Tokat'taki sivil toplum kuruluşlarının yerel ölçekte yaptıkları çalışmalar kimi zaman tüm ülkeye örnek olabiliyor. Bu örneklerin en güzelini geçtiğimiz yıllarda Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası sergiledi. Başkan Şaban Kaya ve ekibi, Tokat esnafının "unutulmuşluğunu" ve süpermarketler karşısındaki "çaresizliğini", "Kahraman Bakkal süpermarkete karşı" etkinliğiyle imza kampanyası düzenleyerek gündeme taşıdı. Esnaflar yarım saat süreyle işyerlerini kapatarak kepenk indirdi, tepkilerini böylelikle eyleme döktü. AVM'lerin ve süpermarketlerin çalışma saatleri ile il dışına taşınma taleplerini dile getiren Bakkallar Odası'nın bu etkinliği yalnız yerel medyada değil, ulusal medyada da yankı buldu.

 

Şaban Kaya bununla da yetinmedi, Osmanlı'nın en güzel geleneklerinden biri olan "Zimem Defteri" yani bugünkü adıyla “veresiye defterinde” yer alan borçları kapatma geleneğini, bu şehirde bizlere hatırlattı. Zimem Defteri geleneği yardımlaşmanın, dayanışmanın ve topluma dair bütün güzelliklerin yaşamasını hedefler. Osmanlı'da Ramazan ayında hali vakti yerinde olanlar, hiç tanımadıkları insanların borçlarını öder; borcu olan borcunu kimin ödediğini, borcu ödeyen de kimin borcunu ödediğini bilmezdi. İşte, zamanla her güzel geleneğimizi unuttuğumuz gibi Zimem Defteri'ni de unutmuş toplumumuza Bakkallar Odası aracılığıyla kavuştuk ve yüzlerce aile bu şekilde bakkallara olan borçlarından kurtuldu. Bu geleneğin anımsanması ile hem insanlar borçlarından kurtuldu hem de bakkallarımız yeni bir can suyu ile ekonomilerine katkı sağladı.

 

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası'nın çalışmaları bunlarla da bitmedi. "Çarşı pazar indirimleri" adı altında bir hareketlilikle esnafın birkaç gün de olsa satışını arttıracak, cirosuna katkı sunacak etkinliklere imza atıldı. Çarşılar ve pazarlar hareketlendi, insanlar indirimli ürünler aldı, esnafın cirosu yükseldi. O birkaç günlük etkinlikler bile insanlarımıza soluk aldırdı. Hem vatandaş hem de esnaf kazandı. BAĞ-KUR, kira, stopaj ve yüksek girdi maliyetleri altında ezilen, günden güne sermayesi azalan ve birçok zorlukla mücadele eden esnaflarımıza katkı sunan bu etkinlik bile başlı başına bir başarı hikâyesidir.

 

Odanın pandemi sürecinde Tokat Belediyesi işbirliğiyle esnaflara yapılan yardımlara öncülük etmesi ise apayrı bir güzellikti. Oda üyelerine yapılan yardımlar pandemide çekilen sıkıntıları bir nebze olsun azalttı, esnafa güven verdi. Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya'nın girişimleriyle sıkıntı içerisindeki her bir esnafa ulaşıldı, hiçbir esnaf yalnız bırakılmadı. Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun unutulmayacak destek ve katkıları ile şekillenen süreçte, odaya üye bütün esnafların gönüllerine dokunuldu.

 

Ve şimdi Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası bir “ilki” daha başarmaya hazırlanıyor. Başkan Şaban Kaya’dan edindiğimiz bilgilere göre oda, Ağustos ayı içerisinde (muhtemelen 18-22 Ağustos tarihleri arasında) “1’inci Tokatlı esnaf şenlikleri” düzenleyecek. Odanın “ilklere” imza atma geleneği bu etkinlikte de sürecek anlaşılan. Tokat’ın özelliklerini ve güzelliklerini, çarşı-pazarında unutulmuş, AVM’lere ve süpermarketlere kurban edilmiş dayanışma kültürünü yaşatmak adına yeni bir etkinlik bu. “1’inci Tokatlı esnaf şenlikleri” Hıdırlık’ta 4 gün sürecek ve bu şenliklerde 70 esnaf stant açarak yerli ve milli ürünlerimizi tüketicilerin beğenisine sunacak.

 

Tokat Pazarcılar Derneği’nin Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası ile paydaş olacağı etkinlikte; yazma, şalvar, değerli taş, bakır, el sanatları, tereyağı gibi ürünlerin satışı gerçekleşecek. Yöresel kıyafetler ve Tokat’a özgü kahvaltı sunumunun da yer alacağı şenliklerde bir de sürpriz sanatçı yer alacak ve konser verecek. Tokatlı 70 esnafın 17 kalemde hizmet vereceği etkinliklerde yerel esnafın yeniden gündeme gelmesi amaçlanıyor.

 

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu yine bu etkinlikte de bütün desteğini odaya sunmuş vaziyette. Eroğlu’nun verdiği moral ve motivasyonla yola çıkan Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası, belediyenin maddi ve manevi desteğiyle, yine esnafıyla bütünleşerek müthiş bir organizasyona imza atacak. Oda yönetiminin farkındalık oluşturarak hemen her konuda esnafların yanında olması ve onlara maddi-manevi destekler sunması her türlü övgüye değer. Umuyor ve diliyorum ki Bakkallar Odası’nın bu “sürekli aksiyon” halindeki çalışmalar bütünü, diğer odalarımıza da örnek olur.

 

“Derdimiz esnaf, sevdamız Tokat” diyen Tokat Bakkallar Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya’nın, derdine de sevdasına da gönülden destek vermek hepimizin görevi…