Sevgili dostum,

2000 li yılların başında Tokat’ın etkili gazetesi Tokat Gazetesinde, her hafta Cuma günü Ömer Faruk Aybek’in “ Tokat Terör Şehitleri” yazı serisi yayınlanırdı. Şiirler, kahramanlık sözleri , özdeyişler ile süslenen  şehitlerin hayat hikayelerini okur, başkalarına da okuturdum. Özellikle gençlere. Şehitlere dualar ederdik. Bu bizim milliyetçi duygularımızı da  etkilerdi.  Aybek, daha sonra  her hafta yayınlanan bu  şehit hikayelerini  “Tokat terör şehitleri” adlı kitapta toplayınca alıp  yeniden okumuş, kütüphaneme  koymuştum. Başkalarına da hediye ettiğimi  hatırlıyorum.

Sevgili dostum,

O kitabın yayınından sonra  “son 20 yılda şehit olanların hayat hikayelerini Ömer Faruk Aybek abimiz neden kitap yapmıyor? Eski kitabın neden yeni  baskısı yok?” diye kendime sorarken  Tokat il Halk Kütüphanesinde  “Almus terör şehitleri” kitabını görünce hemen alarak okudum. O eski kitaptan Almuslu olan şehitlerin hayatını okurken  o kitabın yayınlanmasından sonrasında  şehit olan kardeşlerimizin de  hayat hikayelerini  hüzünle okudum. Anadolu’nun milliyetçi vatansever saf ve temiz delikanlılar ile yeniden gurur duydum. Gözlerimin yaşardığı zamanlarda oldu kitabı okurken. Yakın zamanda kaybettiğimiz eğitimci şair ve yazar Şerare Kıvrak ablamızın da şiirlerinden dörtlükler okumak hüzünlendirdi bizi.

Sevgili dostum,

Kitabı okurken  Almus Kaymakamı  Tarık Buğra Seyhan’ın önsözü ve Belediye Başaknı Bekir Özer’in önsözünü okurken bu kitabın yayınlanmasında  her türlü desteği sağladıklarını anlıyoruz. Kendileri de bundan dolayı  tebrik edilmeyi hak  ediyorlar. Kitabı okuyup bittikten sonra  “diğer ilçelerimizin şehitlerinin hayat hikayeleri de böyle yayınlansa” diye  ümit ediyor insan. Özellikle çalışmalarını  sosyal medyadan takip ettiğimiz kaymakam Tarık Buğra Seyhan,   Recep Yazıcıoğlu gibi örnek şahsiyetlerin hayat hikayelerini de okuyarak onlardan ilham alıp halka hizmet etmeye gayret ediyor. Bu tavrı da  tebrik ve takdiri hak ediyor.

Sevgili dostum,

Kitapta yer alan şehitlerimizin isimleri ise şöyle: Berkay Işık, Osman Karaca, İsmail Türk,  Kürşat İnan, Murat Çakır, İhsan Uğur, Hasan Gümüştekin, Mustafa Özyılmaz, Adem Tar, Metin Durmuş, Mustafa Güngör, Birol Çoban, Mustafa Yeter, Celal Demir, Hüseyin Dede, Tuncay Çoban, Rıza Aldı, Erol Akar, Mehmet Coşkun, Rıza Koşar, Abdullah Eymür, Turan yıldız ve  Kasım Karakaya. Hepsinden de  Yaradan razı olsun ve  dualarımız hep onlarla..

Sevgili dostum,

Kitaba destek olan Ahmet Akcan ve  Orhan Yavuz beyler de  tam sayfa reklam vererek  katkı sağlamışlar. Onları da tebrik etmek lazım. Yöneticiler ve iş adamlarımız el ele  vererek  ilçe şehitlerini   gene o ilçeden eğitimcinin katkısı ile kitap yaparak gelecek nesillere   bu vatan için can veren  şehitleri  hatırlamaları için eser bırakmışlar. Ne demiş atalarımız  “ at ölür semeri, yiğit ölür eseri kalır” Bu eserde yiğitlerin hayatını anlatan eğitimci, eli kalem tutanlar ile  maddi ve manevi destek verenlerin eseri işte.

