“Tokatlı olmayan” bir adayla seçime giren Milliyetçi Hareket Partisi’nin, olası bir seçim başarısında belediyeyi başkanın değil de milletvekilinin yöneteceğini herkes biliyor. Kaldı ki MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut’un öteden beri Tokat’ta belediye başkanlığı yapmak istediğini, sağır sultan bile duymuştu.

13 Ocak 2024’te “Değişen dünya ve Türkiye şartlarında ve 2024 atmosferinde ‘Tokatlı olmayan’ bir adayı belediye başkan adayı olarak göstermek büyük cesaret. Sivaslı olmayan birini Sivas’tan aday göstermeniz mümkün değildir. Kayseri de öyle. Aklınızdan bile geçiremezsiniz böyle bir şeyi. Aslında bütün Anadolu şehirlerinde böyle bir gerçek vardır. Şimdi anlıyoruz ki Tokat, bu şehirler arasında ‘istisna’ olanıymış” diye yazmıştım. O gün bu tespitlerime kıyameti koparanlar şimdi yine kızacaklar biliyorum, ama her geçen gün bu görüşümüzü dile getiren yurttaşlarımızla daha çok karşılaşıyoruz.

Gerçi Sayın Yücel Bulut o yazıdan sonra “Hüdayi Sayıbaş dışında Tokatlı hangi başkan vardı? Nizamettin Aydın Erbaalıydı, Adnan Çiçek Niksarlıydı, Eyüp Eroğlu da Artovalı” diyerek, Erbaa, Niksar ve Artova ilçelerimizi “komşu iller” ilan etmişti. Tabi ki bir savunma refleksiyle söylenebilecek şeylerdi bu sözler, ama gerçekçi değildi elbette.

Şimdi seçime sayılı günler kaldı. MHP adayına 42 mahallenin isimlerini ezberletecek kadar süre de kalmadı. Hangi okul hangi semtte, hangi cami hangi mahallede, OSB’de hangi işletmeler var, STK Başkanları kimler gibi “sıradan” bilgileri de öğretecek zaman yok. Zaten önemli de değil bu ve benzeri bilgiler!

Kemal Sunal’ın sıradan bir kadayıf satıcısıyken tesadüfler sonucunda “Sahte Kabadayı” olduğu filme öykünerek, “Babanın oğlu Kemal” sözüyle adayın tanıtılması yetiyor nasılsa…
MHP adayının, Yazıcıoğlu Kooperatifi’ne dönemin ANAP’lı Bakanı Metin Gürdere’nin girişimleriyle yer tahsis eden merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun oğlu olarak geçtiğimiz günlerde söylediği, “Burayı babam yaptırdı” sözleri ise ayrı bir yanlış… (Kaldı ki Yazıcıoğlu konutlarını da kentsel dönüşümle Eyüp Eroğlu yeniledi.)

İktidarda güçlü bir Anavatan Partisi (ANAP) ve Bakanlar Kurulu’nda da Tokat Milletvekili bir Bakan olarak Metin Gürdere olmasaydı, ne Yazıcıoğlu Kooperatifi yapılabilirdi ne de bugün orası üzerinden siyasi rant elde etmek isteyen siyasetçiler olabilirdi. 

Öte yandan bu şehirde Mehmet Özgün diye bir Vali de görev yaptı ve onun adını da taşıyan konutların yer aldığı site yapıldı. Yarın bir gün merhum Vali Mehmet Özgün’ün oğlu ya da kızı gelip “Buraları babam yaptırdı” derse, bunu da mı kabul edip sineye çekeceğiz?

Bugün bu şehirde Tokat ile hiçbir ilgisi, alakası ve bağı olmayan bir adayla seçime giren MHP’nin Tokatlılara verebileceği çok fazla bir şey yok. Adaylarının Tokatlı olmaması kendilerini elbette sıkıntıya sokacaktı ve bunun sonucunda da MHP gibi köklü bir parti istediği sonucu alamayacaktı. MHP’nin 2014’te Erkan İkikat gibi Tokatlı ve çok güçlü bir isimle yakaladığı rüzgârla bile sonuç alamadığı bir yerde, “dışarıdan adayla” sonuç almayı umması, gerçekten çok dikkat çekici bir hamleydi.

Yine 13 Ocak 2024’teki köşe yazımda “Sivas, Kayseri, Erzurum başta olmak üzere tüm Anadolu’da kimsenin cesaret edemeyeceği ve hiçbir Anadolu kentinin de asla kabul etmeyeceği böylesi bir aday seçimini taşıdığı bütün risklerine rağmen yapan Yücel Bey, bakalım bu seçimden istediği sonucu alabilecek mi?” demiştim. Çünkü “malumun ilamı” olarak biliyorduk ki gerçekte MHP’nin adayı Yücel Bulut’tu…

Sözün özü 31 Mart’ta Eyüp Eroğlu’nun rakibi Yücel Bulut’tur. “Seçimi biz kazanacağız” diyen MHP’liler bile kazandıkları takdirde belediyeyi Yücel Bulut’un yöneteceğini kabul ediyorlar.

Elbette böyle bir şeyin olması ihtimal dışı, Eyüp Eroğlu seçimin en güçlü adayı ve bu da 31 Mart akşamı tescillenecek bir realite. Şu anda Tokat’ta “iki adaylı” bir seçim var ve bu seçimin favorisi de yine Eyüp Eroğlu.

Sessiz çoğunluk, iktidara tepkili kesim ve “başka aday seçildiğinde ekonomik kriz bitmeyecek, bu belediye seçimi” diyen mantıklı seçmenler tek bir adresi gösteriyor. 

Dolayısıyla Eyüp Eroğlu’nun rakibi de aslında sadece kendisi…