Belediyelerimiz, hemşehrilerinin, belediye sınırları içinde yaşayanların doğuşlarından vefatlarına kadar hizmetinde olan yerel yönetimlerdir.

Belediyecilik de diğer mesleklerde olduğu gibi yüce ve mukaddes bir görevdir. İlk görev yaptığımız Mesrur GÜRGENÇ başkanımız, Tokatlının ‘baba başkan’ diye çok sevdiği bir başkan. Şimdi başkan diyoruz da o dönemlerde ‘REİS’ yazardı kapısında rahmetli hocamızın, reisimizin.

Coğrafya öğretmenimizdi GOP’de, 1959-1960’lı yıllarda. Bizlere belediyeciliğin ne kadar ulvi bir görev olduğunu, sorumluluklarımızı anlatırken “sabahları Belediye önündeki pergolede kahvemi yudumlarken, belediyenin merdivenlerini çıkan hemşehrilerimizin nasıl bir tavırla geldiğini izlerim. Bir de aynı kişinin Belediyede işi bitip merdivenleri inerkenki yüz şekline bakarım. Gülerek iniyorsa emek verilmiş, hizmet verilmiş diye ben de mutlu olurum. Ama vatandaşımız geldiği gibi hatta daha kızgın, kırgın bir durumda ayrılıyorsa, Belediyeden hizmet alamamış, tatmin olmamış diye üzülürüm. Sizleri böyle bir belediyecilik bekliyor. Mesai yok, cumartesi pazar yok. Mecbur olmadıkça izin de yok.” açıklamalarını yapmıştı. Mekanı cennet olsun.

Bugün içtiğimiz su Onun hizmetidir. Alt yapımız Onun eseridir. Karşıyaka, Malkayası ana güzergahını açandır. “Duvarımı yıktın” diye silahla tehdit edilendir.

Belediyeye toplu taşıma otobüslerini ilk defa getirendir. Süpürge makinası, asfaltlama tesisini ilk kurandır. Kooperatifleşmeyi, konut sahibi olmayı sağlayandır.

Karşıyaka’yı, 600 Evleri imara kavuşturandır.

Çok mükemmel bir hatip ve siyasetçiydi rahmetli.

99 dükkanlı sebze ve meyve halini Tokat’ımıza kazandırandı.

Bölgemizde TV yayını gelmemişken Tokatlıya 1975’te TV yayınlarını izlettirendir.

Futbola, güreşe, spora büyük katkılar verendir.

Şehrimize uzun süreler Belediye Başkanlığı yapmıştır.

1954-1957 tarihleri arasıdır. 1957’de Milletvekili adayı olmuş, kaybetmiştir.

1963 – 1968 arası Belediye Başkanımızdır.

1968 Belediye Başkanlığı seçimlerini büyük bir farkla kazanmıştır. Fahri olarak yürüttüğü Beden Terbiyesi Bölge Başkanlığı görevinden istifa etmediği gerekçesiyle seçimi iptal edilerek 2. Sıradaki aday başkan olmuştu.

1973 seçimlerinde tekrar Belediye Başkanımız olmuştur.

1977 seçimlerinde aday olmamıştır. 1984 yerel seçimlerinde Özal rüzgarı nedeniyle seçimi kaybetmiştir.

Özellikle belediye encümenine getirilen evraklarla ve gerekse belediye meclisine getirilen konular hakkında biz şube müdürlerine sık sık ikazlarda bulunurdu.

“Konularınızın hakimi olacaksınız, hukukunu gereğini bileceksiniz, hiçbir karar düzeltmesini kabul etmem, şapkanızı alır gidersiniz.” diye bizlerin çok iyi bilgilenmemizi, bilmediklerimizi öğrenmemizi sağlamıştı.

Sadece Tokatlının değil, Belediye çalışanlarına da baba idi. Tokat havaalanı konusunu ilk defa gündeme getirendi. Modern küçük sanayi sitemizi kurandı.

Belediyecilikte 40 yıl. Değişik siyasi görüşler, tercihler, neler geldi neler geçti. Yazılsa ciltler dolusu eser çıkar.

Rahmetli hocamız, Reisimiz, Belediye Başkanımız Mesrur GÜRGENÇ’e Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum. Mekanı cennet olsun.

Taşlıçiftlik’te kendisine ait binlerce dönüm arazisini Belediye hizmetleri yolunda tüketmiştir.

Sevgi ve saygılarımla.