Virüs salgını nedeniyle can kayıplarımız bir ay içerisinde bini aşmış durumda.

Gerek Sağlık Bakanımızın ve gerekse bilim kurulunda görev almış uzmanlarımızın milletimize ısrarlı tavsiyeleri vardı.

Temastan kaçının, üç adım mesafeye dikkat edin, evde kalın. Çoğunluk bu tavsiyelere uydu. 64 yaş üstü ve 20 yaş altı da sokağa çıkma yasağına uyuyor.

Temas ve üç adım kuralının çoğu zaman uyulmaması bilim adamlarımızın tepkilerine neden oluyordu.

Nüfusun çok kalabalık olduğu illerimizde, özellikle İstanbul'da vaka sayısının yarıdan fazlasının yaşanması karantina uygulamasını zorunlu kılıyordu. Can kayıpları artışımız da devamlı artış gösteriyordu.

Cuma gecesi bir genelge ile pazar gecesi 24:00'a kadar 30 büyükşehir ve Zonguldak için 48 saatliğine sokağa çıkma yasağı getirildi. Açıklama ile yasağın başlangıç saati 24 arası iki saatlik zaman diliminde caddeler, AVM'ler, ekmek fırınları vs önleri kalabalıklara, izdihamlara neden oldu. Bir aylık çabalar, söylemler iki saatte yok edildi.

Önceden açıklanmalı, insanlar ihtiyaçlarını sıkışmadan karşılamalıydı.

Karantina süresi dışardan gelenler ve vaka tespit edilenler de asgari 14 gün ise; bu sokağa çıkma süresinin de canların kurtarılması, korunması adına 14 gün olması gerekmez miydi ? Bilim kurulları göstermelik midir ?

Bu konulara olduğu gibi tüm kararlara tek yetkili karar verdiği için önceden yapılmış çalışma ve değerlendirmelerin hiçbir fonksiyonu olur mu bilemiyorum. Yasak belki de 14 gün olarak uygulanabilir.

Bazen yetkililer açıklıy"virüs bize Avrupa'dan ABD'den geldi" diye 25 bin umreci vatandaşımızın umre dönüşlerinde çoğunun karantinaya alınmadığı, yurdun her köşesine gittikleri, ziyaretçiler kabul edildiği gerçeği de nedense gizlenmeye çalışılıyor. Yine çirkin siyaset var.

İran dahil virüs canlar almaya başlamışken İran ve benzeri ülkelere uçak seferlerinin uzun süre devam ettirilmesi de sıkıntının can kayıplarımıza nedenlerdir.

Herkes her şeyi, gerçekleri biliyor, görüyor, yaşıyor. Çoğu anlatılmaya çalışılan hikayelere de gülüp geçiyor.

Gerçekçi, doğru, şeffaf siyasi manevralar düşünülmeden canlarımızın korunması temel ilke olmalıdır.

Sevgi ve saygılarımla