“Kimsesizlik “ Kitabının Yazarı ve Üniversite Öğrencisi Ömer Tikici:”İnsanın iç dinamiklerini huzurla besleyen bir eylemdir yazı yazmak.”

 

ÖMER TİKİCİ KİMDİR? - Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Hoşgeldi Köyü’nde 06.01.1999 yılında kalabalık bir ailenin son çocuğu olarak doğan Yazar Ömer Tikici, “Kimsesizlik” adlı roman eseriyle okurlarıyla buluşuyor. Daha önce İlköğretim birinci sınıfı doğduğu Hoşgeldi Köyü’nde okumuş ve daha sonra devlet tarafından oluşturulan baraj projesiyle ailesiyle birlikte Bulanık ilçesine göçmüştür. İlk ve orta öğrenimini Bulanık Türk Telekom okulunda tamamlatmış ve babası başta olmak üzere ailesi tarafından her ne kadar okul okumama mantığına doğru sürüklendiyse de o, bu mantığa karşı gelerek öğrenimini Bulanık Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde devam etmiştir. Lise hayatının getirdiği olumlu havayla birlikte boş zamanının çoğunu kütüphane köşelerinde kitap okuyarak geçirmiş ve dört yıllık öğrenimin ardından Yükseköğretim Kurumları Sınavına katılarak Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazanmıştı. Dicle Üniversitesi’nde geçirdiği iki aylık bir zamandan sonra okuduğu bölümün ona göre olmadığına kanaat getirip kaydını, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programına almıştır. Ve halinde bu programda öğrenimine devam etmektedir.

Genç Yazar Ömer Tikici ile keyifli bir söyleşi yaptık.

TURAN YALÇIN-Neden Gaziosmanpaşa Üniversitesi? Neden Sosyal Bilgiler Öğretmenliği? Bu okulu tercih etmeden önce ve şu an duygularınız arasında ne farklar var?

ÖMER TİKİCİ-  Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden önce Diyarbakır Dicle üniversitesinde eğitim hayatıma devam ediyordum. Ancak okuduğum bölümde kendimi daha çok geliştiremeyeceğime kanat getirip kaydımı hem farklı bir şehir yani Tokat’ta hem de farklı bir bölüme aldım. Şuan okuduğum bölüm olan Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, severek okuduğum bir bölüm. Her ne kadar bu bölümü, ilk başta tercih etmek istediysem de dış uğrakların görüşleri ve söylemleri beni yanlış tercihe sürükledi.

TURAN YALÇIN- Yazmaya başlama hikayenizi öğrenebilir miyiz?

ÖMER TİKİCİ- Okul hayatımda pek öyle yaman yazı yazan biri değildim. Hani derler ya bazı öğretmenler öğrencinin kaderini belirler. İşte benim de öyle oldu sanırım. Lise ortalarına kadar hiç bir kitap okumayan ve tek bir edebi cümle bile yazmayan ben bir öğretmenimin dokunuşuyla birlikte bir anda kendimi kitap okuma deryasında buldum. Okumaya Namık Kemal’in İntibah kitabıyla başladım. Ve bu okumayla birlikte yazı yazma serüvenim de başladı diyebiliriz. Son olarak şunu söylemek istiyorum çok okumak ve yalnız kalmak insanı yazılar yazmaya iter.

TURAN YALÇIN- ilk kitabınızı yayınlama hikayenizi bizimle paylaşır mısınız?

ÖMER TİKİCİ-  İlk kitabım olma asabiyetile yayınlama açısından bir hayali zorluk çektim. Ancak sabır ve azimle kitabın yayınlanmasını başardım.

TURAN YALÇIN-Yazmak mı yayınlamak mı zor?

ÖMER TİKİCİ- Sanrım ikisi de birbirini kovalayan sorular. Çünkü ilk başta yazmak severek yapabileceğin bir iş olmazsa senin için çok zor olabilir. Ve tabii severek yazıp yayınlama aşamasına gelindiğinde işte bu sefer zor olabilir. Türkiye şartlarında en az kitap yazmak kadar yayınlamakta bir hayali meşakkatli bir durumdur.

TURAN YALÇIN-Yazmak maddi ve manevi neler kattı hayatınıza?

ÖMER TİKİCİ-  Yazmanın hiçbir maddi yanı yoktur. Ki maddiyatla yola çıkan bir yazar amacına ulaşacağını pek zannetmiyorum. Manevi açıdan bakılırsa eğer yazı yazma eylemine işte en büyük kazanç o olabilir. İnsanın iç dinamiklerini huzurla besleyen bir eylemdir yazı yazmak.

TURAN YALÇIN-Yazarken hangi kaynaklardan besleniyorsunuz?

ÖMER TİKİCİ- Yazı yazarken sesiz bir ortam ve dinlendirici bir müzik. Benim genellikle bu müzik yağmur eşliğinde piyano müziği oluyor.

TURAN YALÇIN-Bölümünüzün ve Üniversitenizin gelişmesi için neler önereceksiniz?

ÖMER TİKİCİ-  Üniversite gelişim gösteren bir üniversite olsa da eksikleriyle, özelikle ulaşım ve yemek konusunda dikkati nazarımdan düşmüyor. Tabii bunun pek çok sebebi var saymaya kalksam bir hayli zaman alacak. Bölüm olarak görüşlerim, Türkiye’de öğretmen atamaları açığa göre çok çok düşük. Ve bunun yanında bölümlere ayrılan kontenjanların adil olmaması da bölümün geleceğini ipotek altına alır. Çok alım az atama her bölümü bitirir. Okumakta olduğum bölüm de ne yazık ki böyle...

TURAN YALÇIN - Gençlerde işsizlik duygusu çok. Sizde bu duyguyu yaşıyor musunuz?

ÖMER TİKİCİ-  Elbette, işsizlik duygusu, Türkiye de yaşayın her genç insan gibi ben de yaşıyorum. Umarım bu düzelir. Tabii bunu düzeltmek bizi yönetenlerin işi. Ama bu kafayla bu pilav çok su kaldırır...

TURAN YALÇIN-Gençler az okuyor ama yazan çok. Kitap yayınlamak isteyenlere ne önereceksiniz?

ÖMER TİKİCİ- Bir Genç yazar olarak tavsiyem yazmaktan evvel çok okuyun. İnanın bana okumak gibisi yok. İlber Ortaylı’nın dediği gibi delicesine okuyun... Sonra yazdıklarınız bir şekilde kitaplaşır ama önce okumak, çok okumak.

Okuyun, okuyun, okuyun...