“Taşhan’dan Taşan Yazılar”

ÖĞRETEN GAZOZLARI SAHİBİ SELAHATTİN ÖĞRETEN VE BAKKAL MUSTAFA SELVİ

Tokat Öğreten Gazozlarının sahibi Selahattin Öğreten’ in oğlu Namık Öğreten ’le 22.08.2022’de yapılan Görüşme

 

Namık Öğreten 1969 Tokat doğumlu. Baba Selahattin, anne Nurten Hanım (1936-1989).İlkokulu Cumhuriyet İlkokulu’nda, ortaokulu Cumhuriyet Ortaokulu’nda, liseyi Gazi Osman Paşa Lisesi’nde (1985)tamamlamış. Askerliğini Kıbrıs’ta 1989-1991 yılları arasında tamamlamış.1992 yılında Telekom’da göreve başlamış.1995 yılında evlenmiş, üç evlat sahibi.2022 yılında Telekom’dan emekli olmuş.

 

Babam 1934 Tokat doğumlu idi. İlkokul mezunu idi. Babası Büyük Beybağı’ ndan Yemenici Sadullah Efendi, annesi Sıdıka Hanım’dır. 1956 yılında annem Nurten ile evlenmiş.1959’da Faruk, 1969’da ben doğmuşum. Babam 1978 yılında vefat ettiğinde ben ilkokul dördüncü son sınıfta idim.(Anne dedem de Behzat’ta uzun yıllar bakkallık yapan Dursun Şenyazoğlu’dur)

İmalathanemiz Taşhan’ın Pazarcık tarafındaki –şimdi çayevi olan-köşede idi. Önce Öğreten Gazozları çıkardık sonra adı Çamlıca Gazozu oldu. Sade, portakal, vişneli gazozla birlikte Cola da imal ediyorduk. İmalatta kullandığımız karbon havalı tüpler ve gazoz kapakları İstanbul’dan Yenal Nakliyat ‘la geliyordu.

Gazozları daha çok Skoda ile dağıtırdık. Sonra kamyonet aldık. Ali Sabri Sineması’nın –en çok gazoz satılan-büfesini ortak olarak biz çalıştırıyorduk. Sinema film afişlerinin şehirde ve sokak aralıklarında Bekir Limoncu tarafından mikrofonla tanıtımın yapıldığı 60 AF 718 plakalı Skoda bizimdi.

 

Genellikle düğünlerde, şerbet merasimlerinde sipariş üzerine şerbet yapardık. Babamın zamansız ölümü üzerine 1978’den sonra Faruk Ağabeyim aynı yerde işe devam etti. Ancak 1980’den sonra ruhsat, resmi makamların otomasyon sistemine geçilmesi kararı, Pepsi, Cola gibi kurumsal büyük firmaların piyasaya hâkim olması bizim ölçeğimizdeki imalathaneleri çok etkiledi. Bunun üzerine biz de 1987 ‘de iş yerimizi kapatarak Taşhan’dan ayrıldık.

 

Daha sonra Uludağ gazozlarının Tokat bayiliğini alıp üç dört yıl devam ettik.1999 yılında Faruk Ağabeyimi de genç yaşta kaybettik. Dolayısıyla ticari faaliyetlerimiz de sona ermiş oldu.

BİR TAŞHAN BAKKALI MUSTAFA SELVİ

11.02.2022’de Salih Bilgilioğlu ile birlikte Bakkal Mustafa Selvi’nin iş yerinde yapılan görüşme.

Mustafa Selvi 1944 Tokat doğumlu. İlkokulu Namık Kemal İlkokulu’ nda 1957-58 öğretim yılında tamamlamış.1964-1966 yılları arasında Ağrı/ Karaköse’de askerliğini yapmış. Askerlik dönüşü 1966 yılında Neriman Hanım (Belediye eski Başkanlarından Hüdai Sayıbaş’ın kız kardeşi) ile evlenmiş. İki erkek bir kız evlat sahibi. Halen Taşhan’ın dış kısım işyerlerinden birinde bakkallık yapıyor.

Söz onun:

“Babam Hüseyin Selvi (1914-2000) Garipler Camii imamı olarak görev yapıyordu. Görevi dışında kalan zamanlarında Taşhan’daki bakkaliye işlerini yürütüyordu. Ayrıca 30 yıl da Semerkant Mahallesi muhtarlığı yaptı. Ben de ilkokul birinci sınıftan itibaren hep babamın yardımcısı oldum. O Latin harflerini bilmiyor, eski yazı dediğimiz Osmanlıca yazıyordu. Ben alışverişleri kese kâğıdı üzerine not alır, akşamları babama okurdum. O da Osmanlıca olarak veresiye defterine geçirirdi. İlkokuldan sonra babamla bu işle meşgul oldum. Dükkânımız daha önce 1951- 1957 yılları arasında şimdi mevcut olmayan Belediye oteli ve parkının ön tarafında idi. Burada ahşap yapılmış kiralık dört baraka vardı. Birinde biz diğerlerinde Tezi Osman Omcacı, Berber Osman Ertekin, Bakkal Ahmet Tosun bulunuyordu.1957 yılında şu anki yerimize taşındık.

Burada; Gazozcu Selahattin Öğreten, Dondurmacı /Buzcu Şükrü Aybastı, Kasap Zeki Tanır, Kasap Sabri Sönmezocak, Yenal Nakliyat Ambarı (Hüsnü Özbek çalıştırıyordu), altında bizim bakkal, Bakkal Mustafa Mutlu, Kasap Mehmet Doğaner (Tokat Belediye Yazı İşleri Müdürü Hacı Doğaner’in dedesi), Kasap Hacı Bekir Taş (Kel Bekir) ,Kasap Salih Sayıbaş (Kel Sali) , Kasap Kadir/İçel Koplu ( Topal Kadir, Baharatçı Namık Koplu’nun dedesi) bulunuyordu.

Köşede Sami Erk’in benzinliği vardı. (Sonradan Kapıcıoğlu çalıştırdı) Berber Şükrü Satılmış ve Hacı Ayva’nın berber dükkânları vardı. Kasap Sabri Mert, Kasap Ali Aykutoğlu, kumaş boyası, damga pulu satıcısı Nuri Genç, Kasap Ömer Koşavaklı, Nuri Peri’nin benzinliği vardı.