Göreve gelir gelmez önceki Başkan Hüseyin Yıldırım’dan kalan borçları belediyenin duvarına pankart yaptırarak asan Erbaa’nın MHP’li Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl’ün, o borçları “katladığı” gerçeğini konuşuyor ilçe.

Erbaalılar belediyenin borcunu net olarak bilemedikleri gibi, eş-dost-hısım-akraba-partili diyerek belediyeye doldurulan personellerin sayıca çokluğundan da rahatsızlık duyuyorlar. İlçede yaşayan yurttaşlar Başkan Karagöl’den “yeni bir pankart” beklediklerini ifade ederken, 1 katrilyona yaklaştığı tahmin edilen borçların nedenini de sorgulamaktan geri durmuyorlar.

Aslında Ertuğrul Karagöl o afişi asarken, “Bu borçlar nedeniyle benden hizmet beklemeyin” mesajını vermek istemişti. Öyle de oldu, Başkan Erbaalılar da tam anlamıyla hayal kırıklığı yarattı. Erbaa Belediyesi’nin 2021 yılında gerçekleşen bütçesinin % 40’ı personel giderine, % 40’ı borçlara, % 20’si ise yatırımlara ayrılmıştı. İşte bu oranların yansıttığı gerçek, halktaki hayal kırıklığının temel nedeniydi.

Edindiğimiz bilgilere göre Erbaa Belediyesi’nin 2024 yılında öngörülen bütçesi 1 milyar 200 milyon lira olarak belirlendi. Bu rakama göre tahmini borç 500 milyon lira; bu tutarın vadeleri ve ödenecek faizlerin akıbeti konularında net açıklamalar yok. Dolayısıyla güncel tahmini faizlerle ve ortalama 5 yılı düşünerek hesapladığımızda, yaklaşık 800 milyon liralık bir borç külfetiyle karşı karşıya belediye.

Yine anlatılanlara bakarsak devletin resmi kurumu İller Bankası, Erbaa Belediyesi’ne borcunun yüksek olması nedeniyle borç vermiyor. Ama İller Bankası “Özel bankalardan kredi isteyin, biz size teminat mektubu veririz” diyerek belediyeyi özel bankalara yönlendiriyor. Başkan Ertuğrul Karagöl de 50 milyon lira kredi almak için belediye meclisine teklif götürerek sorunlarının bir kısmını çözmek istemiş. İşin özeti bu durum bile başlı başına bir skandalı ortaya çıkarıyor.

Belediyeye ait gayrimenkulleri de ardı sıra satan Erbaa Belediyesi’nin içinde bulunduğu hazin durum böyleyken, borcu en az olan 10 belediye içerisinde yer alan Tokat Belediyesi’ni yönetmeye talip olanların iştahlarının neden kabardığını gayet iyi anlıyoruz şimdi.

Gayrimenkullerini satmayan, belediyeyi arpalığa çevirmeyen, yatırım yapan, turizmde ve kent estetiğinde şehri belli bir noktaya getiren ve asıl önemlisi borçlanmayan Tokat Belediyesi’ni -Allah muhafaza- böyle bir anlayışın yöneteceğini düşünmek bile uykularını kaçırır insanın.

70 bin 165 merkez nüfusu olan Erbaa’da belediyede çalışan kişi sayısı 1.400 (bin dört yüz) kişiyken, 200 binin üzerindeki Tokat’ın belediyesinde çalışan kişi sayısı 950 (dokuz yüz elli) ise herkes bir kez daha ne demek istediğimizi düşünsün.

100 milyon borçla devraldıkları Erbaa Belediyesi’ni 1 katrilyona yaklaşan borca ulaştıranların, şimdi yeni bir pankart asarak Erbaalılardan özür dilemeleri gerekmiyor mu?