Salih Ertaçoğlu yazdı.

Pazartesi günü inşallah Ramazanı şerifin 1. Günü. Ramazanda yapılacak ibadetlerin hayır ve hasenetlerin kabul olmasını Mevladan niyaz ediyorum.

Ramazan ayı, önceden yapıla gelmiş yanlışların, günahların, aynı zamanda bırakıldığı, manevi hazzın doruklara çıktığı aydır. Ramazanın içerisinde, Kadir gecesi vardır. Gecesi başka, gündüzü bir başka güzellikler sergiler. Kırgınlıklar giderilir, dayanışma, komşuluk, arkadaşlık ilişkileri çok güzel ortamlara bürünür. Onun içindir ki 11 ayın Sultanı olmuştur.

Sıkıntı içerisinde olanlara elden geldiğince destek olmak görevlerdendir. Fıtra, zekat vecibesi de bu ay içerisinde yapılır.

Her ramazan gelişinde 50’lı yılların sonuna doğru Kaya camimizin imamı rahmetli “LÜLECİ HOCA”yı hayırla yadederim. Bayram sabahı hutbesinde.

“Recep, Şaban derken, ramazanı da bitirdik, bayram oluverdi.” cümlesi hafızalarda yerini korumakta. Mekanı cennet olsun.

Ramazanlarda çeşitli etkinlikler yapılırdı. Sahura kalk topu, orucun başladığını belirten top atılırdı. Kalede ise davulcu. Sahura kalkacaklara sesini duyururdu.

Yakın zamanda top atışını duyamıyoruz.

Ramazan topu gelenektir, Ramazanın süsüdür.

Hani derler ya, “AT TOPUNU AL ORUCU” diye…

Başka birçok etkinlikler, ramazanın süsü gibidir.

Alışkanlıklarımız, gelenek ve görenek de olsa devamı sağlanmalı. Gençler de gençliklerinde yaşadıkları ramazan güzelliklerini torunlarına aktarsa fena mı olur?

Ramazan-ı şerifin gereği gibi yaşanmasını diliyorum.

Hoş geldin Ramazan-ı şerif.

Sevgi ve saygılarımla.