Önceki yazımda Tokat’ımızın önceliklerini ifade etmeye çalışmıştım.

İlk şehir imar planı ile şehrimiz o dönemki eski yerleşim alanları aynen muhafaza edilmiştir. Kat yükseklikleri öngörülmemiştir. Sadece kamunun ihtiyaç duyduğu alanlar öncelikle tanzim edilmiştir.

Planlama ile Uzunburun’dan başlayarak Niksar Yolu kavşağı, Sanayi Sitesi yolunu takiben 600 Evler Bulvar Kavşağı, Yeşilırmak sınır alınmak suretiyle şehrin Yeşilırmak’a kadar olan sahası “YAPI YASAĞI – AFET BÖLGESİ” olarak ayrılmıştı.

İkinci İmar Planımız ile önceki planlamalarda afet bölgesi yapı yasağı konulan alan yerleşime açılmıştır. Kat sayısı ise 5 olarak belirlenmişti. Sonradan müteaddit defalar plan değişiklikleri, kısmi, genel revizyonlar yapılarak, İmar Planlarının temel sistemleri hedeflenen amaçlar yok edilmiştir.

İsteğe göre, tek parsel için dahi İmar Planları değiştirilmek durumuna düşürülmüştür.

Günümüze geldiğimizde kat sayısı artışları, yoğunluk artışları imar mevzuatı ve temel niteliklerine, yönetmeliklere aykırı olarak Belediye Meclisimizce 8-10-12 katlı yapıların önü açılmıştır.

Bölgedeki alt yapı yatırımlarını genişletmeden, mevcut yapılaşmalar dikkate alınmadan, yolun karşısındaki ve çevredeki yapılaşmaların görünümünü, hava sirkülasyonunu, güneşten yararlanma imkanları yok sayılarak kat artırımları gerçekleşmiştir. Şehir merkezinde gökdelen gibi sivriltilmiş yapılar şehrin tarihi dokusuna saplanmış hançerler gibi duruyor.

Vicdanım çok rahat. 2014 – 2016 yılları arasında görev yapmaktan gurur duyduğum Belediye Meclisimizde alınmış kat artırımı kararlarının tamamına muhalefet şerhim olmuştur. Gerek imar mevzuatı ile ilgili aldığımız uzun süreli kurslar ve gerekse yasaların, yönetmeliklerin gereği yerine getirilmiştir.

Konu ile ilgili Danıştay’a yapılan itirazlar ve Danıştay’ın vermiş olduğu kararları uygulayan olarak, kamunun şehrin hukuku korunarak muhalefet şerhi konulmuştur.

Bölge İdare Mahkemeleri sonradan kurulmuş ve dava makamı olmuştur. İnşallah bu yanlış uygulamalardan kurtulmuş oluruz.

Görevlilere de hukuki ağır sorumlulukları vardır. Yaşayanlar çok iyi bilirler. İmar affı yasası önceki yanlışları affetmiştir. Aksi durumda cezalardan kurtulmak imkanı olmaz.

Sevgi ve saygılarımla.