YAZAR RAVZA ZEYBEK: "Tüm yazılarımda en büyük başvuru kitabım Kuran ve Allah Rasülünün sahih hadisleridir."

TURAN YALÇIN-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz ve nerelerde çalıştınız?

RAVZA ZEYBEK- Öncelikle sizleri selamların en güzeliyle sizleri selamlıyorum. Efendim Konya'da doğdum ama dört yaşımdan beri İzmir'de yaşıyorum. İzmir İmam Hatip Lisesi Konak şubesinden mezun oldum. Mezun olduğumuz zaman dilimi ülkemizin zzamanlar geçirdiği karanlık bir dönemi olarak hatırladığım 28 Şubat post modern darbe olarak adlandırılan bir döneme rastladı. Bir diploma bu dünyada bir çok kişi için önemlidir ama bizim gibi inanan insanlar için sadece araçtır. O dönemde bol bol kitap okuyordum, Kitaba nerede ulaştıysam okudum. 'Eğitim ve ilim sadece üniversiteyle mi olur?' derdim ve o dönem özellikle okulumuzda da tarih hocamız olan Erdinç Karkan' ın kütüphanesinden çok istifade etmiştim. Bu sıkıntılı sürecin ardından Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdim ve bu beşinci yılım öğretmen olarak çalışıyorum. İlkokuldan mezun olduğum okulumda ilk öğretmenliğimi yaptım bu mutlulukta bana Rabbimin bir lütfu olarak görüyorum. Hamdolsun... Ayrıca yedi farklı sitede köşe yazarlığı yapmaktayım.

TURAN YALÇIN- Yazmaya başlama hikayenizi anlatır mısınız? Yazmak sizin için ne ifade ediyor?

RAVZA ZEYBEK- Çok klasik bir söylem olacak amataokul dönemimde hikaye yazdığımı hatırlıyorum. Lise 1. Sınıfta okulumuzda ki bir şiir yarışmasında 1. olunca daha bir yazmaya başladım. Bu yazma sadece duyguları dile getirmek içindi aslında. Zaten yazmak bir dert işidir. İç dünyanızda bir derdiniz bir çileniz varsa muhakkak bir sanat dalı olarak sizden zuhur eder. Sözlerde sizin dermanınız olur çoğu zaman. Ondandır güzel sözler insanlara ilaç gibi gelir. Bence şuan tüm insanlık bu güzel sözleri arıyor. Bizde böyle başladık.

TURAN YALÇIN- İlk kitabınızı nasıl çıkardınız? Yazmak mı zyayınlamak mı?

RAVZA ZEYBEK-İlk kitabımdan önce kitaplarda yazdım. Dokuz farklı kitapta farklı konularda yazılarım çıktı. İlk 40 Kulübü Yayın evinde yazdım. Çeşitli dergilerde deneme öykü çalışmamız oldu ve şimdi AZ Yayıncılıkla kitaplarım yayınlanmakta. Bence her ikisi de zor. Yazmak için bir emek veriyorsunuz yayınlamak için devam eden bir emek daha var. Yayıncılığında kendi özelinde birçok zorlukları var hele ki tüm dünyada devam eden pandemi yayın hayatına biraz daha zorluk yüklemiş oldu.

TURAN YALÇIN- tKitaplarınızdan bahseder misiniz? Konusu nedir?

RAVZA ZEYBEK- İlk kitabım Saklı Bahçe Aile, 2019 yılında basıldı. Aile olmanın önemi ve evliliklerde karşılaşılan sorunlara ve evliliğe bakış açımızı değiştirmek adına yazdığım bir başvuru kitabı oldu. Uzun yıllar hanımlarla yaptığımız derslerimizden sonra böyle bir çalışma yapmaya karar verdim. Aile ve sorunları her geçen gün biraz daha artmakta beraberinde gelen sıkıntılarda çoğalmaktadır. İnancımızın çizdiği çerçevede olayları nasıl yorumlamamız gerekir diye yola çıktık. İkinci kitabım "Semmas" bir roman, bir yol ve yolculuk kitabı olan kitabımız birçok tarihi şehirleri ve alimlerden de bahsediyor. Fazla anlatmamayım ki okumak isteyenlerin merakı daha da artsın.

