Cumhuriyet bir yaşama biçimidir. Dünyada ilk Cumhuriyet 1789 da Fransız Devrimi ile krallık rejimi devrilerek, Cumhuriyet rejimini uygulamaya koyan ilk ülke olarak bilinir.
Cumhuriyet Ne Demektir? Devleti idare edenlerin, seçimle iş başına geldiği yönetim şekline Cumhuriyet denir. Dünyada ki devletlerin çoğu Cumhuriyetle yönetilir. Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde egemenlik milletindir. Millet, devleti yönetecek kişileri seçer. Cumhuriyetin kelime kökeni Latince “res publika” yani “ kamusal şey” anlamına gelir. Türkçeye Arapça kökenli “ Cumhur” kelimesinden türeyerek geçmiştir. “ Halk topluluğu “ anlamına gelir. Halkın yönetimine katılımı, kendi iradesiyle yöneticilerini seçmektir. “ Cumhur” halk demektir. “ Hürriyet “ Özgürlük, bağımsızlık anlamına gelir. Halk eğemezliği seçimle yöneticilerini seçer. Eşitlik, yasalar önünde herkesin eşit olmasıdır. Özgürlük, düşünce, ifade özgürlüğü... Laiklik, din devlet işlerinin ayrılması... Hukukun üstünlüğü, hukukun her birey için geçerli olması... Demokratik katılım. Temsili demokrasi... Eğitimde, fırsat eşitliği... Cumhuriyet, demokrasi, insan haklarına dayalı bir sistemdir. Türk halkı Cumhuriyetin değerlerine bağlıdır. Cumhuriyet eşitlik, Özgürlük, adalet, laik hukukun üstünlüğü ile işlerlik kazanır.
Ülkemizi Baş Komutan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları düşmanlardan temizledi. 29 EKİM 1923 de Cumhuriyeti ilan etti. Muasır, medeni ülkelerin arasında yer alıp, yarışmak için birçok değişikliğe ihtiyaç vardı. Cumhuriyetin altı ilkesini şu şekilde açıklaya biliriz.
CUMHURİYETÇİLİK; Milli egemenlik, seçim, millet iradesi.
MİLLİYETÇİLİK; Milli kültür, bağımsızlık, vatandır.
HALKÇILIK; Eşitlik, sosyal devlet, halk yararına hizmettir.
DEVLETÇİLİK; Ekonomi, devletin yatırım yapması, kalkınma.
LAİKLİK; Din ve vicdan Özgürlüğü, akıl ve bilim, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması.
DEVRİMÇİLİR; Köklü yenilik, çağdaşlaşma, değişim, olarak sıralayabiliriz.
Ulusun egemenliğini kendi elinde tuttuğu, bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir. Devleti idare edenlerin seçimle iş başına geldiği yönetim şekline Cumhuriyet denir.
Cumhuriyet özgürlüktür. Cumhuriyet, laiklik ilkesiyle Türkiye, çağdaş uygarlık yarışına katılmıştır. Cumhuriyet siyaset, hukuk, eğitim, kültür, sanat, ekonomi ve toplumsal alanlarda köklü devrimler yaparak yaşama geçirilmiştir. Cumhuriyet insan yaşamını, toplumsal düzene aklın, bilimin öncülüğüyle yön vermiş, aydınlatmıştır. Cumhuriyet; siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlet yönetim şeklidir. Yapısı gereği monarşinin yokluğu üzerine kurulmuştur.
Yaşasın Türk halkı, yaşasın CUMHURİYET.
Süleyman Erkan 22-05-2025 Perşembe Bedesdenlioğlu- Tokat