Hayrettin Koyuncu yazdı.

Seyirtepe Gıjgıj’ın devamı olan ve Tokat Devlet Hastanesi’nin karşısına düşen bir tepecik.

Buranın adını 15-20 yıl önceki ticaret odası yöneticileri koymuşlar. Sırtını Gıjgıj’a dayamış, doğuya, batıya ve kuzeye açık bir görünümü olduğu, 3 cepheden Tokat’ı seyreden ve 3 cepheden seyredilen bir tepe olduğu için adını Seyirtepe koymuşlar.

Bu tepeyi değerlendirmeyi düşünmüşler, OKA’dan (Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı) maddi destek alarak buraya çok amaçlı bir bina kondurmuşlar ticaret odası yöneticileri.

Bina daha çok sosyal amaçlı idi. Bizler de gider gelirdik. Binada oyun salonu, düğün salonu, lokanta vardı.

Nasıl oldu bilmiyorum. Bina hizmete kapandı, uzun süredir de kapalı. Edindiğimiz son duyumlara göre bina özel sektöre devir edilecekmiş. Özel sektör de bura için otel düşünüyormuş. Yerinde bir karar, gerçekten de güzel bir otel yeri.

Ancak bir kuşkum var. Binanın olduğu yerin çok yakın çevresi çam ağaçları ile dolu.

Yeni yapılacak bina geniş kapsamlı olmak zorunda olur da yöresindeki çam ağaçlarını kesmeye kalkışılırsa, her şeye çok yazık olur.

Bunları neden söylüyorum; Gıjgıj Çamlığı, Hac Dağı Çamlığı’nın yaratıcısı orman mühendisi rahmetli Sebati Gürgünoğlu’dur.

Şehir kulübünde bizlere bu çamlıklar oluşurken nelerle karşılaştığını heyecanla anlatırdı. Bölge kayalıklı ve sert zeminli bir araziymiş. Arazinin büyük bölümünü kırdırarak, boşluklara toprak dolgu yaparak, oraları da orman olabilir hale getirmiş.

Yine kendi buluşları ve kendi çabaları ile su temin etmiş, havuz yaptırmış. Fidanların büyümesini sağlamış. Arazinin durumuna göre çam, mahlep ve akasya fidanları dikmiş. Ayrıca hayvanlardan korumak için de önlemler almış. Yöredeki köylüler sigara ağızlığı yapmak için çamların sürgünlerini kesiyorlarmış.

Böyle oluşmuş Gıjgıj ve Hac Dağı çamlıkları.

Gürgünoğlu ailesinden öğrendiğimize göre rahatsızlığı sırasında ‘bana Gıjgıj Çamlığı’nı gezdirin’ demiş. Aile bu arzusunu yerine getirmiş Sebati Gürgünoğlu’nun. Bir gün sonra da Sebati Gürgünoğlu vefat etmiş.

Gıjgıj ve Hac Dağı Çamlıkları’nın rahmetli Sebati Gürgünoğlu’nun yaşantısında çok önemli bir yeri vardır.

Sebati Gürgünoğlu’nun ülke severliğine, ağaç severliğine saygı duyarak, onun hatıralarını yaşatmak bizlerin de görevi olmalıdır.

Ülkemizde bir Kazdağı olayı, taş ocakları ve zeytinlikler olayları yaşanmamış olsaydı, bu kaygıyı duymazdık Seyirtepe için…

Doğayı korumak hepimizin görevi olmalıdır.