EDER

SİZE YOL GÖSTERİR VE

SİZİNLE SUSAR.

Tokat`lı Hemşehrilerime ve Yurdumun her köşesinde okuyan ve okutan kitap dostlarına saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.