Vali Bey göreve başladığından bu yana Tokat'ta altını kaldırmadığı taş bırakmadı.

Belli ki bir hizmet arayışı içindeydi, "nereden başlayalım, öncelik ne olsun" gibi bir düşünce görüntüsü veriyordu.

Tarıma bir yakınlık duymuş tavrını görünce ben de 2019 mayısın da iyi yerden başladınız Vali Bey diye yazı yazmıştım.

Vali Bey, Tokat'ın sporu, eğitimi, sanatı ve buna benzer her şeyi ile ilgileniyor, ama Tokat'ı kalkındırmakta ki yol neresi olacak sorusuna karşılık arıyordu.

Vali Bey onu da buldu. Tokat Türkiye genelin de önemli bir tarım ilidir. Vali Bey kalkınmanın yolunun üretimden geçeceğini bildiği için kalkınma yolunda önceliği üretime, ona dayalı olarak ta tarıma verdi.

Tarım yalnız Tokat'ın değil. Ülkemizin kalkınma kaynağı ve yaşam kaynağıdır.

Tokat'ta gördüğü tarımsal üretimlerin çoğuna el attı.

Cevizcilik, bağçılık, seracılık, çilekçilik daha buna benzer birçokları. Tohum dağıttı, ekim alanlarını çoğalttı. Ve tarımın en önemli kolu olan hayvancılığı ele aldı.

Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesindeki proje ile bir "Tokat modeli" yaratıldı.

Boş kalan meralarımıza 100 Bin koyun salmayı, daha sonra ki yıllarda bu sayının 500 Bine ulaşması hedeflendi.

İyi bir başlangıç oldu ve maya tuttu. Ülke genelinde 40 ilinde "tokat modeli" ni örnek alarak proje başlattığını duyuyoruz.

Bu projenin getirisi çok. En önemlisi köyden göçü önlüyor, başta İstanbul dan olmak üzere köye dönüşü sağlıyor. Ekonomimize büyük katkı yapıyor.

Bu projenin yerleşmesin de Tokat Tarım İl Müdürlüğü personelinin tutarlı ve dayanışmalı çalışmasının da çok büyük katkıları oluyor.

Ancak bir şey çok önemli.! Bu projenin devamlılığının sağlanması...

Vali Bey gittikten, Tarım İl Müdürlüğü personelinin değişmesinden sonra konu gevşetilmemeli ve içine politika hiç sokulmamalıdır. Destek verilecek kişilere bugünkü gösterilen özen, korunmalıdır.

Sürülerin meralara salınmasıyla meralar betonlaşmaktan kurtulacak, doğal güzelliği ile kalacak.

Meraların betonlaşmaktan kurtulmasında en köklü adımı da sanıyorum Sayın Valimiz atacak ve geliştireceği yasal uygulamalarla da bu konu da örnek olacak.

Tüm tarımsal ürünleri ithal eder duruma gelen ülkemiz de kalkınmanın yolu üretimden geçer. Bunun da başın da tarımsal üretim gelir. Onun içindir ki tutulan yol doğrudur.

"tokat modeli" nin ülke modeli olması kalkınmamız da bir ateşleme olur ve umarım " tokat modeli" Türkiye modeli olur.