Seçim startı verildi ve 14 Mayıs Öncesindeki zor kritik ve bir o kadar sancılı bir süreç tamamlanarak milletvekili aday listeleri açıklandı. Bu aşama partilerin başarısı için çok önemli ve sonuçları çok daha belirleyici olup partilerin yükseliş ve düşüşlerinde belirleyici bir etki yapabiliyor. Seçime bir ay kala baş döndürücü bir süreç işliyor. Ülkemizde milletvekili adaylarını üyelerin halkın seçmenlerin tespit ettiğine inanan var mı? Adayları partilerin genel merkezleri belirliyor. Halk ise parti listelerini yani genel başkanların adaylarını oylamış oluyor. Vekiller de vatandaşın değil doğal olarak genel başkanların vekili oluyorlar. Herkes bundan şikâyetçi olmasına rağmen çözüm için hiçbir şey yapılmıyor.

 

14 Mayıs seçimleri iktidar ve muhalefet açısından oldukça kritik bir seçim. Seçmen tarafından ismi dahi bilinmeyen birçok parti 9 Nisan’da milletvekili adaylarını YSK’ya sundu. Önceki seçimlerde olduğu gibi bu defa da aday listeleri üzerinden kıyametler koparıldı ve sarsıntılar devam ediyor. Beğenilen beğenilmeyen ve tepki gösterilen adaylar var. Parti genel merkezleri aday listelerini belirlerken oldukça zorlanıyorlar, bu yüzden yerelde beklentilerin tam karşılanamaması ve bazı kırgınlıkların olması her seçim döneminde kaçınılmaz oluyor. Benzer tartışmalar diğer illerde olduğu gibi Tokat’ta da AK PARTİ CHP MHP ve iyi Parti aday listeleri içinde yapılıyor. Partilerin içerisinde aday sıralamalarıyla ilgili değişik yorumlar yapılsa da AK Partililer diğer partilerin aday sıralamasından oldukça memnunlar ve sonuç 4-1 olacak diyorlar.

 

MHP listesini en erken yayınlayan parti oldu. Mevcut vekil Yücel bulut yerini korudu. Ak Parti’ de Özlem Zengin ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in ismi konuşulurken son anda bu isimler başka illere kaydırılarak Yusuf Beyazıt, Mustafa Arslan ve eski il başkanı Cüneyt Aldemir ilk üç sırayı aldılar. CHP listesinde mevcut vekil Kadim Durmaz, Duran Kum ve Ayhan Karabekiroğlu İlk üç sıraya getirildiler. İyi partide Fatih Demirkol ismi ön plana çıktı. Tokat özelinde seçmen tarafından ciddi bir şekilde karşılığı olan ve isimleri milletvekili için çokça zikredilen mevcut Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve bir önceki Ticaret Odası ve Tokatspor başkanı Dr. Ali Çelik milletvekili yarışında yoklar. Bakalım bu durum seçmen tercihlerine nasıl yansıyacak.

 

Milliyetçi muhafazakar ve merkez sağ seçmenin açmazı CHP’ye oy verip vermemekti. Kılıçdaroğlu’nun bu grubu kazanma ile ilgili argümanları hepimizin malumu. Seçim sath-ı mailine girilmeden çeşitli ortamlarda konuşulan bu konuydu. Şimdi buna katmerli bir başka sorun daha eklendi, CHP listelerinden duyulan rahatsızlık. Bu seçimlerde CHP kendi iç dengelerini ve söylemser tutarlılığını koruyacak bir aday listesi oluşturmak zorundaydı. Bugün bunun zorluğu ile yüzleşiyor. Çünkü CHP tabanı bazı stratejik hataların kazasının olmadığını düşünüyor ve konunun öyle Alevilikle Sünnilikle alakası yoktur demeyin zira bu tartışmalar bu konu üzerine odaklanıyor. CHP yıllardır yaptıkları sıralamada birinci sıra Alevi ikinci sıra Sünni ya da tersi bir denge gözetiyor. Genel Merkez bu seçimlerde ilin sosyolojisini okumamışa benziyor ki daha önceki uygulamalarına ters bir yaklaşımda bulunuldu. Bu durum şehirde oldukça hararetli bir şekilde tartışılıyor ve partide ciddi bir oy kaybına neden olacağı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen yaklaşımlarını bile olumsuz etkileyebileceği ile ilgili yorumlar yapılıyor. CHP’ ye gönül verenler bazı hatalara ve yapılanlara Rubikonu geçmeden bir an önce dur denilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

 

Seçim zor olacak, seçim seçmenle kazanılıyor. Türkiye’nin ruhunu anlayan, toplumun kodlarını ve eğilimlerini okuyan, oy verenlerin nabzını tutan siyasi partiler ipi göğüsleyecekler.

 

Bakalım sonuçlar nasıl olacak.