Sevgili dostum,

Bu kitapların her okul kütüphanesinde bulunması gerektiğine inanıyorum. Okumayı seven gençlerin vatan millet sevgisi edinmesine katkı sağlayacaktır mutlaka. Tabii Halk Kütüphanelerinde bulunması da  bizim gibi yasşı büyük insanların faydalanmasını sağlayacaktır. Kitaplardan haberi olmayan okura, kitapsever  görevlilerin  haberdar etmesi ve soranlara  kitapları anlatmasını  önemli buluyorum. Bu yüzden de  bu  tür eser tanıtan yazıların faydalı olacağına inanıyorum. Bu kitabı da bu yüzden sana  mektupla tanıtıyorum.

Sevgili dostum,

“Kitap okuma etkinlikleri” yaplıyor Okullarda ve Üniversitelerde. O etkinliklerde bu vatan için can veren şehitlerimizin hayat hikayesinin okutulması bence  şehitlerimizi gençlere anlatmanın başka yolu.

Sevgili dostum,

Tarih ve edebiyat  öğretmenlerinin öğrencilerine   bu tür kitapları okuyarak özet çıkarma ödevi vermesi de kitapların  gençler tarafından fark edilerek   okuma sevgilerinin artmasına hem de şehitlerimizin tanınmasına vesile olacaktır. Olabilir ki  kitabı okuyan gençler, o şehitlerimizden birinin yakını, komşusu veya akrabası çıkarda gençlerimizi şehit ailelerine daha çok yardım ederek onlara “iyi ki varsınız “mesajını verir.

Sevgili dostum,

Bir  kitabı okumak bana bu duyguları tattırıyor. Okumak ve okuduklarımızı paylaşmak önemli.  Ama çoğu zaman en yakınımızdakiler ile de  güzel  kitapları paylaşmak mümkün olmuyor. Uzak  kişilere  de paylaşmanın en güzel yolu da yazılar, mektuplar, kitaplar oluyor. Bir toplumda yaşadığımıza göre  “insanların hayırlısı insanlara faydalı olandır” güzel sözünü hatırlayarak ve “mum dibine ışık vermez” sözünü de tekrarlayarak, aydınlığa ihtiyaçları varsa uzakları da aydınlatmaya bakalım mektuplar ve  kitaplar ile, vatan için can verenlerin hayatını da anlatarak. Gençlerimiz de   “bu vatan için kim can verdi, kim laf söyledi, kim insanlara  boş sözleri ile  zarar verdi” görsünler. Faydalı insan ile zararlı insanın farkını anlasınlar.

Sevgili dostum,

Bu  tür kitaplar küçük ilçelerin tanıtımına da  ülke için nasıl  canla başla çaba harcadığının farkına varılmasına da sebep oluyor. Almus nüfus olarak  küçük olsa da etki olarak  ilimizde  ve  ülkemizde iz bırakan siyasetçileri, şehitleri ve  yazarları ile, eğitimcileri ile sporcuları ile gerçekten de çok büyük  iz bırakan ilçe.  Bu açıdan  hakkında çok eser  verilen de bir ilçe. İl Halk Kütüphanesinde bulunan eserleri incelerken bunun farkına vardım. Kütüphanenin  “Tokat Arşivi” köşesinde en çok  Almus ‘u tanıtan eserler vardı. Bu köşe  kütüphanenin en sevdiğim ve en çok faydalandığım köşesi de. İlimizi ve ilçelerini daha çok sevmeme  sebep olan eserler olduğu için.

Sevgili dostum,

Bu güzel eseri bizlere sunanlara tekrar teşekkür ederken, senin de bu kitabı tanıtmaya   gayret edeceğine inanıyor, bir kitap sevdalısı dostum olduğu için seninle gurur duyuyorum. Bu ülke için  sınırda nöbet tutana da  ülkenin gelişimi için kitaplar yazanlara da  okuyan, faydalananlara da selam olsun. Eser üretenle laf üretenin farkına varan bir dostum olduğu için sana  “iyi ki varsın “ diyorum . “iyi ki mektup yazacağım bir dostum var” sevincini yaşıyorum. Bir mektup yazacak dostu olmayanlara  nazaran kendimi zengin ve mutlu hissediyorum.