Başkan Eyüp Eroğlu 101 projesini açıkladı.

Söz konusu 101 projeyi tek tek anlatmayacağım şimdi. Asıl yazmamız gerekeni, 101 projenin odağındaki felsefeye dikkatlerinizi çekmek istiyorum.

Şehrin temel dinamiklerinin ilgiyle dinlediği o projeler Tokat’ın gelecek 5 yılının değil, bir asırlık geleceğinin de şekilleneceği “yapı taşları” aynı zamanda. Seçkin, elit ve bir o kadar da rasyonel çözümlemelerin belediyeciliğin perspektifini oluşturması, şehirlere nefes aldırır. Cumhuriyetin 101’inci yılına Tokat’tan 101 proje ile selam duran Eyüp Eroğlu, işte bu perspektifi ortaya koyan irade olarak hâlihazırdaki başkan ve bugün de en güçlü aday.

Tokat’ın geleceği şekillenirken toplumun bütün kesimlerinin ortak bir paydada siyaset gözetmeksizin bir araya gelmesi beklenir. Elbette bazı görüşler açıklanan projelerde yer almayabilir, ama bu ileriki süreçlerde yer almayacağı anlamına gelmez. Her düşünceye önem veren Eyüp Eroğlu için, her yeni öneriye uygulanabilirliği dikkate alınarak önem verilir. Dolayısıyla memleket için fikri olan herkese açıktır Tokat Belediyesi’nin kapıları.

101 projenin odağındaki felsefe işte budur: Halk iradesi.

Halkın her isteği ve beklentisi bu projelerin mihenk taşı, ana fikri, yön haritasıdır. Birilerinin yaptığı algı çalışmalarına, yalanlara, gerçekçi olmayan vaatlere, karalamalara ve ikiyüzlü siyasetlerine rağmen gerçek tam da böyledir. Bu gerçeğin yansımaları da zaten Tokat’ın her mahallesinde çok rahat şekilde görülebiliyor.

Bu Tokat hoşgörüsü, insanının merhameti, paylaşımcılığı ve gerçekçiliğiyle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne bile girmişken, bugün seçim kazanmak uğruna dönen dolapları gördükçe kahrolmamak elde değil. Yeşilyurt ilçesindeki doğalgazı bile iktidar partisinin milletvekillerinin çabası ile değil, kerameti kendinden menkul bir milletvekilinin aracılığıyla geldiği yalanı dolaşıyor ortalıkta. İnanan oluyor mu oluyordur elbette.

Ne demişti Evliya Çelebi:

“Bu şehrin zemini bir geniş bir ova ve verimli bir arazidir, asla dengi benzeri yoktur. Toprağı mamur ve her zaman halkı sevinçli, her tarafta mabedhaneleri güzel, amber kokulu pâk toprağı beğenilir, halkının ay ve yıl, gece ve gündüz nimetleri bol, her tarafta tatlı suları akar bir şenlikli şehirdir. Hâlâ Horasan Sultam Hacı Bektaş Velî duası bereketiyle bu eski şehir âlimlerin toplandığı yer, fâzılların kaynağı ve şairlerin meskenidir. Tamamı pâk inançlı, mü'min, muvahhid, vera sahibi ve takva ehli kimselerdir.”

Ruhu şad olsun Evliya Çelebimizin.

Bu topraklar onun anlattığı gibi tertemiz hâlâ, bütün eksiğimize noksanımıza rağmen. Düşeni kaldıran, şaşırana pusula olan büyüklerimiz, kardeşlerimiz ve kıymetlilerimiz var. Bırakın “Doğalgazı bu şehrin ilçelerine ben getirdim” diyeni, “Doğalgazı ben buldum” diyebilecek kadar işi ileriye götüreceklerimiz bile var.

Sorun yok. Olur, olacak bu işler.

Mühim olan 31 Mart’ta ortaya konulacak irade. Kaldı ki onu da yazdık daha dün. Ve dedik ki “AK Parti’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Eroğlu dışında oyu yüzde 50’yi aşan az sayıda yönetici var. Eyüp Eroğlu, kendisine karşı duyulan bu güvenin boşuna olmadığını dün nasıl gösterdiyse, yarın da gösterecektir umarım.”

Durumun özü-özeti budur efendim.