E. KÜLTÜR TURİZM VE TANITMA DERNEĞİ BAŞKANI HALİS SAĞLAM YAZDI: "SAYGIYLA İLGİLİ VE YETKİLİ BÜYÜKLERİMİZE TAKDİMDİR."
Saygıdeğer hemşehrilerim,
Tokat, 1950-1960 yıllarındaki Meydan Çarşısı, Mahkemeönü, Behzat Caddesinden ibaret değildir.
Merkez Nüfusu 160 bin, köyleri ile 210 bin kişi yaşamakta. Tokat’ın bir ucundan bir ucuna uzunluğu 15-20 km. Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan Tokat-Sivas karayolu Geyraz boğazından geçmektedir.
İlimiz nüfusunun büyük bir çoğunluğu ve yapılaşmalar Yeşilırmak Mah., Yeniyurt Mah., Yeni Mah., Gülbaharhatun Mah., Taşköprü, Hıdırlık Irmağı (Yeşilırmak) kuzeyinde oluşmuştur.
Ben bildim bileli iki meydanımız var. Birisi Meydan Çarşısı ikincisi Hükümet Meydanı. Bu meydanlar G.O.P. Bulvarına sıkışıp kalmış, işyerleri sayısı çoğalamamakta, dolayısıyla işyeri arzı yok. Var olanların da kiraları çok yüksek. Çare ilimizde merkezi meydan sayısını çoğaltmaktan geçiyor.
Bizleri yöneten büyüklerimiz, konut arzında ‘dikey mimari’ değil ‘yatay mimari’ önerirken “göğün tapusu yok!” ısrarı ile çık çıkabildiğin kadar deniyor. Bu gidişle kara tren katarı gibi Topçam Dağı’na, Yazıcıoğlu’na duvar gibi dizilen gökdelen binalar ve de adı üstünde Geyraz Boğazı yüzünden nefes dahi alamayacağız, hareket edemeyeceğiz, BOĞULACAĞIZ!!!
Hem Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz gibi bazı resmi kurumların Yeşilırmak-Taşköprü kuzeyinde iskan ve görev almasından çıkarılacak dersler yok mudur?
GELELİM SADEDE:
“YENİ BELEDİYE HİZMET BİNASINI NEREYE YAPALIM?” BİLMECESİNE.
TOKAT’IN SORUNLARINI ÇÖZMEK HEPİMİZİN İŞİDİR ÜSTÜN DÜŞÜNCESİ İLE SONDAN SÖYLEYECEĞİMİ BAŞTAN SÖYLEYEYİM. EVVELEMİRDE, TOKATIMI’ZIN YENİ BİR BELEDİYE HİZMET BİNASINA ACİLEN İHTİYACI VAR MI? VAR.
--Zaman sana uymuyorsa sen zamana uyacaksın.
--Eskiye rağbet olsaydı Saat Kulesi yanındaki ahşap 1940’lı yılların Hükümet Konağı yıkılmazdı.
--Yeni Türkiye Yüz Yılı’nda, eski Tokat Yüz Yılı’nda, inatlaşmada ısrar edilmesini düşünmek bile istemiyorum.
--İçerisinde doğduğum büyüdüğüm tarihi en az 1920 doğumlu Belediye parkını ve tarih kokan Belediye Başkanlık binamıza UCUBE denilmesini, yerine katlı otopark yapılmasının istenmesini asla kabul etmiyorum.
EVET, BELEDİYE HİZMET BİNAMIZ EN İYİ YERE, KÜÇÜK OLSUN, BENİM DEDİĞİM OLSUN DEMEDEN, 50-100 YIL SONRASI DÜŞÜNÜLEREK YAPILMALI.
ŞİMDİ GELDİ SIRASI, NERESİ Mİ? ONLARI DA SIRAYLA SUNUYORUM.
1) ŞEHRİMİZİN MERKEZİNDE MESKUN MAHAL İÇERİSİNDE SIKIŞIP KALAN, KÖHNEMİŞ, MİADI DOLMUŞ 1950 MODEL, RESMİ KURUMLARDA RESMİ BELGELERLE ÇÜRÜK RAPORU OLAN GAZİ OSMAN PAŞA STADYUMU (stad eski, atıl. Hazineye ait 1000’lerce dönümlük toprağı zehirli fidanlık arazisinin 100 dönümüne gidebilir) ve GAZİ OSMAN PAŞA ANITI ALANI DÜŞÜNÜLEBİLİR.
2) G.O.P Bulvarı Eski-Toprak Su İl Müdürlüğü hizmet binası ve bitişiği Pancar Şefliği Hizmet Binaları YIKILMIŞ ARSA HALİNDE BELEDİYE HİZMET BİNASININ YAPILACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR.
3) Tokat Merkez’de GOP. Bulvarına cepheli iş ve işlevi kalmayan (!) bir yanını YİMPAŞ’IN KAPTIĞI AVM, DİĞER BİR YANININ DA TOKAT ŞEHİR PARKI OLARAK BELEDİYEYE DEVREDİLEN, D.S.İ’NİN KALDIYSA KALAN BİNA VE ARSASININ DA TAHSİS-TAKAS YOLUYLA BELEDİYEYE DEVRİ ZOR OLMASA GEREK.
**
Sevgili ve değerli Tokatlı ve Tokat’ı seven hemşehrilerim, aklın yolu birdir. Haydi tam da zamanı. Ben yaptım oldu bitti demeden, yok olmaz demeden, GELİN İSTEDİĞİNİZ YERE SANDIĞI KOYALIM. TOKAT’TA YAŞAYANLARA BİR SORALIM.
--TOKAT YENİ BELEDİYE HİZMET BİNASI, bir tarafı Sivas Caddesi, bir tarafı Behzat Deresi olan Geyraz Boğazı gibi dar bir bölgede, Tokat kültür tarihi ile Saat Kulesi, Behzat Camii, Mevlevihane, Musluağa Konağı, Bey Sokağı ile bütünleşmiş genişleme ve yapılaşma imkanı hiç olmayan dar mekandaki KIZ MESLEK LİSESİ ARSASINA MI YAPILSIN?
YOKSA;
Yukarıda belirtilen ŞEHRİN ANA ARTELİ,
--G.O.P.STADYUMU ARSASINA MI?
--YIKILAN, ATIL ARSA VASIFLI ESKİ TOPRAK SU İL MÜD. ARSASINA MI?
--ESKİ YIKILMIŞ ATIL PANCAR ŞEFLİĞİ ARSASINA MI?
--ŞU ANKİ YARIM ELMA, D.S.İ’DEN ARTIK HİZMET BİNASI ARSASINA MI?
--ŞEHİR İÇİNDE KALAN ŞEHİR DIŞINA ÇIKMASI ELZEM OTOGAR VE KARŞISI HALEN BOMBOŞ ATIL ESKİ BELEDİYE İŞ MAKİNALARI PARK ALANI ARSASINA MI YAPILSIN?
SÖZÜN ÖZÜ: Verilen her karara saygılıyız. Yeter ki inatlaşma olmasın. Devlet Hastanesinin, aşağıya olsun, yukarıya olsun inadından, Tokatlının en az 10 yılı kayboldu. İÇERİSİNDE TOKATLININ BULUNACAĞI VERİLEN HER KARAR BİZİM İÇİN DÜĞÜN BAYRAMDIR.
SAYGIYLA İLGİLİ VE YETKİLİ BÜYÜKLERİMİZE TAKDİMDİR.
HALİS SAĞLAM
E. KÜLTÜR TURİZM VE TANITMA DERNEĞİ BAŞKANI
(0530 883 09 51 / 03.03.2025)