TURAN YALÇIN-Yazarken nerelerden beslenmektesiniz?

RAVZA ZEYBEK-Konuşmamızın başında dediğim gibi çok okumak, okumak, ve yorumlayabilmek diyeceğim. Özelliğine göre araştırma yapmak diyebilirim. Tüm yazılarımda en büyük başvuru kitabım Kuran ve Allah Rasülünün sahih hadisleridir.

TURAN YALÇIN-Okumak sizin için ne ifade eder okumadan yazan o kadar çok ki ne diyeceksiniz?

RAVZA ZEYBEK-'Oku' diye emreden bir dinin mensuplarıyız. Okumak bu dinin ilk emri olduğuna göre nasıl okuyacağız, 'Yaratan Rabbimizin adıyla' okuyacağız ki okumak anlamını bulsun. Bu manada okuyabilen insan, insanı da okuyacaktır, kainatı da okuyacaktır, canlıyı ve cansızı da okuyacaktır. Yoksa iki kitap arasında ki yazıyı okumak kolaydır. Böyle okumayı Rabbim nasip etsin inşallah!

TURAN YALÇIN- Yazmak isteyen öğrencilerinize ne tavsiye ediyorsunuz?

RAVZA ZEYBEK- Önce bol bol okumalarını, kendi iç derinliklerini kazanmalarını. Bu kazanım onları kendileriyle tanıştıracak. 'Nefsini bilen Rabbini bilir' hadisince bu bilme sırdır ve bu sırra ermek bu bilmenin içinde gizlidir. Bol bol okumalarını tavsiye ederim. Yazmakta bir nasip işi istiyorlarsa nasip olur zaten.

TURAN YALÇIN-İlahiyatçısınız, okuyve yazıyorsunuz 30 yıl imamlık yapan ama bir meali baştan sona okumayan insanlarda var, ne diyeceksiniz?

RAVZA ZEYBEK- Bu başlı başına kanayan bir yaramız maalesef. Biran önce bir Kutsal kitap bilinci oluşturulmalı ve Kitabımız Kuranın bir hayat kitabı olduğunu çocuklara kadınlara tüm topluma anlatmak zorundayız. Ben kendi adıma derslerine girdiğim öğrencilerime bunu vermeye çalışıyorum, tüm camilerde görev yapan imamların Kuran kurslarında ki hocalarımızın dört elle bu konuyu sahiplenmeli ve Kuran-ı Kerim'in hayatımızda vaz geçilmez bir başucu kitabı olduğunu anlatmamız lazım. Günümüzde yaşanılan toplumsal sorunların birçok hatta birçok değil tamamı Kuran dışı bir yaşam tarzını benimsemekten Kuran'ı anlamamaktan kaynaklanıyor. Bakın haberlere kadın cinayetlere toplumsal sorunların hepsinde Kur'an dışı inanç ve yaşamı benimsemek çıkıyor. Bu konu hepimizin omuzlarındadır. Hepimiz üzerimize düşen ne varsa elimizi taşın altına koymamız gerekir.

TURAN YALÇIN- Yeni kitap çalışmalarınız var mı?

RAVZA ZEYBEK- Rabbim izin verirse yeni bir roman daha olacak inşallah. Hep derim 'Oku' diyen Rabbim 'Yaz' diye izin vermezse yazılmaz. Bakalım nasip ne olacak.

TURAN YALÇINYazar olmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

RAVZA ZEYBEK- Yazmak isteyenlere bol bol okumalarını ve kendilerini tanımalarını tavsiye etmek isterim. Sonrasında içlerinde biriken o duygular harflere kelimeler ve cümlelere bürünmüş kalplerinden dökülmüş olacak. Acele etmeden ama düzenli bir yazma onları belli bir seviyeye taşır. Yazmanın olmazsa olmazlarından biri de gözlem yapmaktır. Hayatı, insanları iyi bir şekilde gözlemleyebilmek de büyük fayda sağlayacaktır.

Çok teşekkür ederim hocam. Sağolun...