TOKAT HAZIR DEĞİL!

 

Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizde yaklaşık 45 bin vatandaşımız can kaybı, yüzbinlerce insanın yaralanması ve binaları yıkılmasına neden olan deprem yapılaşmada ki zemin güvenliğini gündeme getirdi

 

Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer alan Tokat”ımız, yaşadığımız büyük depremlerden sonra oturduğumuz binalar ne kadar güvenli soru işaretleri oluştu.

 

 Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Tokat'ta  vatandaşlar, oturdukları binaların güvenli olup olmadığını sorgulamaya başladı.

 

Tokat ”ta yeni yerleşim yerleri olarak, maalesef Yeşilırmak Havzası üzerinde devam ediyor.  Yapılaşmalar Kazova, Erbaa ve Niksar Ovalarında yapılıyor.

 

 Güvenli yapı istiyorsak bir an önce ovaların dışına çıkarmamız lazım.

 

 Tokat, 1939 Erzincan depreminde de Niksar-Erbaa, 1942 Erbaa-Niksar depremi ve bölgede tarihte yaşanan büyük depremlerde çok büyük kayıplar verdik.

Tarih boyunca Anadolu’da meydana gelen yüzlerce yıkıcı deprem de göstermektedir ki Tokatlılar olarak depreme her an hazır olmalı ve depremle yaşamayı öğrenmeliyiz.

 

Tokat 50 ila 250 yılda bir deprem yaşanan bir bölgede bulunuyor. 2000 yılı öncesi yapı stoklarımızın yenilenmesi için kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmeli. Depreme uygun konutlar yapılmalı.

Deprem için istediğiniz kadar teknolojik gelişme olsun, insanoğlunun bilinçlenmekten, yapı stoğunu depreme dayanıklı hala getirmekten başka çaresi yok.

İzolatörlü yapıların depremde etkilenmediğini Kahramanmaraş depreminde gördük. Kamu binaları dahil, yüksek katlı binalarda izolatörlü yapılara müsaade edilmeli. Yüksek katlı binalar yerine yatay mimari öne çıkmalı. Zemin etütleri uygun olmayan yerlere yapılaşmaya müsaade edilmemeli.

Önceliğimiz can güvenliği olmalı.

 

Her ne kadar fay hattı kırılsa beşik gibi günlük sallanıyor olmakta, milletimizin birliği beraberliği geleceğe ait umutlarımızı güçlü tutuyor.

Ülkeme geçmiş olsun.

+++++++