Salih Ertaçoğlu yazdı.

Güzel şehrimize 31 Mart seçimlerinde seçilen Belediye Başkanımız sn. M. Kemal Yazıcıoğlu ve Belediye Meclisi üyelerini tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum. 

Hazırlanmış, yayınlanmış projeler, programlar vardır. Bizim aktaracağımız konular ise hemşehrilerimizin öncelik taşıyan sorunlarını içermektedir. Sahifeler dolusu sorun yazılabilir ancak öncelik bekleyenleri vardır.

Şehrimiz 1. Derece deprem kuşağı içerisindedir. 1939 depremi sırasında hükümet konağı önü sahada bulunan Tokat'ımızda betonla yapılmış 3 adet bina yerle bir olmuştur. 

Uzunburun sulama kanalı altı, ırmağa kadar askeri kışla altından yine ırmağa kadar saha taban arazi vasfındadır. 1948 İmar Planı hilafına yapılaşma getirilen alanlar bugün tehlikenin ortasındadır. Yerleşim alanları seçilen zemin çok önemlidir. Bu şehirde bir yandaşı ihya etmek amaçlı Belediye Meclislerinin 8-9 defa aldıkları kararlar İdare Mahkemesince veya Danıştayca iptal edildiği halde sonunda istenen rantlar yine de sağlanabilmiştir, (davacının ikna edilmesi sonucu) elde edilebilmiştir.

Belediye Meclisimiz 

İmar değişiklik tekliflerini imar planı, imar planlarının yapılması ve değiştirilmesi yönetmeliklerine, idari yargı ve emsal danıştay kararları dikkate alınarak değerlendirilmelidir.

İçme suyu konusu şehrin önemli sorunlarındandır. Şehir şebekesinin yarısı asbestli borularla yapılmıştır. 1970’li yıllarda İller Bankası’nın tercihiyle yapılmıştır. Bunun zararlı olduğu bilinmektedir. Mevcut içme suyumuz aşırı kireçlidir. Demlikler adeta beton gibi kireç oluyor.

Çevre köylerden, dağlardan cazibeli, kaliteli içme suyu temini en akılcı olanıdır. Keson kuyularda kireç önleyici tedbirler de faydalı olacaktır. Tokatlı bugün damacana suyu kullanıyor. Bir damacana 70-80 tl, yarın 100 tl olur. Hemşehrilerimizi aylık 350-400 tl damacana su parasından kurtarmak gerekir.

Şehrimizde, yeterli bulvar ve paralel cadde olmadığı için trafik sıkışıklığı yoğundur.

Niksar yolu kavşağı ile Dimes, 600 Evler, Sanayi arasına mutlaka alt-üst geçit yapılması gerekmektedir. Şehir içi yolumuz, aynı zamanda devlet karayoludur. (Sanayi, Köprübaşı, Uzunburun dahil, Topçam eteklerinden Kuzey çevre yolu, tır, kamyon, mikser, benzeri ağır vasıta trafiğini şehirden kurtaracaktır.)

Şehrimizi Tokat - Niksar - Erbaa - Reşadiye, sonunda da Ünye, Fatsa, Ordu, Giresun bölgesine ulaştıracak karayolumuz adeta savsaklanıyor Yağmurlu - Niksar - Reşadiye - Erbaa karayolu kavşağına 5-6 kilometrelik yol yapılamaz oldu. Yıllar geçti faaliyet yok.

Tokat için tarım açısından çok önemlidir. Tarım ürünlerimiz Karadeniz’e kolayca ulaşacaktır. Niksar yolundaki Dönekse ulaşıma büyük engeldir. Dönekse bugünün şartlarında Tokat’lıya, Erbaa’lıya, Niksar’lıya, Reşadiye’liye ve Karadeniz illerinden gelenlere adeta zulüm yoludur. Bu şehre 4-5 kilometrelik yol yapamayan siyasete yazıklar olsun. Kamulaştırma engel deniyor ya. Altın madeni arayana; maden ocağı kurana ÇED raporunu gereksiz görüp acele kamulaştırma kararı alan zihniyet, yol için acele kamulaştırmayı niçin yapmaz? Yer üstü zenginliklerimiz bitirildi şimdi yeraltı zenginliklerine sıra geldi. Ormanlar, meralar, yaylalar, bahçeler de rant uğruna yok edilmeye çalışılıyor.

Yeşil Tokat’ımız oldu beton Tokat. Belediye Başkanımız ve meclis üyelerimize büyük sorumluluklar düşüyor. Kimse belediyeyi zenginleşme kapısı görmesin. İğnenin deliğinden her şey görülüyor, biliniyor. Arif olanlar anlasın, kula kul olmak kimseye fayda getirmemiştir, getirmez de. Hayatının 40 yılını belediyecilikte geçirmiş, hemşehrilerimizle kamu yararına birlikte değerlendirmiş olarak yeni yönetimin de, geçmişten dersler çıkararak başarılı olmasını diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla.