Şehrimizin 1967 yılında yürürlüğe giren İmar Planı sonrası kooperatifleşme çalışmaları beklentileri yoğunlaşmıştı.

O dönemlerde SSK Konut Kredisi veriyordu. Tokat’ımız hiç yararlanamamıştı. Yeni imar planı çerçevesinde kooperatiflere uygun sahalar aranmaktaydı.

Belediyemizde dönem itibariyle mimar, mühendis yoktu. Rahmetli Belediye Başkanımız, hocamız Mesrur GÜRGENÇ, yeni planı uygulamak üzere İmar ve İskan Bakanlığı Mesken Genel Müdürlüğünde görevli değerli hemşehrimiz mimar Tayyar ŞAHİN’i ikna ederek Tokat Belediye Fen ve İmar İşleri Müdürlüğüne getirmişti. Ben de Müdür Yardımcısıydım.

Tayyar bey yeni planı etraflıca inceledi. Özellikle kooperatifleşme için uygun şartlar taşıyan Kızıltepe – Topçam Yolu DSİ Sulama kanalı arasındaki saha uygun görülüyordu. Fakat yeni imar planında arazinin topoğrafik yapısı ile plan uyuşmuyordu.

Tayyar bey bölgenin imar planını yeniden düzenledi. Belediye Meclisince kabul edildi. 6785 sayılı eski imar yasasına göre meclislerin kabul ettiği plan ve değişiklikleri, İmar ve İskân Bakanlığınca onanma şarttı.

Değişiklik içeren plan dosyasını, Şehircilik ve Planlama Genel Müdürlüğüne götürdüm. Şehrimize bakan şehir plancısı “kardeşim planınız daha altı ay önce onaylandı. Değişiklik yakışıyor mu?” itirazını yapınca, “onaylı plan arazinin topoğrafik yapısı ile uymuyor, geniş gerekçeli meclis kararımızda detayları da var.” dedim. Tam o sırada odaya birisi girdi, herkes ayağa kalktı. Gelen Genel Müdür imiş. “Konu nedir?” diye sordu. Şehir plancısı da bana yaptığı itirazı tekrarlayınca, Genel Müdür “onaylı planla, teklif planı yan yana duvara asın bir bakayım.” dedi. Planları inceledi. “Belediyenin teklifi topoğrafik yapıya uygun, değişiklik kaşelerini basın imzaya getirin.” deyince derin bir nefes aldım. Kaşeler basıldı, imzalar atılmıştı. Kooperatiflerin önü açılıyordu.

O yeni planlama ile Kızıltepe’den başlayarak, Topçam Yolu, DSİ Kanalı arası saha, Belediye Yapı Kooperatifi, DSİ Yapı Kooperatifi, YSE Yapı Kooperatifi, Şoförler Yapı Kooperatifleri devreye girmiş, kooperatif evlerine kavuşmuşlardı. Bu saha içerisinde ayrıca kaleden taş düşmesine maruz 122 adet afet konutu da bu sahaya taşınmıştı.

Şehrimizin imarında kooperatiflerin önünün açılmasında Tayyar ŞAHİN’in emekleri, katkıları olmuştur.

Sevgi ve saygılarımla.