Denizlili Emekli İmam Hatip ve Yazar Mustafa Orki: "Recep Yazıcıoğlu ile aramızda bir saatlik bir ziyaret konuşma dışında bir yakınlık olmadı ama gönlümde O hep yaşadı"

TURAN YALÇIN-Mustafa Orki kimdir bize hayatınızı anlatır mısınız?

MUSTAFA ORKİ- Ben 5 Mayıs 1955 Tavas Alpa doğumluyum. Kozlar ilk Okulu Denizli İmam-Hatip Okulu ve Eskişehir AÖF mezunuyum. Evli 3 çocuk babasıyım. 1975 İmam-Hatip olarak başladığım görevim. 6 Mayıs 2020 günü yaştan emekli olarak bitti. Evliyim, İki kız bir oğlum var. Cami görevim yanında, Ceza Evi, Huzur Evi İş yerlerine yönelik çalışmalar yaptım.

2000 yılında başlayan Sendikalaşma harekatı ile Diyanet Sen Kurucu Başkanı olarak on yıl görev yap-tım. 2000 Yılında DEHA TV İnancımız Ve Hayatımız programı ve DEHA 20 Gazetesinde Köşe yazarı olarak çalıştım. Yılda sekseniz üzerinde program yaptım. Köşe yazılarım yayınlandı.

2010 Yılından sonra kitap çalışmalar başladı şu ana kadar 7 Kitabım yayınlandı. Kitaplarım İmam, Din Gönüllüsü, Adanmış Hayatlar ve Engellilerde Cinsel Gelişim bir Öğretmen kardeşimizletak( Engelli insanlarımıza yönelik) İz Bırakanlar, Yol Azığımız, Alpalı Osman Çavuş.

TURAN YALÇIN- Klasik bir imam tipinden farklı olarak özgüven sahibi bir imamsınız bunu nasıl elde ettiniz?

MUSTAFA ORKİ- Okumak beni aktif olmamı sağladı. Cami ve Cami dışı çalışmalara yöneltti. Kur`an bize "Kalk ve uyar" der. Hz. Muhammed sav vefat edinceye kadar faaldi. Kainat ve insan harekata göre düzenlenmiştir. Durması ölüm demektir

TURAN YALÇIN- Medyada program yapmak yazmak sizi nasıl etkiliyor?

MUSTAFA ORKİ- Sürekli okumayı düşünmeyi ve üretmeyi mecbur bırakıyor. Severek ahiret sermayesi olarak faydalı olmayı, iyilik yapmayı paylaşmayı yaratılış gayesi olarak gördüğüm için program yapıyorum ve yazıyorum. Tüm çalışmalar huzur veriyor, yorgunluğumu unutturuyor.

TURAN YALÇIN - Engellilerin gelişimine de özel ılgınız kitaplarınız var. Ama çoğunluk din adamları engellileri pek anlamaz, görmezden gelir ne diyeceksiniz?

MUSTAFA ORKİ Okuma-yazma yanında içinde bulunduğum Din Gönüllüsü kardeşlerimin hak ve vazifelerini layiki veçhiyle yapmalarına katkıda bulunmak için yazdım. Engelli insanlarımıza eğer hakları verilirse manen güçlü olabilir ve kendi hayatlarına ve insanlara katkı yapabilirler.

TURAN YALÇIN- Devlete ve millete hizmet eden devlet adamlarını mesela Recep Yazıcıoğlu'nu de severek anlatıyorsunuz. Recep Yazıcıoğlu 6 ay Valilikte Denizli'ye ne kattı?

MUSTAFA ORKİ- Recep Yazıcıoğlu merhum için ne söylesem azdır. O bizim sevgimizi kazandı. Kırk beş yıl hizmetimiz içinde bizi ziyaret eden tek Vali oldu. İnsan olarak, Din Görevlilerini değer veriyolması az şey değildir. O bizden biri idi, ölümüne ağladım onun için tavaf ettim, hakkında yazılan kitapları okudum. Onun Vali olarak gelmesi tüm il ve İlçelerde Kamu Görevlilerini harekata geçirdi. Adı yetti, sporcu kişiliği, sıra dışı kişiliği, yaşantısı, örnek görev anlayışı yetti, arkasında dua ve gönüllerde bir sevgi olarak gitti. Ama iz bıraktı, örnek ve model oldu, Söke deki kabrine ziyaretine gittim. Aramızda bir saatlik bir ziyaret konuşma dışında bir yakınlık olmadı ama gönlümde O hep yaşadı

TURAN YALÇIN- Sizce ideal imam nasıl olmalı?

MUSTAFA ORKİ- Davası iddiası olan biri olmalı. Hayatın içinde olmalı, caminin dışına çıkmalı, gelmeyin ayağına gitmeli, bilgisini paylaşmalı, sürekli kendini geliştirmeli. İnsanların yüreğine dokunmalı, manevi ve maddi yönden yardımcı olmalı.

TURAN YALÇIN- Din adamı bilinçli özgüvenli ve girişken olursa toplumumuz ne kazanır?

MUSTAFA ORKİ- En-emin olan bir Peygamberin izleyicileri olarak toplumun güvenini kazanırsak yaralı yüreklere merhem olmak mümkündür. Ön yargıları atmalı, ben bir şeyler yapabilirim dersek, çare ararsak çok mesafe kat edebiliriz

TURAN YALÇIN- Yazmak size ne gibi manevi hazlar veriyor?

MUSTAFA ORKİ- Okur-yazar olmak paylaşmak "Birbirinizle yardımlaşın" ayeti "bir insanın kurtuluşu manen dirilişi alemin dirilişi " gibi ve benzeri ayetleri yaşamak manen huzurdur.

TURAN YALÇIN- 66 yasında olmanıza rağmen çok gençte olmayan dinamik insansınız bunu neye borçlusunuz?

MUSTAFA ORKİ- Harekat içinde olmak insanı zinde tutar, kainat ve insan durağan değildir.

TURAN YALÇIN-. Başka neler anlatacaksınız?

MUSTAFA ORKİ- Geriye dönüp baktığımın zaman çok şey yaptım diyemem. Rabbimin lütfettiği nimetlere ne kadar hamd etsem azdır. Başarı var ise Onun yardımı iledir. Ömrün ve gücüm yettiği müddetçe bu yolda elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Elbette bizden daha iyisini yapanlar olacaktır. Bizimkisi safımızın ve duruşumuzun belli olmasıdır. Karınca misali yolda olmak asıldır, inşallah menzile ulaşırız. Rabbimizin rızasını kazananlar içinde oluruz.