Demokrat Parti Türk siyasi hayatına 1946’da girmiş, 1950’de seçim kazanarak iktidar olmuş. 10 yıl iktidarda kalmış, 1960 darbesi ile siyasetten uzaklaştırılmıştır.

Yerine Adalet Partisi kurulmuş, başına Ragıp Gümüşpala getirilmiştir.

Ragıp Gümüşpala’nın ölümü ile partinin başına Süleyman Demirel gelmiş, 12 Eylül 1980’de de, Adalet Partisi de kapatılmış, yerine Doğru Yol Partisi kurulmuş ve başında yine Demirel var.

Yani Demirel’in başında bulunduğu partiler, Adnan Menderes’in bıraktığı partinin devamıdır.

Demirel, Türk siyasi hayatında çeşitli yönleriyle ilgi odağı olmuş, bu ülkede defalarca başbakanlık yapmış, ardından da cumhurbaşkanı olmuş biridir. Birçok lider gibi Demirel’in adı da bazı yerlere verilmiştir.

Bu arada Tokat’ta yapılan 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı’nda bir salona da Demirel Salonu adı verilmiş.

Ama İl Genel Meclisi’nin AKP’li oylarıyla bir değişiklik yapılmış ve Demirel adının yerine, salona Adnan Menderes adı verilmiş.

İşin dikkat çeken yanı Menderes’le Demirel arasında siyasi bir nüans farkı bile yokken, Demirel’in adı neden kaldırıldı?

Akla yakın gelen, son günlerde Süleyman Demirel, AKP iktidarını pek okşamayan sözler etti. Hatta Başbakan’ın da bu tavırlara sert çıkışları oldu.

Demirel, acaba bu tutumundan mı salon ismi kaybına uğradı?

Bazı yerel gazeteler bu konuda “Vali Beyi’in tutumu ne olacak?” gibi görüşler sergilediler.

Vali Bey’in bu konu ile ilgisi ne olabilir?

Böyle bir isim değişikliğini Vali Bey’in gündeme getirmesi söz konusu olamayacağına göre, “durdurun bu değişikliği” diyebilmesi de düşünülemez. Dese bile böyle bir şeyi, bu konuda yetki tamamıyla İl Genel Meclisi’ndedir. Konuyu gündeme getiren kararı alan İl Genel Meclisi. Olay tamamıyla siyasi girişim.

Bunca sıkıntının içinde bu bir ‘küçük oynama’ olmuş. Dileriz İl Genel Meclisi dönüşünü yapar. Yanlışlıktan döner.

Çünkü Menderes’le Demirel’in düşünsel yönden birbirlerinden pek farkları yoktur. Eğer Menderes’in adı da bir yere konulmak isteniyorsa, ona da, hatta o bina içinde bile yer bulunabilirdi.

Karpuz kesmekle, yürek ferahlatılmaz.