Açıkçası, Tokat’a bir yatırım gelecekse öyle kolay olmuyor! Hep bir yer konusu karşımıza çıkıyorken...

Tokat’ımızda nereye bir şey yapalım diye gündem olsa, yatırım planı ortaya çıksa, çoğu kez “YER” hususu vatandaşın kafasında soru işareti oluşturuyor. Ya tarım arazisi, ya deprem, heyelan, sel gibi afet tehlikesi çıkıyor karşımıza…

            Tokat nasıl bir yer ki, devlet, kamu yatırımları söz konusu olduğunda herkesimin “hah işte tam da yeri” diye görüş birliğine varılacak bir ortam çıkarmıyor?

            İnanın insan yoruluyor. Tokat’ı, coğrafyasını, hazine arazilerini, özel mülkiyet alanlarını bilen kamu bürokratları, şehrin gelişimini arzu eden siyasi otorite bir araya gelip de şehrin gelişme, büyüme, yeni imar, iskan, sanayi, ticaret, tarım, sosyal donatı, park bahçe vb. tüm hususları görüşerek kamuoyuna “en güzeli budur” dedirtecek bir ortam oluştursun isteriz.

            Yüzde 100 memnuniyeti yaşatacak bir ortamı bulmak mümkün müdür? Hz. Mevlana demiş ki, “Yüzde 100 arama, yüzde 90 da olur. İnsan dediğinde noksan da olur, noksansız dost arayan dosttan da olur!” Yani, Tokat’ta yapılanın en mantıklısı budur, diyebileceğimiz ortam için niyetlice yol alalım.

            Tokat Şehir Hastanesi Tokat’a yapılmalı mı?

            * Bu sorunun yanıtlarını ararken, “gerek yok?” deyip, gerekçesini izah eden dahi çıkıyor.

            * Yapılsın diyen çok ama çok daha fazla elbette. Nereye yapılsın? sorusunun yanıtına verilen cevapta, “Bakanlık 250 dönüm yer istiyor.” denirken, bu yerin temininde birkaç bölge üzerine yoğunlaşılıyor. İlk akla gelen ve Bakanlığa önerilen yer, Taşlıçiftlik Kampüsü içinde 200 dönümlük bir alan. Tarım arazisi olduğu aşikar. Nitekim seralar, bahçeler var…

Ve vatandaş haliyle yorum yapıyor: “Fatih Kılıç abi Tokat artık tarım arazisi kalmayacak desene... nerde değerli tarım arazimiz var oraya bir şeyler yaparak tarım arazilerimizi bitirdik... Yer konusunda yanlış tercih yapıyoruz yine ... Sigara fabrikası kapatılacak, yerine fabrikalar yapılacaktı o dönemlerde bunlar söylendi. Ama hiç bir şey yapılmadı... Şehrimiz için güzel bir yatırım olacaktır, emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun. Ama yer konusunda keşke tekrar düşünülse!”

            * Açıkçası, Tokat’a bir yatırım gelecekse öyle kolay olmuyor! Hep bir yer konusu karşımıza çıkıyorken, başta siyasi otorite olmak üzere, bürokrasi de bu hususta en tatminkâr yanıtı, kararlılığı toplum nazarında göstermeli! “Yapılması gereken buydu, bu yapıldı! Başkaca alternatif olmadı.” denebilmeli!

* Yani bir yer konusunu “Tokatlının aklında soru işareti bırakmaksızın çözüme kavuşturmak mümkün değil!” diye bir hükme varmak gerekiyorsa, bu hükmü veren bir ciddi ağız, otorite olmalı! Aksi halde hep bir kaos, tartışma, çekişme ile yapılanın keyfini, tadını çıkarmak, yararını yaşamak tam da mümkün olmayacak!

            * Tokat’a yapılması gereken ne ise, kararlıca yapılmalı nitekim!