Niksar Gökçeli Belediyesi Türk kültür ve sanatına “Üzüm Tadında Şiirlerle Gökçeli “adlı bir eseri kazandırdı. Gökçeli Belediyesi, 16 Mayıs -20 Haziran 2022 tarihleri arasında beldenin tabiat, tarih, kültür, turizm ve tarımsal değerlerini konu alan ödüllü şiir yarışması açmıştı.

Dereceye giren şiirlerin sahiplerine ödülleri 11 Temmuz 2022 ‘de düzenlenen “Niksar Gökçeli Beldesi Yayla Şenlikleri”nde törenle verilmişti.

Yarışmada dereceye giren şiirlerle birlikte gönderilen diğer şiirler kurulan bir komisyonda tekrar değerlendirilip 84 şiirin yer aldığı çalışmanın 2023 Mayıs ayında basımı gerçekleştirilerek adı geçen eserle okuyucuların istifadesine sunuldu.

Eser, Belediye Başkanı Mustafa Koyuncu’nun önsözü, “Tokat Yaprağının Merkezi, Başkenti Gökçeli” ana başlığı altında “Gökçeli Tarihine Kısa Bir Bakış”, Şiirler ve şiirlerin arasına özenle yerleştirilmiş Gökçeli’de düzenlenen Üzüm Festivali ve tabiat güzelliklerini yansıtan renkli ve siyah beyaz fotoğraflardan oluşuyor.

Gökçeli Belediye Başkanı Mustafa KOYUNCU kaleme aldığı önsöz bölümünde özetle:

“Kültür hayatımızda şiirin ne kadar önemli bir yeri ve halkımızın yaşantısında ne denli bir etkisi olduğu zannederim tartışılmaz.

Zaten millet olarak Orta Asya bozkırlarından Anadolu’ya gelirken kılıcımızın yanında kopuzumuzu eksik etmemiz bu görüşün bir kanıtıdır. Demek ki şiir dün olduğu gibi bugün de bizim ruhumuzu ve tüm yaşantımızı en derin güzellikleriyle etkilemeye devam ediyor.

Bize göre Anadolu’da yaşayan her insan bir şiir, bir şairdir. İnsan Anadolu’da yaşar da hiç şair olmaz mı? Onun taşına toprağına ırmağına, yaylalarına, bağlarına kısacası tabiatına, kültürüne âşık olmaz mı? İşte bizler de vatanımıza, milletimize, doğduğumuz, doyduğumuz memleketimizin güzel toprağı Gökçeli’ye aşığız.

İstedik ki Gökçeli’mizin bütün değerlerini kültürünü, insanların duygularını anlatan şiirlerimiz olsun. Çünkü toplumun duygularına tercüman olur şiir. İnsanı, tabiatı ve kültürümüzü en iyi şiir anlatır.”  İfadelerindeki vurgusunu Gökçeli’yi anlatan bir kıta ile tanıtmaya çalışmaktadır.

“İnsanı güler yüzlüdür, tatlıdır dili

Düşene uzatır hemen yardım elini

Kimseyi geri çevirmez, açar evini

Paylaşır sofrasını, aşını ekmeğini

Cömert insanların diyarıdır Gökçeli”

Bu bölümdeki son sözü ise:

Bu kültür hazinesi, Gökçeli Beldemize, memleketimize hayırlı olsun. Özellikle gençlerimize bir ufuk olur İnşallah. “Şeklindedir.

Biz de basın olarak editörlüğünü Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hasan Akar, Dizgi-Grafik -Mizanpajını Araştırmacı Remzi Zengin’in yaptığı bu değerli eserin kültürümüze hayırlı olmasını diliyor, Niksar Gökçeli Belediye Başkanı Mustafa Koyuncu’yu kutluyoruz.