Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu geçtiğimiz günlerde olağan toplantılardan birini Tokat’ta yaptı.

60 ilden 130 gazeteci ve muhabiri Tokat’a geldi. Tokat gezdirildi gazetecilere. Tokat’ın tanıtımı yapıldı.

Gazeteciler Tokat’a hayran kalmış. Aynen öyle. Tokat, tarihi ile, kültürü ile, doğası ile hayran kalınacak bir ildir. Ne var ki Tokat yeterince tanıtılamamaktadır.

Daha da ötesi, Tokat, Tokatlı özünden saptırılıp, kültür yozluğuna götürülmektedir.

Erzurum kongresinin 80. Yıl dönümü kutlamalarına valilikçe ben gönderilmiştim. 81 ilin temsilcisi vardı.

Olay 19 Mayıs 1919’dan alınıyor, Samsun, Amasya, Sivas güzergahı değerlendiriliyor, Atatürk’ün Tokat’ta bir gecelik kalışı sanki bir dinlenme! havası ile veriliyordu.

Ben, Atatürk’ün 26 Haziran 1919’da Tokat’a gelişini, tokatlılarca karşılanışını, tokatlılarla yapılan görüşmesini, Elazığ Valisi Ali Galip ve bir İngiliz binbaşının Atatürk’e suikast girişiminde bulunacağını, bunun Tokat, Sivas arasında yapılma olasılığı olduğunu, Atatürk’ün 27 Haziran saat 9’da Tokat’tan ayrıldığını ancak saat 6 da ayrılacakmış gibi -aldatmaca- bir telgrafı çektirdiğini Sivas Valisi Reşit Paşayla kurduğu ilişkiyi anlattım.

İstanbul’dan Samsun’a hareketinde tokatlı bir aile Mustafa Süsoy’un Atatürk’ün yanından hiç ayrılmadığını, Atatürk’ün Tokat’a altı kez geldiğini, Tokat’ta Salih Süsoy’un evinde kaldığını anlatınca Atatürk’ün Erzurum’a uzanan yol haritası bir değişiklik kazandı izleyenler arasında.

Bunun ardından Erzurum’da o zaman 20 ile yayın yapan bir televizyona 5 kişi çağırdılar. Bunlardan biride bendim. Atatürk’ün Tokat ilişkisini, Tokat’ta Latife Hanımla kaldığı günleri, Atatürk’ün Samsun, Amasya, Tokat, Sivas yolculuğunda Tokat’ın yerini derinlemesine vurguladım, yani oradakilerce bilinmeyenleri ortaya koydum.

Atatürk’ün Samsun, Erzurum yol haritasında Tokat’ın yerini vurguladım.

Demem o ki, Tokat’ın bilinmeyenleri çok.

Hürsöz Gazetesi sahipleri İlhan ve İhsan kardeşler, Tokat’ta ağırladıkları 130 gazeteciye Tokat’ı tanıtmak için gerekeni en güzel şekilde yaptılar. Kendilerini kutluyorum.

Sayın Valimiz ve sayın Belediye Başkanımız konuya duyarlılık göstererek Tokat’a ilgilerinin güzel bir örneğini verdiler.

Bu iki kardeşi ve diğer emeği geçenleri kutluyorum. Benzer çalışmalarının devamını diliyorum.

Böylece Tokat’ın 60 ilde bir tanıtımcısı olmuş oldu.