- Hami İKİZ Tokat’ın sevilen ve saygı duyulan kişilerindendir.

- Tokat’ın en eski esnaflarından birisidir. Bir yıl kadar önce bir işim gereği işyerine uğradım. Kendisi işyerinde yoktu. Masasının üzerinde bazı kitapları gördüm. Hepside değerli kitaplar. İlgimi çekti. Yan tarafa döndüm bir oda ve raflar kitap dolu.

- Şaşkınlığım daha çok arttı. Sonra öğrendim ki Hami İKİZ, çok iyi bir kitap okuyucusu imiş.

- Yakın zamanda duydum ki birde kitap yazmış. Yine meraklandım işyerine gittim. Söylenen doğru. Hami İKİZ kitap yazmış. Sağolsun, benim içinde bir tane imzaladı.

- Kitabın adı TÜTMEYEN BACA. Kitabı elime aldım, 250 sayfalık kitabı iki günde bitirdim.

- Bu kez şaşkınlığım birkez daha çoğaldı. Hami İKİZ İlkokul mezunu. Kitaptaki akıcılığa, cümle düzenine, konu bağlantılarına bakıyorum amatörlüğün dışında bir olay.

- Kitapta arı bir türkçe, duru ve akıcı bir anlatım var.

- Hami İKİZ gözümde daha çok büyüdü ve insanın kendisini yetiştirmesi buyumuş demek ki diye düşündüm.

- TÜTMEYEN BACA, bir tarajedi yükü. HAMİ İKİZ kitabına yaşantısını koymuş. Öylesine bir yaşantıki acılarla donanmış, acılar yokluklar bir ürba olmuş HAMİ İKİZ’e. Birini çıkarmış otekini giymiş üzerine.

- Bir direniş sergilemiş yaşama. Doğruluğu ve çalışkanlığı kendine bir ışık olarak seçmiş.

- Varlıkla donanmış bir yükseliş, dayanılması güç acılarla dolu, toplumsal çürüklüğe dayalı bir çöküş. Ama o, hepsinde de ‘yaşam sürüyor’ mantığıyla yürümüş.

- Hami İkiz, 3 yaşında anasız babasız kalmış. Dört elle sarılmış Tokat’a. Tek amacı, 3 yaşında yetim ve öksüz olarak teslim aldığı bacayı tüttürmek, baba ocağını yaşatmak.

- Kitabın adıda buradan olsa gerek.

- HAMİ İKİZ’i candan kutluyorum. Hem yaşam savaşı örneği, hem topluma insan örneği olduğu için.

- Okunması gereken bir kitabı öneriyorum. Okuyun TÜTMEYAN BACA’yı ve anlayın yaşamı.