GÜNDEM: Cemalettin Yarkın

 Levh-i mahfuz [saklı levha]. Yani, saklanan, korunan ana kitap. Yani, yaş - kuru ne varsa, geçmiş ve gelecek, olmuş ve olacak, sonsuz evrendeki her şeyin yazılı olduğu ve yazılmakta olduğu ilahi, kozmik bilgisayar. Allah katında, gayb alemindedir. Gaybın anahtarları da Allah [celle celalühü] katındadır.

“Göklerin ve yerin gaybı Allah'a aittir. [Nahl suresi Ayet-77] -Onlar ki gayba iman edip namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden infak ederler. [Bakara suresi ayet:3]

“Onlar ki…” Onlar kim? Muttakiler, yani takva sahipleri… Yani günahtan yalandan ve haramdan sakınanlar… Kalpleri Allah korkusu, hak aşkıyla ürperenler…

Ya “namazı dosdoğru kılanlar?” Namazla ilgi ayetlerde, namaz ve dosdoğru kelimeleri çoğu kez birlikte geçer. ”yakımünasalate” Dosdoğru namaz! Namazı gösteriş ve dünyevi çıkarlardan arınmış ruh hali ile huşu içinde kılmaktır.

“Levh-i mahfuz”, çok önemli bir kavram olup, Kur'an-ı kerimin 16 sûresine dağılmış olarak 31 ayette geçmektedir. Esasen KUR'AN da Levh-i mahfuz içindedir.  Buruç-21. âyet: "Hayır, o [kitap] şerefli, üstün olan bir KUR'AN’dır.” 22. ayet: “Levh-i manfuz"dadır.

VAKIA 77. ayet: "Elbette bu, bir Kur’an-ı kerimdir.” 78. ayet: “Saklanmış - korunmuş bir kitapta [yazılı]dır. ABESE-13. ayet: “O [KUR’AN] şerefli – üstü sahifelerdedir.

Hüküm ve hikmet dolu Kur'an-ı kerim'in KAMER sûresinin 17, 22, 32 ve 40. ayetlerinde aynen ve tekraren geçen bir âyet-i kerime vardır ki zaman kaydından bağımsız, bütün insanlara ve bilhassa bütün müslümanlara ibretli bir uyarı olarak seslenmektedir: “Andolsun Biz KUR'AN’ı zikir (öğüt alıp düşünmek) için kolaylaştırdık. Fakat öğüt alıp düşünen var mı?”

"Ne buyuruyor yüce Yaratıcı? Biz Kur'an'ı düşüne düşüne okununca anlaşılır kıldık. Fakat öğüt alıp düşünen var mı? Yani aklınızı doğru ve yararlı şekilde, ilim-bilim-araştırma ve bilge yolunda kullanıyor musunuz? Akıl ve bilimin Allah katında ne denli önemsendiği ayetleriyle sabittir: Akıl kelimesi, 27 sûreye dağılmış 55 ayette; ilim - araştırma - bilgi kelimeleri ise 12 sûreye dağılmış 19 ayette geçmektedir.

KAF Sûresi 3. ayette geçtiği üzere; hani inanmayanlar sormuşlar ya: "Biz öldüğümüz ve toprak olduğumuz zaman [yeniden diriltilecek mişiz?] Bu uzak bir dönüş [iddiasıdır].” İlahi yanıt 4. âyette veriliyor: "Doğrusu Biz, yerin onlardan ne eksilttiğini bilmişizdir. Katımızda [bütün bunları] saklayıp koruyan bir kitap vardır.” Saklayıp koruyan bir kitap, yani LEVH-i MAHFUZ vardır.

Doğmuş ve doğacak, yaşamış ve ölmüş veya yaşamakta olan ve dahi kıyamete dek gelecek ve göçecek bütün insanların sicilleri, parmak izlerine değin levh-i mahfuz da kayıt altındadır. 09.08.2023