Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet tarihimizin en büyük ihracatının açıklanması Tokat’ta yapılmış.

Açıklamayı Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi yapmış. Etkililer ve yetkililerden de bulunanlar olmuş toplantıda. Tokat’ın en çok ihracat yapan 64’üncü il olduğu vurgulanmış.

Büyükekşi konuşmasının ardından Tokat’ta en çok ihracat yapan firmalara ödüllerini dağıtmış.

15 güne yakın bir süredir bu ödüller hangi firmalara verildi, ilimizin bu başarılı firmaları kimler? Özelliklede yazılı basında konu gündeme getirilmedi.

Hemen aklıma Çorum geldi. Bir ara Çorum “Anadolu kaplanları” söyleminde yer almıştı ya. O günlerin basın haberlerine bir göz attım.

Başlıklara baktığınız da hemen her gazetede başarılı firmalarla ilgili bir manşet var.

Başarılı firmalar hem tanıtılıyor, hem de onları daha ileri yöneltici övgülerde bulunuyorlar.

Türkiye İhracatçıları Meclisi’nden ödül alan firmalarımız Tokat’ı temsil ettiği kadar ülkemizi de temsil ediyorlar.

Bunlardan Dimes Holding artık bir dünya devi. 106 ülkeye ihracat yapıyor. Son üç yıldaki ihracatı 20 milyon doların altına hiç düşmemiş.

Dimes ayrıca işlenmiş meyve suyu üretiminde ve ihracatında Türkiye birincisi. UTG/CANİCAS Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Has Özgen Tekstil sanayi ve Ticaret A.Ş., Er-Un Erbaa Un Sanayi Tar.Ür.Taş.Dış.Tic. A.Ş., Dörtler Kablo San.ve Tic. Ltd. Şti., Haktin Konfeksiyon Dış Ticaret ve Sanayi A.Ş., Adoçim Artova Çimento Beton San. Tic.A.Ş., Özdemir Antimuan Madenleri A.Ş. daha bunun yanında birçokları adlarını ülke sınırlarının dışına taşımışlar. Ama biz bunları bilemiyoruz.

Bunlar bizim değerlerimiz onlara gereken değeri vermekten biz neden kaçınıyoruz. Hatta onları il çapında ödüllendirerek bizimde değerlendirmemiz onura etmemiz gerekmez mi?

Organize sanayide bir veteriner ilaç fabrikası var. Duyduğumuza göre bölgenin en büyük hayvan ilacı üreten fabrikasıymış.

Arada kalan daha niceleri vardır. Alın teriyle bu yerlere gelmiş olan kuruluşlarımızı tanımak en doğal hakkımız. Onları tanıtmakta görevimiz olmalıdır.

Vergilerimizin nereye gittiği konusunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışıldığı şu günlerde bu ihracatları yapanlarında elbette ki büyük vergi ödemesi olmuştur. Alın teriyle kazançlardan elde edilerek yapılan vergi ödemelerinin de yerinde harcanması doğası gereğidir.

Türkiye İhracatçıları Meclisi’nce ödüllendirilen kuruluşlarımızı kutluyor. Onların tanıtılmasında ve desteklenmesinde özellikle basınımızın daha duyarlı olmasını diliyorum.