ADAYLAR KİMLER OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 14 Nisan 2023 tarihinde yapılacağını öğrendiğimiz seçimler öncesinde elbette herkes kendi cephesinden olayları ve olguları değerlendirerek bir takım yorumlarda bulunacaktır. Bu doğrultuda olası adayların kim olacaklarına dair yapılan tahminlere baktığımızda ise geniş bir yelpazede isimlerin yer aldığını görebiliyoruz.

Gerek Cumhur İttifakı’nın gerekse de Millet İttifakı’nın kazanmaya odaklandıkları bu seçim, belki de Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi. Bir kesimin 15 Temmuz 2016’daki hain darbe kalkışmasının rövanşını almaya dönük beklentileri seçim sürecini daha da önemli hale getiriyor. Dolayısıyla özellikle Millet İttifakı’nın göstereceği adaylarda çok daha “seçici” davranması gerekiyor.

Tahmin yapmak istersek…

AK Parti ve MHP’nin Tokat’ta çok fazla sürpriz adaylarla seçime gideceğini sanmıyorum. AK Parti’ de Özlem Zengin’in yer alacağı listede Yusuf Beyazıt, Eyüp Eroğlu ve başarılı Avukat Mehmet Can ile listesini şekillendireceğini, MHP’nin de ilk sırasında yine Yücel Bulut’un olacağını tahmin ediyorum. Elbette bir takım aday adaylarının isimlerinin konuşulduğu şu günlerde AK Parti’nin Yekta Saraç ve Mahmut Özer gibi popüler, ancak halkta karşılıkları çok fazla olmayan isimlerle seçim sürecini riske atacağını sanmıyorum. Öte yandan, özellikle Av. Mehmet Can’ın gerek anketlerde zirvede yer alması gerekse de halk nezdindeki karşılığının mutlaka değerlendirileceğini tahmin etmekteyim.

Çünkü bu seçim çok ama çok önemli… Bu seçimlerde AK parti aday adaylarının kariyerlerinden, mesleki derinliklerinden ve akademik başarılarından ziyade halktaki karşılıklarına bakacak. Oy getirisi olan kim varsa listelerini onlarla şekillendirecek. Tayyip Erdoğan’ın gölgesinden nemalanmak devri bitti anlayacağınız. Bağımsız aday olsalar 300-500 oy alabilecek kişilerin Tayyip Erdoğan’ın gölgesiyle seçildiklerini ve bir yerlere geldiklerini gördük bugüne kadar. Ama sonuçta o isimlerin başarısızlıkları AK Parti’ye fatura edildi. Şimdi ise yepyeni bir sayfa açıldığını ve adayların gerçek anlamda toplumdaki karşılıklarının sorgulanarak aday gösterileceklerinin ipuçlarını görüyoruz. AK Parti bunu başarabilirse seçimleri bu zor ekonomik şartlara rağmen kazanabilir.

CHP ise Tokat’ta “yenilenerek” seçimlere gidecek. Mevcut vekilin hiçbir şartta listede olmayacağını tahmin ediyorum. Ankara ziyaretlerimde Dr. Bilal Durmaz’ın liste başı olabileceği konuşuluyor. Kınık Belediye Başkanı Güven Arslan’ın ismi de sıkça duyulurken, başarılı belediyecilik hizmetlerinin Ankara’dan yankılandığına da tanık oluyoruz. Öte yandan CHP’de eski il başkanı Çağdaş Kurtgöz ve diğer bazı isimlerin de adaylık için başvuru yapmaları bekleniyor. CHP için bir diğer kulis bilgisi de önceki dönem milletvekillerinden Orhan Diren’in oğlu Ozan Diren’in de adaylık için başvuru yapabileceği… Ben bu ihtimali çok zayıf görsem de eğer gerçekleşirse Ozan Diren’in başka bir ilden ya da Tokat’ta ikinci ya da üçüncü sıradan aday gösterebileceğini düşünüyorum.

İyi Parti’ye gelirsek… Liste başında Fatih Demirkol isminin “kuvvetli bir ihtimal” olduğu herkes tarafından dile getiriliyor. Demirkol’un bunu “ziyadesiyle hak ettiği” vurgulanırken, partisinin kurulduğu günden bu tarafa bütün mesaisini genel başkanın programlarına, kendisine verilen görevlere, kısaca partisine adadığı herkes tarafından biliniyor ve takdir ediliyor. Fatih Demirkol’un liste başı olduğu İyi Parti’de Murat Toycan Selçuk’un da ilk 3’te yer alacağı artık “bilinen” bir gerçek. Dr. Ali Çelik’in de aday sıralamasında yer alacağı tahmin edilirken, İyi Parti’nin Tokat’ta bu üç isimle büyük bir sürprize imza atacağı konuşulanlar arasında.

Tokat siyaseti için yapabileceğim tahminler bu kadar. Adı üstünde “tahmin”, dolayısıyla kimse gücenip alınmasın. İsimler değişebilir mi elbette değişebilir. Ama AK Parti, MHP, CHP ve İyi Parti için bilinen ve konuşulan “olguları” kaleme aldım. İşin çıtası bu şekilde oluşuyor. Hiçbir parti kendini riske atmayacak, “kerameti kendinden menkul” adamlardan uzak duracak ve herkesin sevip-saydığı, oy getirisi olan, halkla iç içe yaşayan, kibir budalası olmayan isimlerle kazanmayı hedefleyecek. Bütün partilerin ortak amacı bu.

Yukarıda ifade ettiğim gibi bu seçim Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi. Firari FETÖ’cülerin sosyal medyadan yazıp çizdiklerine bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

Allah milletimizi korusun, devletimize zeval vermesin.