2023 yılına merhaba dediğimiz şu günlerde yaşadığımız onlarca sıkıntıya rağmen güzel gelişmelerin de olduğunu görmekteyiz. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorunu BAĞKUR esnafları dışında çözüldü.

SSK’lılar 20-25 yıl ve 5 bin gün ile emekli olacakken, çilekeş esnaf 9 bin gün ile emekli edilecek. Umuyor ve diliyorum ki EYT Yasası TBMM’ye geldiğinde bu adaletsizlik de çözüme kavuşacak ve esnaflarımız da 5 bin gün ile emekli olabilecekler.

Bu mevzuda başta Tokat Milletvekilleri olmak üzere bütün parlamenterlere büyük görev düşüyor. İnşallah herkes üzerine düşeni yapar ve esnaflarımızın mağduriyetleri de son bulur.

“Güzel gelişmeler yaşanıyor” derken geçtiğimiz hafta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tokat’a dair bazı rakamlar paylaştı. Rakamlarda gördüğümüz kadarıyla salamura bağ yaprağı, şeker, turşu, konserve, pekmez, marmelat, keçiboynuzu ve cevizli sucuk gibi ürünlerde 835 ton ihracat gerçekleştirildi. Bu çok ama çok güzel bir şey. 835 tonun daha da yüksek rakamlara ulaşmasını diliyorum.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2022 yılında uygulanan ve 2023 yılında da uygulanması planlanan tarımsal ve hayvansal projeler hakkında Vali Numan Hatiipoğlu'na brifing verildi. Brifingde ayrıca, Tokat'ın ihracat rakamları da paylaşıldı.

Yapılan sunumda; 5 binden fazla gıda ve yem işletmesine 8 bin denetim uygulandığı, 500 den fazla numune alınarak gerekli analizlerin yapıldığı, mezbaha, hayvan satış yerleri, veteriner klinikleri, eczane, gübre, ilaç, tohum bayileri de dahil olmak üzere toplam 14 binden fazla denetim faaliyetleri gerçekleştirildiği ve uygun olmayan işletmeler hakkında 4 milyon TL idari para cezası uygulandığını belirtildi.

İl genelinde 1 milyonun üzerinde aşılama ile kedi/köpek, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için 235 bin küpeleme faaliyetlerinin yapıldığı, Tokatta yetiştirilen başta salamura bağ yaprağı olmak üzere şeker, turşu, konserve, pekmez, marmelat, keçiboynuzu, cevizli sucuk vs. ürünlerde toplamda 835 ton ve ayrıca Hindistan, İran, BAE, KKTC ülkelerine 1.700 m3 kereste ihracatı yapıldığı bildirildi.

Tarımsal, Hayvansal, Kırsal Kalkınma ve IPARD desteklemelerine yönelik 2002-2021 yılları arasında 3 Milyar TL, 2022 yılında ise 524 Milyon TL, sel, dolu vb. doğal afetler sonucu meydana gelen zararların karşılanmasına yönelik ise Cumhurbaşkanlığı tarafından 15 Milyon TL destekleme yapıldığı ifade edildi.

Bitkisel üretime yönelik; özellikle bağ, ceviz, çilek, kiraz, elma, buğday, ayçiçeği, nohut, kuru fasulye, tohum, fide ve fidan olmak üzere 10 proje için 127 Milyon TL proje bedeli ile ülke ekonomisine 1,5 Milyar TL, hayvancılığa yönelik de “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var”, “Organik Arı Yetiştiriciliği”, “Takipli Kuzular Gelişen Nesiller”, “Çiğ Süt Toplama Altyapısının Geliştirilmesi”, “Su Ürünleri İşletmelerinin Altyapısının İyileştirilmesi”, “Hayvancılığı Geliştirme”, “Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi” ve “ETKİYAP” projeleri olmak üzere 8 proje için 159 Milyon TL proje bedeli ile ülke ekonomisine 250 Milyon TL katkı sağlandığı belirtildi.

2022 yılında Bakanlık, DOKAP, İl Özel İdaresi ve Dünya Bankası kaynaklı 24 Milyon TL ödenek kullanıldığı, 2023 yılı için ise 69 Milyon TL ödenek tutarı ile Tokat tarımına yön verecek projelerin planlamasına yönelik bilgilendirme yapıldı.

İşte bu gelişmeler ışığında enseyi karartmaya gerek olmadığını bilmemiz şart. Tokat’ın çok daha iyi yerlere geleceğine olan inancımız, bu açıklama sonrasında daha da kuvvetlendi.

2023 yılının başta ilimiz olmak üzere ülkemiz ve tüm dünya için ekonomik anlamda rahat, huzurlu ve bereketli geçmesini diliyorum.

Kazanan hemşerilerimiz, halkımız ve tüm dünya olsun.

Zenginlikte sosyal adalet sağlansın, garibanın, fakir-fukaranın yüzü hep gülsün.