Sevgili dostum,

Feyyaz Oğlakçı, Almus Üçgöl köyünde doğmuş.  Din Kültrü ve  Ahlak Bilgisi Öğretmeni. Master yapmak istemiş ve  master konusunu da  ilçesi Almus’u seçmiş.  Bunu kitap olarak yayınlamış. “Sosyal, Kültürel ve  Dini Yönden Almus “ kitabı ortaya çıkmış.

Sevgili dostum,

Feyyaz Bey, bu kitabı bize de takdim etme lütfunda bulundu. Kitabı dikkatle inceleyerek  sana bu mektupta tanıtmak istedim.

Sevgili dostum,

“Kütüphaneci” ünvanı olan bir arkadaşım kitabı inceleyerek,”ciddi ve seviyeli hazırlanmış bir kitap. faydalı bilgilerle dolu.Yazar gayet ciddi hazırlamış  “ diyerek yorum yapması, sanırım  kitabın  önemini ortaya koyuyor.

Sevgili dostum,

Kitabın önsözünü tabii ki kitapsever insan Almus Kaymakamı  Tarık Buğra Seyhan yazmış. Kaymakam bey, belli ki  Almus’u tanıtan kitaplara büyük önem veriyor ve mutlaka önsöz yazıyor. Gelecek nesiller Kaymakamı  hayırla anacak eminim kitapları okudukça. Nu tutum güzel bir örnek. İlçeler  güzel kitaplar ile tanıtılmalı gelecek nesillere.

Sevgili dostum,

Kitap Almus’ta yaşamı anlatıyor. Öncelikle Feyyaz bey, kitabın sistematiği konusunda  bir giriş  bölümü kaleme almış. Kitabın  nasıl hazırlandığı konusunda  doyurucu  bilgiler var.

Kitapsever Kardeşim, 

Girişten sonra, “doğum, evlenme ve ölüm” bölümleri ile hayatın özeti olarak 3 bölümde genişçe anlatıyorAlmu’u yazar.. Okudukça Almus’ta  hayatın özetini, bir insanın doğumundan ölümüne kadar neler yaşadıklaını bir film şeridi gibi gözlerimizin önünde canlandırabiliyoruz.

Sevgili dostum,

Bu 3 bölümden sonra gelen  bölüm ise zengin ozanları  olan Almus’ta yaşamış ve yaşayan halk oznalarını, şairlerinin bir kaç tanesinin hayatını, eserlerinden örneklere yer vermiş. Bunlardan en  tanınanı da Aşık Eşref Taşlıova. Yakın zamanda, hayatı  Muhammed Avşar tarafından tez yapılan ve  bu tez de 2 cilt kitap olarak yayınlanan Taşlıova, çeşitli etkinliklerde  rastladığımız ve sohbet ettiğimiz bir halk sevdalısı  halk ozanı. Samimiyet ve hoşgörü ile alçakgönüllü olmanın temsilcisi . Bu kitabı da başka mektupta sana anlatırum.

Sevgili dostum,

KDY yayınlarndan yayınlanan bu kitapta   son bölüm ise  tarih ve  turizmin kalbi olan Almus’ta ziyaret yerlerini anlatıyor. Bu kitabı okuyan insan büyük oranda Almus ilçesi konusunda bilgi sahibi oluyor. Çünkü kitabın yazılı ve sözlü kaynakları oldukça geniş ve kitapta bunlara da yer verilmiş. Kaynaklarında  sözlü kaynakların yaşı köyü   yazılı kaynaklarda ise  hangi kaynaktan faydalandığının geniş  listesi var. Bilimsel bir tezin, kitap olması bu yüzden önemli. Almus’u Tanımak isteyene güzel bir kaynak.

Sevgili dostum,

Kitabın yazarı kitabı  bizzat kendisi faydalı olacak insanlara te tek ulaştırarak  gayretini ortaya koydu. Bunu bizde takdir ettik.

Sevgili dostum,

Bu kitabın bütün Almus’ta okul kütüphanelerinde  ve  il genelinde ve ülke genelinde kütüphanelerde olmasını temenni ederim.  Kitabı yazmak kadar  faydalanacak  kitleye ulaştırmakta önemli. O yüzden  okul kütüphanelerinde o ili  veya ilçeyi genişçe tanıtan kitapların olması  önemli. Bu yüzden halk kütüphanelerinde   “kent arşivi” köşeleri oluşturuluyor ve ben de dahil çok insan bu köşelerden faydalanıyor. Aratırmacılar ve tez hazırlayanlarda   faydalanacak   tabii ki ilerde genişçe. Hatta bu köşelerin okul kütüphanelerinde olmasında fayda var. Özellikle köylerden gelen öğrenciler hafta sonlarında bu kitaplardan ödünç alarak  faydalanabilir ve  okuma aşkına erebilirler. İlkokulda  Öğretmenimiz Rahmetli Nurettin Nasırlıoğlu , Pazar İlkokulunda,  sınıfta bir küçük kitaplık kurmuştu da   o kitaplıktan ne kadar faydalanmıştık. Aradan 50 yıl geçmiş ama unutamamışım. Öğretmenlerde unutulmamak için  okullarında  sınıflarında kitaplıklar kurarak okuamyı seven öğrencilerine sunabilirler. 

Sevgili dostum,

232 sayfalık kitabı incelerken bunlar geldi aklıma işte. Güzel bir kitap insana işte böyle ilham veriyor. Hele o kitaplar güler yüzlü ve  samimi yazarlar tarafından yazılmış ve  kitap dostu yöneticiler tarafından desteklenmişse bizlere de  yazarak onlara  katkı sağlamak düşüyor.

Sevgili dostum,

Kitap okumak da, okuduklarımı sana mektupla anlatmak da, ziyarete gelen  arkadaşlarımıza  okuduğumuz kitapları göstermek de, kitaplardan sohbet etmek de bana büyük sevk veren çalışmalar. Fayyaz  bey gibi kitap hediye etmek de bizlere zevk verirken  çoğu zaman hediye ettiğimiz kitapların okunmadığını görünce bu hevesimiz  de azalmaya sebep oldu. Artık eskisi kadar kitap hediye etmek gelmiyor içimizden. Kitapları ha okumayana  hediye etmişiz ha çöpe atmışız. İsteyen  kitabı ya kütüphanelerden ya da  satın alarak okusun. Okumayana kitap hediye etmek en büyüğk israf oluyor çünkü.

Sevgili dostum,

Bir mektubun sonuna daha gelmişken Feyyaz Oğlakçı’yı bu kitabından dolayı tebrik ediyorum. Dostuma bir kitabı daha  mekttupla anlatmak mutlu etti beni.