Misafire hürmet etmeye töremizin gereği olarak çok önem veririz. Atalarımız, “Misafirden hiç korkmayın, misafir kısmeti ile gelir, duası ile gider” demiştir. Yani misafir bizim için değerlidir, önemlidir, kıymetlidir. Bu şehrin her santimetrekaresinde adı, izi ve emeği olanların yapacağı şey de budur: Misafire hürmet etmek.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin Tokat Belediye Başkan Adayı da bizim için bu anlamda çok değerlidir. Siyasi saikleri bir kenara bırakarak yazıyorum bunu; bilmediği, tanımadığı bir şehirde adaydır ve bizim için misafirdir. Misafirimize hürmetimiz dolayısıyla onu değil, kendisini aday gösterenleri eleştirebiliriz ancak.

Dolayısıyla MHP’nin Tokat’ta hafızasını silenlerin, kumpaslarla, trollerle, FETÖ’den üç kez tutuklanan basın danışmanlarıyla kurdukları düzenek ellerinde patladı. Çünkü burası Tokat ve bu şehir böyle tezgahlara gelmez.

Ta yıllar önce ne yazmıştım:

“Tokat deyip de geçme kardeşim; Tokat, Gazi Osman Paşa, Çanakkale’de Onbeşliler ve Kınalı Ali, Bandırma Vapuru’nda Yüzbaşı Vasfi, 15 Temmuz’da 13 şehittir… Mustafa Kemal’in idam fermanını yırtan şehirdir burası. Tokat Kul Himmet’tir, Hubyar Sultan’dır, Ahmet Taner Kışlalı’dır… Kıvırcık Ali’dir Tokat... Ellik’tir, yapraktır, pekmezdir, kebaptır, bağdır, bahçedir... Ballıca’dır, Kazova’dır, Niksar ovasıdır… Yani demem odur ki kardeşim, Tokat deyip de geçme, Tokat’tan hiç vazgeçme...”

Doğup büyüdüğüm, yetiştiğim Sulusokak’ı nakış nakış bildiğim, her sokağına vurgun olduğum, Erenler’den Şehri-Şirvani’ye, Ankara Mahallesi’nden Şeftali Sokağı’na, Cemalettin Mahallesi’nden Kümbet’e, Geyras’tan Karşıyaka Mahallesi’ne aşk ile bağlandığım Tokat söz konusu olduğunda akan sular durur.

Ve bugün mesele, Eyüp Eroğlu meselesi değil… Mevzu siyaset, kavga kişilerle değil. Hala anlamadılar bunu, hala bilmiyorlar.

Mesele Aziz Tokat…

Bu şehrin ekmeğini yiyip suyunu içen, havasını içine çeken herkesin ortak meselesi bu topraklara ait sorumluluklarımız. Şehre, geçmişimize, bugünümüze ve geleceğimize olan hürmetimizden ne yapmamız gerekiyorsa onu yapıyoruz.  

İrademizin ve kararlığımızın temelinde Tokat’a olan bağlılığımız vardır. Dolayısıyla partisi, ideolojisi ve etnisitesi ne olursa olsun bugün herkesin etrafında uzlaşı sağladığı isim Eyüp Eroğlu ise orada bir durmak gerekir.

Çünkü manifaturacı Nurettin Amca’nın oğlu Eyüp Eroğlu babasından öğrendiği edep, adap ve merhametle, huzur kokan dükkânlarındaki samimiyetle bu şehre 10 yıl emek verdi. Şimdi ustalık döneminde, aynı ahlaki erdemleriyle bu şehre hizmet edecek.

Ve şimdi bugün, Eyüp Eroğlu’nun eksiklerini tamam görerek, kırılmışlıkları bir kenara bırakarak, “kızgın demiri soğutma, kucaklaşma, birlik ve beraberliğimizi yeniden perçinleyerek” yola revan olma zamanıdır.

Bu bağlamda elbette Tokat, MHP’nin misafir adayına saygı duyuyor ve 31 Mart akşamı da kendisini uğurlamaya hazırlanıyor. Tokatlı misafirini ağırlıyor, evladı Eyüp Eroğlu’nu ise koruyup kollayacak refleksini her platformda gösteriyor.

“31 Mart irademizi” eleştirenler, rahatsız olanlar ya da kızanlar varsa, demirden korkanların trene binmeyeceklerini anlamaları gerekir.